Vrhunska brzina sa dugo očekivanim fotoaparatom Canon EOS-1D X Mark III

BEOGRAD, 10. januar 2020. godine – Canon Europe pušta u prodaju ultimativni fotoaparat za snimanje sportskih dešavanja i životinjskog sveta, EOS-1D X Mark III, koji profesionalnim fotografima pruža neograničene mogućnosti, uz veliku brzinu slikanja. Zahvaljujući dramatično unapređenim performansama AF praćenja, kvalitetu slike i mogućnostima komunikacije, ovaj fotoaparat predstavlja vrhunac Canon-ove EOS-1 serije. Novi vrhunski Canon fotoaparat ima neverovatnu brzinu snimanja, vodeće u industriji – do 20 slika u sekundi uz AF praćenje. Uz poboljšane visoke ISO performanse, ovaj fotoaparat postiže ‘pravi snimak’ svaki put. AF senzor aparata EOS-1D X Mark III ima 28 puta veću centralnu rezoluciju od svog prethodnika, kako bi odgovorio na potrebu profesionalnih fotografa za većom preciznošću i fokusiranjem na subjekte u opsežnijem spektru scenarija. Uz to, fotoaparat pruža impresivno 5,5K 12-bitno RAW video interno snimanje – prvi fotoaparat Canon EOS serije koji ne spada u Cinema seriju koji ima takvu funkciju – što profesionalcima omogućava da zabeleže video vrhunskog kvaliteta jednako kao i slike.

EOS-1D X Mark III razvijen je koristeći povratne informacije fotografa širom sveta koji koriste modele EOS-1D X i EOS-1D X Mark II, uključujući prestižne Canon ambasadore. Bogato nasleđe u optičkoj izvrsnosti kompanije Canon iskazuje se u povratnim informacijama profesionalaca tokom testiranja, koji hvale promene u koracima autofokusa modela EOS-1D X Mark III, dramatično poboljšanom kvalitetu slike i video zapisa i mogućnostima brzinske komunikacije – što su sve mogućnosti koje profesionalcima omogućavaju da naprave zadivljujuće slike i da ih isporuče klijentima – brže nego ikada ranije.

Eddie Keogh, profesionalni sportski fotograf i Canon ambasador je rekao: „Radeći uz ivice terena na najprestižnijim sportskim događajima širom sveta, Canon-ovi DLSR-ovi nastavljaju da dominiraju profesionalnom fotografijom. Fotoaparati EOS-1 serije godinama su bez premca po svojoj pouzdanosti i mogućnostima, zbog čega ih, počevši od modela EOS-1D, koristim od 2002. godine. U mom poslu brzina je sve, tako da sam oduševljen što koristim EOS-1D X Mark III koji ima znatno uvećanu brzinu slikanja u sekundi, izvanredan autofokus i brže komunikacione mogućnosti – zato što u kompetitivnoj industriji sportske fotografije milisekunda može da predstavlja razliku između slike koja će dospeti na poslednju stranicu nacionalnih novina i one koja neće.“

Autofokus bez premca za postizanje ‘pravog snimka’ Zasnovan na Canon EF nosaču objektiva koji ima više AF objektiva dostupnih nego bilo koji drugi sistem, EOS-1D X Mark III ima novi AF sistem i senzor. Ova tehnologija koju je Canon razvio omogućava poboljšanu stabilnost i praćenje omogućavajući profesionalcima novi nivo fleksibilnosti i preciznosti prilikom fotografisanja subjekata u različitim uslovima.

U izuzetno kompetitivnoj industriji profesionalne fotografije nema prostora za slike zamućenih subjekata. Zahvaljujući novom AF senzoru, fotoaparat pruža 28 puta veću centralnu rezoluciju od svog prethodnika i tri puta veći broj AF tačaka 1 , pružajući nenadmašnu preciznost i dajući fotografima još veći izbor slika koje su izuzetno oštre. Udružen sa namenskim DIGIC 8 procesorom, omogućeno je fokusiranje subjekata u širem rasponu osvetljenja – uslovi u kojima AF sistemi slabijeg kvaliteta ne bi uspeli da zabeleže ‘pravi snimak’ u fokusu. Pored preciznosti fokusiranja pri slabom svetlu, ovaj fotoaparat je savršen za fotografisanje slabog kontrasta, šara, finih detalja i dijagonalnih linija – što je ranije bilo teško zabeležiti.

