Veritas uređaji omogućavaju da Flex NetBackup pokaže svoju punu snagu

Kao teškašu među softverskim kompanijama koje se bave skladištenjem podataka, kompaniji Veritas Technologies brzina inovacija neophodna da drži korak sa novim, okretnim konkurentima, kao i sa parnjacima po stažu sada predstavlja najveći izazov.

Pošto se pre nešto više o dve godine odvojio od Symanteca, Veritas teži kombinovanju svog tržišno vodećeg NetBackup softvera sa novim modernim, integrisanim i skalabilnim uređajima, podrškom za okruženja u “oblacima”, analitikom podataka, kontejnerima i mikrouslugama.

“Dosta ulažemo u našu liniju proizvoda da bismo pokrili svaki tip radnih zadataka i podataka, bez obzira no to gde se nalaze,” rekao je direktor kompanije Greg Hughes.

Dobavljač je detaljno predstavio svoje proizvode i planove tokom nedavno održane konferencije Veritas Vision Solution Day u Njujorku. Najveću pažnju na ovoj konferenciji dobili su Veritas uređaji koji primenjuju NetBackup softver. Ova linija uređaja obuhvata Flex Appliance za upravljanje podacima, Access Appliance za arhiviranje i još jedan novi, neimenovani proizvod koji će biti predstavljen početkom naredne godine, a biće fokusiran na analitiku podataka.

Veritas uređaji: Flex, Access i neimenovani

Prva verzija Veritas-ovog Flex uređaja prikazana je u martu ove godine. Ona poseduje istu hardversku osnovu kao uređaj NetBackup 5340 (jedan od najboljih u sklopu NetBackup Appliance platforme) sa softverom Flex koji omogućava usluge. Flex primenjuje tehnologiju kontejnera da omogući isporuku mikro-usluga za više aplikacija na jednom istom uređaju. Cilj je pretvaranje servera u jedan uređaj, kako bi se ubrzale instalacije uređaja. Veritas-ovi zvaničnici su rekli da će Flex biti ugrađen u sve NetBackup uređaje.

Veritas Access 3340 Appliance predstvlja skalabilni NAS uređaj za dugoročno skladištenje podatka. Access dodatno podržava Amazon S3 servis, za skladištenje objekata. NetBackup familija takođe obuhvata CloudCatalyst uređaj koji premešta duplirane podatke sa NetBackup-a na Access uređajei “oblake”, kao i CloudPoint softver za upravljanje trenutnim snimcima podatak u više različitih oblaka.

Po rečima zvaničnika kompanije, još uvek neimenovni uređaj trebalo bi da ponudi analitiku podataka, a očekuje se da će se pojaviti početkom 2019. godine.

Veritas-ovi analitički uređaji će koristiti meta-podatke iz baze NetBackup softvera.

“Imaćemo uvid u potpuno novi spektar podataka” izjavio je Scott Genereux, Veritas-ov izvršni potpredsednik za terenske operacije širom sveta. “Klijenti nas pitaju: ‘Pošto imate pristup svim ovim meta-podacima, kako bismo mogli da postignemo više koristeći ih?'”

Genereux je rekao da iako Veritas proširuje proizvode izvan sfere bekapovanja, NetBackup proizvod ostaje ključni za tehnologiju kompanije. Veritas će integrisati druge tehnologije u NetBackup.

“NetBackup je naša osnovna tehnologija koju većina naših velikih klijenata poseduje,” rekao je. “Klijenti traže taj pregled koji pruža NetBackup. Uložili smo dosta razvojnog budžeta na to i dosta smo napredovali, naročito sa verzijom 8.1.2.”

Veritas tvrdi da prihoduje više od 2 milijarde dolara godišnje, što je otprilike na istom nivou kao što je bilo pre nego što ih je Symantec kupio 2004. godine, plativši 13 milijardi. Veritas tvrdi da ima oko 6500 zaposlenih i više od 50000 klijenata, među kojima je više od 90 od Fortune 100 kompanija.

“Najbolja stvar koja se ikada desila ovoj kompaniji je to što smo se razdvojili od Symanteca,” rekao je Genereux. “To nam omogućava da ulažemo više u istraživanje i razvoj. Izbacili smo dosta novih proizvoda od kako smo se rastavili od Symanteca.”

