Vodeće svetske kompanije pokreću međuindustrijsku grupu za smanjenje otpada u morima i okeanima

Beograd, 28. decembar 2017. godine – Kompanije Dell, General Motors, Microsoft, Trek Bicycle, Interface, Van de Sant, Humanscale, Bureo i Herman Miller oformiće inicijativu pod nazivom NextWave, koja će okupiti vodeće tehnološke kompanije kako bi plastiku prikupljenu iz okeana uključili u proizvodnju i na taj način smanjili izvornu potrošnju plastike u svom poslovanju i proizvodnom lancu. Podršku projektu pružaju Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu, Institut 5Gyres iz Los Angelesa, Londonsko zoološko društvo i Univerzitet u Džordžiiji.

Istraživanja pokazuju da je oko 8 miliona tona plastičnog otpada ušlo u okeane 2010. godine, a ukoliko se trendovi ne promene, više od 150 miliona tona plastičnog otpada ući će u okeane do 2025. godine. To predstavlja pretnju ne samo vodenim ekosistemima, poput staništa ugroženih vrsta ribe i koralnih grebena, već utiče negativno i na zdravlje i skraćuje životni vek morskih životinja i ljudi.

Članovi organizacije NextWave biće odgovorni za razvoj održivog modela koji smanjuje zagađenje okeana plastikom, dok će paralelno stvarati ekonomsku i društvenu korist za različite zaineresovane grupe.Organizacija će obezbediti infrastrukturu i podršku kako bi lanac proizvodnje mogao da odgovori zahtevima globalno prihvaćenih društvenih i ekoloških standarda.

NextWave predviđa da će inicijativa sprečiti ulazak više od 3 miliona tona plastike u okeane, što odgovara težini 66 miliona flaša za vodu. Važno je naglasiti da su se kompanije koje su članice ove organizacije dogovorile da će smanjiti upotrebu plastike u svom poslovanju i proizvodnji. Prvi korak u tome biće procena korišćenja plastike i mogućnosti za smanjenje ili odustajanje od njene upotrebe.

„Saradnja je neophodna ako želimo da rešimo problem plastike u okeanima. Izuzetno mi je drago što smo uspostavili partnerski odnos s liderima u različitim industrijama kako bismo kreirali rešenja sa kojim ćemo stvoriti vrednost od otpada”, izjavio je Kevin Braun, direktor proizvodnje u kompaniji Dell.

Grupu podržava i The Lonely Whale, nevladina organizacija koja putem osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, ali i različitim kampanjama usmerenih na potrošače želi da približi okean ljudima. The Lonely Whale će uključiti i naučnike koji će zagovarati korišćenje otpada iz okeana kako bi pomogao stvaranju održivog modela za lokalne zajednice i okolinu u primorskim područjima. Pored toga, ovu inicijativu podržavaju Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu i kompanije iz privatnog sektora koje su pozvane da se uključe i u kampanju čistih mora.

„Okeanima preti „pandemija“ plastike i veoma je važno da kompanije preuzmu odgovornost za svoju proizvodnju, kao i da korisnici postanu svesni da njihov izbor može imati uticaj na životnu sredinu. Pozdravljamo inicijativu kompanije Dell i The Lonely Whalea. Verujemo da će ova grupa kompanija predvoditi aktivnosti za koje se nadamo da će postati katalizator inovacija koje mogu nastati samo zajedničkim radom”, naglasio je Erik Solhem, izvršni direktor u Programu za životnu sredinu pri Ujedinjenim Nacijama.

Navedena inicijativa rezultat je saradnje kompanije Dell i organizacije The Lonely Whale. Pre dve godine, Dell je uspostavio partnerski odnos s Adrianom Grenierom, osnivačem ove organizacije, kako bi putem Lonely Whale VR edukacije osvestio kompanije i korisnike o opasnostima koje plastika predstavlja za okeane. U februaru 2017. godine, Dell je započeo pilot projekat pri kojem su pakovali proizvode sa materijalima koji su napravljeni od plastike iz okeana, a pomogao je i u pokretanju Clean Seas programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine koji je podstakao 33 zemlje da preduzmu korake za smanjenje zagađenja mora. U junu 2017. kompanija Dell i The Lonely Whale obratili su se Ujedinjenim nacijama na UN-ovoj konferenciji o okeanima, na kojoj se kompnija Dell obavezala da će podržati 14. globalni cilj održivog razvoja.

Dell već dugi niz godina, u sklopu svog programa 2020 Legacy of Good Plan, podržava programe podstiču kružnu ekonomiju. Za više informacija o ovoj inicijativi posetite NextWave-Plastics.org, dok više o aktivnostima kompanije Dell vezanih za plastiku iz okeana možete naći na stranicama Dell’s Ocean Plastics Program.