Programiran pomoću dubokog učenja, AF sistem ovog fotoaparata može da identifikuje ljudske subjekte u velikom broju sportskih situacija, dovodeći ih u fokus – uz visoke brzine – pomoću novorazvijenog naprednog sistema za praćenje subjekata. Pomoću ovih mogućnosti dubokog učenja, fotoaparat će se zaključati na lice ili glavu subjekta – primarno mesto fokusa za ljudsko oko prilikom gledanja slika – čak i u situacijama kada su oči subjekata pokrivene kacigama ili naočarama. Nova Auto AF postavka na kućištu takođe je ugrađena u fotoaparat kako bi se AF postavke podešavale tako da odgovaraju subjektu – što podešavanje AF sistema čini jednostavnijim nego ikada ranije – savršeno za profesionalce koji fotografišu subjekte koji povremeno mogu da budu blokirani.

Neograničene kreativne mogućnosti Zahvaljujući novom DIGIC X procesoru koji je Canon razvio, senzoru od 20,1 megapiksela, sistemu ogledala i zatvarača, EOS-1D X Mark III pruža konkurentsku prednost – postižući vodeće brzine u industriji od 16 slika u sekundi.

Od suštinske važnosti za fotografisanje sportskih događaja i životinjskog sveta je optičko tražilo koje fotografima pruža bolju povezanost sa subjektom, uz jasno i čisto posmatranje bez zadrške. U režimu živog prikaza fotoaparat može da snima 20 slika u sekundi uz mehanički ili elektronski zatvarač sa punim AF-om, dodatno proširujući kreativne mogućnosti.

Kako bi se postigle velike brzine snimanja slika u sekundi koje su do sada bile nemoguće u fotoaparatima bilo kojih drugih proizvođača, Canon-ova inovativna tehnologija iznova osmišljava SLR sistem sa ogledalom. Zahvaljujući Canon-ovoj superiornosti u mehaničkom inženjerstvu u njegovoj osnovi, ovaj fotoaparat skoro uopšte nema trzaj ogledala – što znači da se ogledalo vraća na svoj položaj što je brže i preciznije moguće – usmeravajući svetlo na AF senzor fotoaparata da bi se očitavanje obavilo što je brže moguće.

Nova generacija standarda beleženja slike EOS-1D X Mark III je Canon-ov prvi fotoaparat koji ima grafički senzor nove generacije, koji podržava brže očitavanje i niži šum – odgovarajući na zahteve profesionalaca za DSLR-om niskog šuma i visokih performansi. CMOS punog formata rezolucije 20,1 megapiksela takođe omogućava Canon-ov najširi ISO opseg do sada. Proširenim postavkama od ISO 50 do ISO 819.200 – EOS-1D X Mark III dodatno pruža profesionalcima fleksibilnost za fotografisanje u raznim uslovima.

Zahvaljujući povećanim sposobnostima senzora da izađe na kraj sa šumom, profesionalci mogu da menjaju ekspoziciju slika u postprodukciji bez uticanja šuma na tamne oblasti slika – pružajući čak još upotrebljiviji dinamički opseg nego prethodni modeli. EOS-1D X Mark III je prvi fotoaparat na tržištu koji koristi revolucionarni novi niskopropusni filter visoke detaljnosti (High Detail Low-Pass Filter), koji svetlosnu tačku beleži u okviru većeg broja tačaka radi postizanja oštrijih slika veće rezolucije uz istovremeno sprečavanje moiré efekta. To je takođe prvi EOS model koji podržava HEIF (High Efficiency Image File Format). Ovaj format naredne generacije, zasnovan na HEVC kodeku, omogućava da se slike sa 10-bitnim podacima snime u datoteku ekvivalentne veličine JPEG-u, dok istovremeno imaju manje kompresionih artefakata. Fotoaparat takođe koristi novu generaciju memorijskih kartica CFexpress pružajući brzine snimanja koje su tri puta veće od prethodno najbržih CFast kartica, što omogućava rafalno snimanje od preko 1000 raw slika.

Ispunjavanje zahteva video zapisa visokog kvaliteta Zahvaljujući novom senzoru i procesoru, EOS-1D X Mark III je takođe i Canon-ov najnapredniji video proizvod sa izmenljivim objektivima, izuzimajući Cinema EOS seriju – pružajući 4K Full Frame i podržavajući 12-bitno RAW interno snimanje. On je prvi Canon fotoaparat koji ne pripada Cinema seriji koji ima RAW snimanje, pružajući izuzetno širok opseg boja i tonova koji mogu da se izvuku u postprodukciji radi superiornog kvaliteta slike. Pored toga, korišćenjem ovog fotoaparata, video takođe može da se snimi kao 12-bitna CRM datoteka u 5,5K (5472x2886), omogućavajući veoma detaljan 4K snimak sa preklopljenim uzorcima (oversampling) – ispunjavajući zahteve za video zapisom visokog kvaliteta.

