ViewSonic LightStream PJD5255

ViewSonic projektor iz LightStream serije, sa XGA rezolucijom od 1024x768 piksela, dosta dobrim bojama, odličnim kontrastom i osvetljenjem. Po svemu viđenom, biće odličan izbor za sve korisnike, od kućnog bioskopa (naravno za video niže rezolucije) pa do poslovne i edukativne namene.

ViewSonic ima u ponudi dosta raznih modela projektora, koji pokrivaju praktično sve kategorije: od onih osnovnih modela za kuće korisnike, preko projektora namenjenih poslovnim korisnicima koji često drže prezentacije, pa do top multimedijalnih modela za kućni bioskop. Model PJD5255 je XGA DLP LightStream model osnovne rezolucije 1024x768 piksela, sa snažnim osvetljenjem i dobrim kontrastom, podrškom za HDMI interfejs kao i 3D sliku (naravno uz odgovarajući izvor slike), kao i SonicExpert zvučnu tehnologiju. Generalno gledano, ovakav projektor se može koristiti svuda, kako kod kuće, tako i na poslu ili recimo u učionici, a dobra vest je da je cena od ispod 500€ zaista dobra za ovakav model.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kvalitetna slika
  • Odličan kontrast i jačina osvetljenja
  • 3D Ready
  • HDMI interfejs između ostalog

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Prirodna rezolucija: XGA 1024x768, TI DMD 0.55 » 2xLVDS XGA Type-450 DMD
  • Osvetljenje: 3200 ANSI Lumen
  • Kontrast: 15000:1
  • Radni vek lampe: 5000 / 6000 / 10,000 h (Normal / Eco-mode / DynamicEco)
  • Video: NTSC M (3.58 MHz), 4.43MHz, PAL (B, D, G, H, I, M, N, 60), SECAM (B, D, G, K, K1, L), SD 480i i 576i, ED 480p and 576p, HD 720p, 1080i, 1080p
  • Konekcije: 2x PC/Video 15 Pin D-sub input, 1x D-Sub output, HDMI, S-Video, Composite, 2x 3.5mm in/out, 1x RS-232C Control, 1x Mini-USB
  • Potrošnja: maksimalno 265W (lampa 190W)
  • Dimenzije: 316mm x 103.7mm x 228mm
  • Masa: 2.1 Kg
  • Dodatno: 2W zvučnik, 3D Ready

ViewSonic PJD5255

Ovaj projektor spada u neku srednju kategoriju po veličini, i sa dimenzijama od 316x103.7x228 cm i težine od 2.1Kg će biti dobar izbor za one koji često nose projektor sa sobom na prezenzacije, mada naravno znamo da ima i daleko manjih i lakših modela u ponudi. Mala napomena, prateća oprema je prilično oskudna, te pored standardnog daljinskog upravljača, naponskog kabla i D-Sub kabla (na žalost nema HDMI kabla), nema recimo torbe za nošenje, što se najčešće viđa kod biznis modela. Projektor smešten u kućište atraktivnog dizajna, prilično kvalitetne izrade, sa manje više standardnim rasporedom elemenata.

Pored otvora za ventilaciju koji su raspoređeni sa prednje i bočnih strana, napred vidimo objektiv koji za koji milimetar viri iz tela projektora, bez ugrađenog zaštitnog poklopca, tako da treba voditi računa da se slučajne ne ošteti. Focus i Zum kontrole su postavljene sa gornje strane, uvučene u kućište projektora i prilično su jednostavne za korišćenje. Razdaljina do površine za projekciju je od 1.2m do 11.3m, uz veličinu dijagonale od 75cm do 762cm. Kontrole odnosno tasteri su smešteni na standardnu poziciju pri zadnjem delu, a iako može na prvi pogled delovati da ih ima više, u pitanju su samo oblik i dimenzije samih tastera, pošto su tu oni uobičajeni (Power, Menu, navigacija kroz meni, Keystone, Source) kao i statusne diode Power, Temperature, Lamp. Ono što se ne vidi jeste ugrađeni 2W zvučnik koji je dosta glasan i samim tim prilično upotrebljiv za razne namene.

Sa zadnje strane vidimo raspoređene sve konektore, od naponskog i 3.5mm audio (in/out), pa do tri D-Sub (dva ulazna i jedna izlazni), S-Video, kompozitni i HDMI video ulaze, te na kraju i servisne RS-232 i Mini USB. Projektor ima maksimalno osvetljenje od 3200 ANSI lumena, kao i 15000:1 kontrast, što je dovoljno za dobro vidljivu sliku i po jačem dnevnom svetlu, tako da će biti odličan izbor za one kojima nije zgodno da spuštaju roletne svaki put kada treba da koriste projektor. Ugrađena lampa ima tri režima rada: Normal, Eco i DynamicEco, gde će radni vek ići i do maksimalnih 10.000h, što je odličan rezultat. Kako se koristi SuperColor tehnologija, boje su i nešto bogatije u odnosu na prosečne korisnike, što se posebno vidi kod boja kože i crne boje, što je uvek bitno onima koji projektor koriste za gledanje filmova.

Rezime

Ono što je najbitnije kod ovog modela jeste jednostavno korišćenje, uz predefinisanih 5 profila rada (Brightest, Dynamic, Standard, ViewMatch i Movie), tako da će uz svega par dodatnih podešavanja (Keystone svakako) moći da se dobije slika maksimalno prilagođena potrebama. Rezultati su slika dobrih boja i odličnog osvetljenja, koja je upotrebljiva za sve namene. Sa cenom od ispod 500€, ovaj projektor i dalje ima solidnu konkurenciju, no do sada smo već mogli da vidimo da ViewSonic stvarno ima zasluženo dobru reputaciju, tako da i u ovom slučaju verujemo u odlične rezultate prodaje.

Conclusion

The most important thing regarding this model is the ease usage with 5 predefined working modes (Brightest, Dynamic, Standard, ViewMatch and Movie), so with a couple of extra settings (Keystone certainly) the maximally adapted picture is going to be provided. The result is a picture of good colors and excellent lighting, which is usable for all purposes. At the price fewer than 500 Euros, this projector has a solid competition, but ViewSonic has a deservedly good reputation, so in this case we do believe in the excellent sales results.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2015.): 500€

ViewSonic ustupio: ViewSonic PJD5255