Uređaji za praćenje ljubimaca mogu imati i više funkcija nego što ljubitelji životinja misle, poručuje kompanija Kaspersky Lab

Istraživači kompanije Kaspersky Lab otkrili su bezbednosne ranjivosti u okviru brojnih popularnih brendova uređaja za praćenje ljubimaca, uključujući I brendove Kippy Vita, Nuzzle, Tractive, Weenect i Whistle. Kao što je slučaj sa bilo kojim uređajem koji se povezuje na internet, bezbednosni rizici prisutni u uređajima za praćenje ljubimaca mogli bi da omoguće neovlašćen pristup vašoj mreži i osetljivim podacima koji se nalaze na njoj. Vlasnici ljubimaca koriste uređaje za praćenje kako bi motrili na bezbednost svojih ljubimaca i pratili gde se kreću kada ih ne nadgledaju, pri čemu se GPS koordinate šalju natrag na aplikaciju vlasnika svakog minuta.

Samim postojanjem mogućnosti da neko drugi presreće te koordinate kako bi razumeo gde se vaš ljubimac nalazi u bilo kom trenutku, ili kako bi razumeo učestala kretanja poput vaših dnevnih šetnji, znači da postoji prilika za kriminalce da dobiju dovoljno informacija o kretanju vašeg ljubimca i kidnapuju ga.