Umetnički dvojac iz Azije nagrađen za izuzetan doprinos fotografiji na Sony World Photography Awards 2016

Zvanično press saopštenje

Ovogodišnje prestižno priznanje za izuzetan doprinos fotografiji u okviru konkursa Sony World Photography Awards 2016 (SWPA) dobiće bračni par fotografa RongRong & inri, za dugogodišnju umetničku karijeru i značajan uticaj na savremenu fotografiju u Aziji. Dela ovih umetnika predstavljaju njihov intiman svet i pomeraju granice tradicionalne crno-bele fotografije razvijene u mračnoj komori. Takođe, RongRong & inri su osnivači umetničkog centra Three Shadows Photography, prvog i jedinog privatnog neprofitnog centra u Kini posvećenog fotografiji i video umetnosti, kao i festivala fotografije Jimei x Arles 2015. godine, realizovanog u saradnji sa festivalom Les Rencontres d’Arles.

RongRong, fotograf poreklom iz Kine, i inri, umetnica iz Japana, biće nagrađeni u Londonu 21. aprila na završnoj ceremoniji SWPA. Tim povodom će premijerno u Evropi biti predstavljena nova dela iz serije Tsumary Story (Priča o Tsumariju), kao i raniji radovi, pa će posetioci po prvi put biti u prilici da vide veliki broj fotografija ovih renomiranih autora na jednom mestu van Azije. Izložba će biti otvorena od 22. aprila do 8. maja u okviru postavke radova finalista SWPA u Somerset hausu u Londonu, a kustos će biti Zelda Čitl.

„Velika i izuzetna produkcija fotografija dvojca RongRong & inri je samo deo njihovog dugogodišnjeg doprinosa industriji kao celini, a naročito njihovoj zajednici, kroz kreiranje prostora i resursa namenjenih razvoju umetnika. Uprkos njihovom značaju, oni nisu poznati na globalnom nivou, a mi, kao Svetska organizacija za fotografiju, želimo da pomognemo da se to promeni”, ističe Astrid Merget Motsenigos, kreativna direktorka Svetske organizacije za fotografiju.

„Kada smo pre osam godina doneli odluku da osnujemo umetnički centar za fotografiju Three Shadows, nismo mogli ni da zamislimo današnji položaj centra i nas samih. Počastvovani smo i zahvalni na podršci i ohrabrenju koje dobijamo godinama unazad, a ova nagrada je dodatni podstrek da nastavimo da ulažemo još više napora u razvoj fotografije. Imamo vere u karijeru koju smo izabrali i koju volimo. Osim onima koji nas podržavaju, želeli bismo da se zahvalimo i samoj fotografiji na brojnim izazovima i mogućnostima koje nam pruža”, dodaju RongRong & inri.

Prethodni dobitnici nagrade za izuzetan doprinos fotografiji su Iv Arnold, Vilijam Klajn, Mark Ribud, Vilijam Eglston, Meri Elen Mark, Eliot Ervit, Brus Dejvidson i Fil Stern. Ona nagrada se tradicionalno dodeljuje u okviru najvećeg takmičenja iz oblasti fotografije na svetu, Sony World Photography Awards, koje organizuje Svetska organizacija za fotografiju.