Vip mobile ima najveću 4G mobilnu mrežu u Srbiji

Beograd, 10. april 2017. - Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) objavila je izveštaj o pokrivenosti signalom mobilne telefonije u Srbiji. Izveštaj za period od oktobra do decembra 2016. godine pokazuje da Vip mobile i dalje ima ubedljivo najveću pokrivenost 4G signalom na domaćem tržištu. Na kraju decembra Vip je imao više od hiljadu 4G baznih stanica čime je pokrio 78.2% stanovništva Srbije u preko 70 gradova i manjih mesta.

,,Vip investicija u mrežu, licence i tehnologiju za trogodišnji period od 2015-2017. godine iznosi više od 100 miliona evra. Do kraja ove godine signalom naše mreže četvrte generacije pokrićemo čak 91% populacije, mesta sa preko 3.000 stanovnika i glavne putne pravce. Želimo da obezbedimo kvalitetan mobilni internet ne samo u urbanim već i u ruralnijim, udaljenijim područjima zemlje. Razvojem 4G infrastrukture olakšavamo komunikaciju i poslovanje, poboljšavamo kvalitet života građana i unapređujemo ekonomsku konkurentnost cele zemlje.’’ izjavio je Dejan Turk, CEO kompanije Vip mobile.

Prednosti mrežne tehnologije četvrte generacije (4G/LTE) u odnosu na 3G mrežu su višestruko veće brzine prenosa podataka, što omogućava trenutno učitavanje sadržaja i preuzimanje aplikacija, kao i strimovanje video sadržaja u HD kvalitetu. Na primer, u realnim radio uslovima ako je u 3G mreži potrebno 100 sekundi za preuzimanje neke aplikacije od 25MB, u 4G LTE mreži potrebno je samo 10 sekundi.

Zbog mogućnosti korišćenja frekvencijskih opsega na nižim učestanostima (800MHz), kao i boljih tehnika za obradu signala, 4G mreža pruža bolju pokrivenost od 3G mreže, naročito u zatvorenom prostoru. To u praksi znači da sa istim brojem baznih stanica može da se pokrije veća teritorija i obezbedi pristup brzom internetu većem broju korisnika.