Ovaj fotoaparat takođe može da snima koristeći Canon Log Gamma, koji se beleži kao 10-bitni HEVC/H.265 datoteka, pružajući profesionalcima brojne mogućnosti za montažu i beskrajne kreativne mogućnosti. Odgovarajući na zahteve za brzinom, EOS-1D X Mark III podržava snimanje datoteka u MP4 kontejner, radi brzog prenosa datoteka. Osim toga, to je takođe prvi fotoaparat EOS-1 serije koji podržava Movie Digital IS – pružajući stabilizaciju u 5 osa kako bi savladao širok spektar pokreta – funkcija koja postoji u vrhunskim Canon cinema kamerama kao što je EOS C500 Mark II.

Prilikom korišćenja modela EOS-1D X Mark III, Dual Pixel CMOS AF podržan je u 4K i RAW režimu 2 , a u kombinaciji sa funkcijom Movie Digital IS, profesionalci mogu da budu sigurni da će njihovi filmski zapisi imati savršeno oštar fokus i biti stabilni – bez obzira na uslove ili scenario – što je savršeno za improvizovane video prilike.

Isporučivanje sadržaja pri kompetitivnim brzinama Držeći korak sa sve kraćim rokovima i odgovarajući na zahteve profesionalaca za savršenu i brzu isporuku sadržaja, EOS-1D X Mark III je prvi fotoaparat EOS-1 serije koji ima ugrađeni Wi-Fi i Bluetooth. Wi-Fi može da se koristi za FTP ili za povezivanje preko softvera EOS Utility, kao i za povezivanje sa pametnim telefonom. Njegova mogućnost povezivanja Bluetooth-om koristi protokol Bluetooth Low Energy, pružajući stalnu vezu sa kompatibilnim pametnim uređajem, a opet zahteva minimalno napajanje iz baterije – što je savršeno za dane dugačkog snimanja. Pokretanjem softvera Canon Camera Connect, EOS-1D X Mark III automatski se povezuje sa kompatibilnim uređajima 3 , omogućavajući jednim dodirom pregledanje slika, deljenje i daljinsko snimanje uz prikaz uživo.

Pomoću ugrađenog GPS-a, profesionalci mogu da zabeleže podatke o lokaciji u slikama – što je naročito korisno za putujuće sportske fotografe i fotografe koji tragaju za divljim životinjama. Fotoaparat prenosi podatke brže od modela EOS-1D X Mark II kada se koristi ugrađeni ethernet ili novi opcioni bežični odašiljač datoteka – WFT-E9. U kombinaciji sa jednostavnijom postavkom mreže, to znatno unapređuje proces rada profesionalaca.

Produžetak kreativnosti profesionalca Zato što omogućava savršenu navigaciju uz pouzdanu ergonomiju, korisnici postojeće EOS-1D serije osećaće se ugodno koristeći EOS-1D X Mark III. Njegovo kućište od magnezijumske legure pruža izdržljivost koja se očekuje od Canon-ovih EOS-1 fotoaparata – izdržavajući ekstremne vremenske uslove zahvaljujući fenomenalnom zaptivanju protiv vremenskih prilika. EOS-1D X Mark III takođe olakšava snimanje u mraku ili slabo osvetljenim uslovima, pomoću osvetljenih dugmića – funkcija koja je dodata direktno kao rezultat profesionalnih povratnih informacija. Određeni dugmići na fotoaparatu se osvetle kada se pritisne dugme za osvetljenje ekrana, što znatno olakšava prepoznavanje različitih dugmića – iznova pružajući neograničene mogućnosti snimanja.

Ovaj fotoaparat takođe pruža dodatnu kontrolu za izbor AF tačaka, koja je ugrađena u AF-ON dugme, što fotografima omogućava da menjaju AF tačke u letu kako bi napravili najbolji kadar – dodatno im olakšavajući posao. Profesionalci takođe mogu da imaju koristi od dramatično unapređenog trajanja baterije – na istoj bateriji LP-E19 – omogućavajući im da snime 2850 snimaka po punjenju – smanjujući šansu za propuštanje ‘pravog snimka’ dok se baterija puni.