Vip i korisnici doniraju sredstva za pomoć osobama sa autizmom

Beograd, 20 decembar 2017. godine – Deo prihoda od SMS poruka poslatih tokom novogodišnjih i božićnih praznika kompanija Vip mobile uputiće Savezu udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom, u okviru donacije kojoj mogu da se priključe i njeni korisnici slanjem poruke u vrednosti od 100 dinara na humanitarni broj 2001. Vip već tradicionalno poziva sve svoje korisnike da učestvuju u donaciji koja je ovog puta namenjena projektima za poboljšanje uslova života osoba sa autizmom i njihovih porodica.

Donacija će doprineti pokretanju prve digitalne platforme za savetovanje koja će omogućiti članovima porodica da dobiju sve informacije neophodne za pružanje podrške osobama sa autizmom. Bez obzira gde se nalaze u Srbiji, oni će u okviru on-line sesija moći da razgovaraju i posavetuju se sa izabranim doktorima različitih specijalizacija, terapeutima ili pravnicima.

Novogodišnja donacija obuhvata i opremanje „medicinskih soba“ u pet gradova širom naše zemlje. Naime, osobama sa autizmom potrebna je dodatna podrška i pomoć prilikom susreta sa nepoznatim situacijama koje kod njih izazivaju osećaj straha i anksioznosti, a jedan od najvećih izazova su medicinski pregledi i intervencije. Simulacijom doktorske ordinacije u okviru „Medicinskih soba“ omogućava se blagovremena priprema za sve situacije u ordinaciji, od prvog susreta sa lekarom do priprema za različite intervencije.

Zahvaljujući donaciji biće otvoren i prvi Radni centar za osobe sa autizmom u Srbiji čime će početi rešavanje jednog od najvećih problema sa kojim se susreću osobe sa autizmom – ostvarivanje prava na rad. Kreativni manuelni poslovi poput slikanja, izrade čestitki i višenamenskih proizvoda deluju terapeutski, a pomagaće im i radni terapeuti i umetnički mentor.

Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom, osnovan je 1977. godine sa ciljem unapređenja kvaliteta života osoba koje žive sa autizmom i njihovih porodica sa fokusom na očuvanju, zaštiti, unapređenju i promovisanju međunarodno ustanovljenih standarda u oblasti ljudskih prava i građanskih sloboda u Republici Srbiji. Savez je ujedno krovna organizacija koja okuplja 16 udruženja za pomoć osobama sa autizmom iz cele Srbije sa preko 3000 korisnika, a od 2007. godine je deo organizacije „Autizam Evropa“.

U poslednjih deset godina, kompanija Vip kroz novogodišnju donaciju pomaže najranjivijim društvenim grupama u zemlji. Zajedno sa svojim korisnicima, Vip je do sada prikupio značajna sredstva koja su iskorišćena za poboljšanje uslova osetljivih grupacija stanovništva, poput dece bez roditeljskog staranja, žrtava trafikinga, slepih i slabovidih, mališana obolelih od malignih bolesti, itd.