Ulaznica u svet 1440p gejminga

Prošlo je više od deset godina od kada je 1080p ili FullHD rezolucija postala vrhunac razvoja displej tehnologija.

Zvanično press saopštenje

Danas živimo u svetu u kome su čak i HighEnd telefoni prevazišli tu rezoluciju i preselili se na mnogo detaljnijih i oštrijih 1440p.

Stvar sa rezolucijom kompjuterskih monitora je u suštini veoma jednostavna - što je rezolucija veća, moguće je prikazati detaljniju sliku. Drugim rečimataj medijum za prenos vizuelnih informacija do našeg oka, sa povećanjem rezolucije, može da prenese više informacija. Prenošenje više informacija znači kvalitetnije i impresivnije korisničko iskustvo.

Danas, vrhunac monitorske tehnologije je omasovljenje 4K displeja i postojanje par 5K modela. Međutim da bi se kreirala kritična masa koja bi 4K monitore učinila “mainstream” rasprostranjenim, neophodan je dalji pad cena, s jedne strane, odnosno povećanje performansi grafičkih kartica s druge.

U takvoj tržišnoj situaciji, “zlatna sredina” je 1440p rezolucija i monitori koji je podržavaju. Bilo da su u pitanju klasični 16:9 ili sve brojniji 21:9 modeli. Skok sa 1080p na 1440p je u iskustvenom domenu ogroman. Kvalitet slike na 1440p modelima, naspram 1080p modela je izuzetan. Apsolutno sve izgleda lepše u 1440p - bilo da je reč o svakodnevnom radu u aplikativnom softveru ili igranje u bilo kojoj igri. Povećanje detaljnosti koje proističe iz povećanja rezolucije sa 1080p na 1440p je odmah vidljivo i impresivno. Moglo bi se reći da je to “ljubav na prvi pogled”.

Međutim, za igranje u većoj rezoluciji, potrebno je uvećanje performansi i snage grafičkog podsistema. Na sreću, već duže vreme na tržištu postoji klasa grafičkih kartica, koje svojom sirovom snagom omogućavaju beskompromisno i ugodno igranje u 1440p. Jedna takva grafička kartica je i nama stigla na test. U pitanju je moćni ASUS Radeon R9 390X StriX OC.

Grafička kartica u pitanju, čini vrhunac Asusove ponude u segmentu Radeon grafičkih kartica serije 300. Iznad nje je još samo mnogo skuplji Fury model. S tim u vidu, očekivano, ova kartica je demonstracija Asusove inženjerske supermacije na polju grafičkih akceleratora. Kartica koristi sopstveni PCB, koji je Asus specijalno razvio. To znači da kartica poseduje čak tri Display Port izlaza, pored HDMI i DVI-D izlaza. Takođe, to znači da je naponska sekcija na kartici druga generacija Asus-ove S.A.P (Super Alloy Power) tehnologije koja donosi pouzdaniji, stabilniji i efikasniji rad uz praktično nepostojanje “cviljenja” naposkih zavojnica, ni pod najvećim opterećenjem. Dizajn je komplementiran Asusovim DCU hladnjakom treće generacije, sa tri ventilatora koji u režimima najnižih temperatura bivaju potpuno zaustavljeni zarad nulte buke.

Kao što se iz naziva sa sufiksom “OC” može zaključiti, ova kartica je fabrički overklokovana, tako da joj je “Turbo” frekventni limit podignut na 1070 MHz, dok joj 8GB GDDR5 memorije radi na 6 GHz. Posledica ovih brutalnih specifikacija su isto tako brutalne performanse!

Kao što se može videti iz grafikona našeg testiranja, Asus Radeon R9 390X StriX OC je kartica koja omogućava izvanredne performanse u svim veoma zahtevnim igrama u kojima smo je testirali. Pri tome imajte na umu da su sve igre testirane u High/Veri High ili Ultra postavkama. Bez obzira da li je reč o NVIDA optimizovanim naslovima poput Batman Arkham Kinght ili AMD optimizovanim naslovima kao što je Sniper Elite 3, Asus Radeon R9 390X StriX OC omogućava igranje preko 60 sličica u sekundi. Tek u najnovijim naslovima koji su nedavno izašli, kao što je Far Cry Primal ili The Division, frejm-rejt pada na i dalje odličnih 50 sličica u sekundi.

Treba istaći da je Asus Radeon R9 390X StriX grafički akcelerator koji u potpunosti podržava DirectX 12 i kao što se može videti u našem testu novog HITMAN naslova, omogućava preko 60 sličica u sekundi u ovom DX12 naslovu. To je jasna indikacija šta kupac ove kartice može očekivati u budućnosti sa izlaskom sve više i više DX12 naslova - ugodno igranje i maksimalno iskustvo.

Nakon dužeg i iscrpnog druženja sa Asus Radeon R9 390X StriX OC grafičkom karticom, nameće se nedvosmislen zaključak: ovo je izvanredna kartica koja nije jeftina, ali je pouzdana investicija za budućnost, čak i ako trenutno ne posedujete 1440p monitor, ali eventualno planirate nabavku nekog (preporučljivo iz ASUS ROG edicije, sa AMD FreeSync podrškom).Ne samo da će vam ova kartica omogućiti sjajan ugođaj i uživanje u svim postojećim igrama, bez obzira na njihovu zahtevnost, već će vam omogućiti i da dugo uživate u mnogobrojnim DirectX 12 naslovima čiji se broj uvećava iz meseca u mesec.