Udruženim snagama napred: Nepo System i Symantec

Živimo u jednom predivnom dobu tehnološkog razvitka i svedoci smo neverovatnih dostignuća ljudske vrste. Zadnjih nekoliko decenija donele su pojedincu inovacije koje koristi u svakodnevnoj upotrebi dok se bori za svoje mesto pod suncem u ovom „surovom“ okruženju gde populacija raste kako i tehnologija napreduje. Danas taj pojedinac može sebi da priušti ogroman broj uređaja koji su bili nezamislivi genaraciji pre. Nešto što je ranije bilo luksuz, danas je postalo standard. Navike su se promenile po pitanju svega, kako kupujemo, plaćamo račune, sami organizujemo putovanja, čujemo i vidimo se sa voljenima koji su daleko od nas, pisma su postala stvar romantike. Svet je ubrzao, a tako i mi sa njim zahvaljujući genijalnom izumu – internetu. Ključna stvar povezanosti pojedinaca u jednu celinu, izum bez kojeg danas većina nas ne bi imala svakodnevnicu na koju smo navikli. Bez obzira da li koristimo u privatne ili poslovne svrhe, internet je postao deo naših života, u nekim zemljama je svrstan kao osnovna potreba koju svaka osoba treba da ima pored hrane, vode i struje.

Kao što rekosmo, navike su promenjene i većinu stvari završavamo na internetu jer je praktičnije, oduzima manje vremena i možeš iz svog doma pazariti knjigu, odeću, egzotično putovanje… Mogućnosti se samo nižu i sve je to sjajno, ali većina nas propušta jedan bitan momenat. Internet je doneo otvorenost ali smo postali izloženi drugim pojedincima koji imaju želju da dođu do finansijskih sredstava na ne tako legalan način.

Kada pomislimo na bezbednost uvek razmišljamo o ličnoj i imovinskoj bezbednosti. Ugradićemo alarm na kolima, kamere u kući, krenućemo na obuku za samoodbranu. Isto toliko smo ugroženi i na globalnoj mreži, samo toga nismo svesni i tu svi grešimo. U tren oka možemo biti opljačkani, ne samo u finasijskom smislu, nego i u krađi identiteta. Možemo biti ucenjeni jer su nam svi podaci oteti, dovoljno je otvoriti jedan pogrešan fajl za čije poreklo nismo svesni i pustili smo neznanca u kući. Otvorili smo vrata, nismo pogledali kroz špijunku. Autor ovog teksta je bio žrtva otimanja naloga na jednoj striming platformi, gde je intruder imao pristup svim podacima, uključujući i broju kreditne kartice, samoincijativno dodao sebe na listu korisnika i o tuđem trošku uživao u medijskom sadržaju. Osećate se da vam neko ugrožava lični prostor, verujte nije prijatno.

Da bi sprečili i umanjili pojavu ovakvih neželjenih događaja, Nepo System je napravio saradnju sa kompanijom Symantec koja za sebe kaže da su im inovacije urezane u njihovom DNK. Symantec je jedan od pionira i lidera na polju sajber bezbednosti sa veoma dugom tradicijom i ogromnim iskustvom po pitanju sigurnosti na internetu. Saradnja je logična sama po sebi jer dva lidera u svojim segmentima sarađuju da bi tržištu pružili nešto novo. Sa jedne strane Nepo System, najveći servisni centar u našoj zemlji, koji na mesečnom nivou ima komunikaciju sa ogromnim brojem krajnih korisnika i u dodiru je kako sa fizičkim licima tako i sa pravnim, a sa druge strane Symantec, koji može pružiti bezbednosna sajber rešenja bez obzira koji je tip korisnika.

Ideja Nepo System-a je da se podigne svest i ukaže na sve pretnje koje vrebaju na globalnoj mreži. Kroz svakodnevnu interakciju sa našim korisnicima želimo da saznamo njihove potrebe i sa partnerom kao što je Symantec predložimo odgovarajuće rešenje. Da li je korisniku potreban antivirus, zašitta email-a, praćenje i filtriranje saobraćaja, sprečavanje gubtika podataka, kompletno rešenje za svoje poslovanje? Nepo System je tu da analizira i ponudi najoptimalniji način da bi bili bezbedni. Imate uređaje koje su na drugačijim operativnim sistemima, Windows, Android, IOS? Nikakav problem, možemo podržati i uraditi unificirano rešenje za različite platforme.

Pretnji je puno, a takođe i rešenja, samo treba biti svestan da u ovom modernom svetu koliko god delovali da smo zaštićeni u stvari smo nesvensno ranjivi. Oprez nikad nije na odmet. Stoga, nemojte reagovati kada problem se dogodi, reagujte preventivno, kao što idete (ili bi ste trebalo ići) na redovan pregled kod doktora i na taj način vi budete sa boljim kartama u ruci. Vrlo lako možete nadigrati bili kakvu pretnju u sajber svetu, samo treba biti dobro pripremljen, što nije teško, Nepo System je tu sa rešenjem.