Vivax Imago DVB-T2 170

Još jedan od brojnih Set-Top Box uređaja koji se mogu nabaviti kod nas. Ovako nešto je namenjeno onima koji ne koriste TV sa ugrađenim DVB-T2 risiverom, satelitsku ili kablovsku televiziju. Ono što treba posebno izdvojiti jeste podrška za sliku Full HD rezolucije.

Priča oko digitalizacije se polako zahuktava i kod nas, i videli smo da veliki broj prodavnica hardvera i računara u ponudi ima takozvane Set-Top box uređaje. O čemu se tu zapravo radi? Ukoliko televiziju pratite putem kablovskog ili satelitskog operatera, onda vas to i ne zanima toliko pošto se svakako ne odnosi na to, ali ukoliko još uvek koristite neku od antena, trebalo bi da u što skorije vreme nabavite neki od dostupnih Set-Top box uređaja. Prilično je jednostavno, umesto da ide direktno u TV, antenski kabl će morati da ide prvo u Set-Top Box pa tek onda u TV. Naravno, ukoliko kojim slučajem sam TV poseduje DVB-T2 dekoder, nije potrebno nabaviti zaseban uređaj.

Ključne karakteristike

  • Podrška za DVB-T/T2 standarde digitalne televizije
  • Izlaz do rezolucije 1920 x 1080

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Kompatibilnost: DVB-T2, H.264, MPEG2, MPEG4
  • Konekcije: HDMI, SCART, USB, koaksijalni, RF in/out
  • Dimenzije: 168 x 36 x 90 mm

Vivax Imago DVB-T2 170

Kao i većina Set-Top Box uređaja, i Vivax Imago DVB-T2 170 je spakovan u kompaktnu metalnu kutiju dimenzija 168x36x90, sa standardnim prorezima za ventilaciju sa gornje strane (treba izbegavati naravno njihovo blokiranje). Po pitanju dizajna se ne razlikuje bitnije od ostalih modela koje smo videli, i teško je biti zaista previše originalan, posebno za parče hardvera koje se instalira i najćešće zaboravi da postoji. U pakovanju stižu korisničko uputstvo (na više jezika) i daljinski upravljač koji izgleda prosečno-ružnjikavo, sa mekanim gumenim tasterima. Nema nikakvih kablova, tako da treba na vreme razmisliti o tome kakvi će vam trebati i nabaviti ih nezavisno od ovog Set-Top box-a.

Sa prednje strane, postoji ugrađeni displej na kome će se prikazivati broj kanala i jačina zvuka, kao i ostale relevantne informacije, uz statusnu diodu i IR prijemnik. Napred je i USB port koji služi za priključivanje USB memorije ili eksternog hard diska, na koje se može snimati TV program. Treba ipak imati na umu da ne treba očekivati neke mnogo napredne opcije snimanja, no nije loše kao backup opcija za program koji ne želite da propustite. Sa zadnje strane su SCART, HDMI i koaksijalni izlazi, kao i par RF antenskih in i out konektora. Inicijalno povezivanje je jednostavno, posebno pošto kod nas još uvek nema baš tako puno kanala koji se emituju po DVB-T2 standardu.

Rezime

Pošto su u pitanju digitalni kanali, rezultati će biti dobri, odnosno slika kvalitetna, naravno ukoliko su i jačina i kvalitet signala dovoljno dobri. Ono što nam se dopada jeste podrška za Full HD rezoluciju od 1920x1080 piksela, što znači i da će bez ikakvog skaliranja moći da se koristi u kombinaciji sa TV-om novije generacije. Cena od oko 30€ je odlična i možemo da primetimo da cene polako padaju, te da je to svakako dobra vest za one koji još uvek nisu nabavili svoj Set-Top box.

Conclusion

Since these are digital channels, the results will be very good, i.e. the provided image will be of high quality, if the quality signal and strength are good enough. We like support for Full HD 1920x1080 pixels resolution, which means it is going to be possible to use it in combination with the new generation TVs with no scaling. The price of 30 Euros is affordable, while it is obvious that prices are slowly falling and that is certainly good news for those who have not yet purchased a set-top box.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2015.): 30€

Gigatron ustupio: Vivax Imago DVB-T2 170
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com