Izazivači svuda oko nas

Veritas nastavlja tržišnu borbu sa gigantima u domenu skladištenja – kompanijama Dell EMC i IBM, ali njegove nove mogućnosti odbijaju napade novih igrača koji donose uređaje za upravljanje podacima, npr. Rubrik i Cohesity. Ovi početnici koji svoje proizvode nude kao uređaje za konvergirano ili hiper-konvergirano sekundarno skladištenje, često dobijaju pohvale zato što čine da zaštita podataka ponovo bude interesantna. Ustoličeni dobavljači poput kompanije Veritas pokušavaju da održe korak.

“Svuda oko nas su tehnološki revolucionari, pa zašto bismo onda verovali vodećem na tržištu?” postavlja trip pitanje Jyothi Swaroop, Veritas-ov potpredsednik za marketing na globalnom nivou. “Naši konkurenti pričaju o samo dve stvari: jednostavnosti i savremenosti. Uzeli smo to za ozbiljno, pa smo nešto uradili sa našim NetBackup softverom.”

To nešto obuhvata prelazak sa konzole zasnovane na Javi na pojednostavljeni grafički korisnički interfejs, sa novom kontrolnom tablom, što je u skladu sa pristupom “API-na prvom mestu” koji će olakšati da se NetBackup integriše sa alatima drugih dobavljača tehnologija, kao i Flex uređaj za jednostavniju instalaciju. Najnovija verzija NetBackup 8.1.2 poseduje alat za automatsko upravljanje politikama i novi alat za izveštavanje. Veritas je takođe dodao podršku za novije distribuirane baze podataka, kao što su MongoDB i Cassandra, kao i snimke u vremenu za Hadoop.

Klijnet kompanije NetBackup Vishal Kadakia, menadžer za zaštitu podataka kompanije NBC Universal, rekao je da je novi interfejs dobrodošao, zato što je stari koristio previše memorije. On takođe voli i to što ima jednu kontrolnu tablu za upravljanje. Ali ono čime je Kadakia najviše oduševljen su Veritas uređaji. On očekuje da će Flex omogućiti da njegova matična kompanija Comcast kosoliduje servere i koristi manje prostora u datacentrima.

“Ono što željno čekam nije toliko softverski, već hardverski deo.”, rekao je Kadakia. “Fizički prostor je skup, naročito u Kaliforniji. Nama je nužno da se konsolidujemo. Na dolazak Flex uređaja gledam kao na nešto što će mi pomoći da konsolidujem i prebacim sve fizičke servere koji će mi biti potrebni. To je ono čemu se nadam i što rado očekujem kao sledeće.”

Integracije označavaju doprinos mreži

Genereux je rekao da Veritas takođe daje na značaju partnerstvima sa dobavljačima tehnologija skladištenja podataka. Prošle nedelje, Veritas i Pure Storage, koji je pionir u skladištenju na flash memorijskim uređajima, otkrili su tehnološko partnerstvo. NetBackup može da upravlja snimcima na Pure FlashArrays nizovima kroz CloudPoint i da primenjuje FlashBlade kao odredište za skladištenje bekapa.

U današnje vreme je integracija s dobavljačima usluga javnih “oblaka” takođe važna dobavljačima softvera za skladištenje podataka. Veritas ima bliske odnose sa AWS-om. Veritas Resiliency Platform orkestrira failover i failback opcima oslonjenim na AWS za oporavak od katastrofe, a Veritas InfoScale za AWS omogućava klijentima da pokreću Oracle i SAP na AWS-u. Veritas NetBackup i Backup Exec SMB proizvodi takođe se integrišu sa AWS-om.

Henry Axelrod, arhitekta za AWS rešenja i specijalista za skladištenje, rekao je da je i sam AWS jedan od korisnika Veritas-ovih proizvoda.

“Uočavamo snagu Veritasa u pet scenarija korišćenja: primarnog skladištenja, bekapa i oporavka, arhiviranja, kontinuiteta poslovanja i migracije” rekao je Axelrod. “Proteklih godina smo radili sa Veritasom gradeći rešenja koja će pokretati tu inovaciju. Međusobno smo delili planove razvoja da bismo pomogli klijentima da prevaziđu sve izazove u vezi sa upravljanjem podataka”.