XFX R5 230 1GB

Ovo je jedna od novijih XFX grafičkih kartica koja predstavlja i najslabiji model nove AMD serije. Iako je oznaka nova, radi se o već viđenoj kartici i to u više navrata, a koja potiče još od modela HD 6450. Ono po čemu će se razlikovati jeste Low-Profile podrška i potpuno pasivno hlađenje.

AMD je početkom aprila lansirao i najslabiju grafičku karticu nove generacije Volcanic Islands serije, baziranu na Caicos GPU-u, model R5 230. Mi ćemo videti XFX verziju koja odstupa od referentnog dizajna, i dolazi u kompaktnom pakovanju, kompatibilna sa Low Profile formatom, ali i sa potpuno pasivnim hlađenjem. Jasno je da ova kartica neće biti baš popularna među igračima, ali hoće među onima koji traže grafiku za neku slabiju konfiguraciju koja će služiti za kuću ili posao, gde igranje igara nije na listi prioriteta. I dalje ima dovoljno snage za gledanje videa i u većoj rezoluciji, ali generalno se radi o sa dna ponude koja će biti najzanimljivija zbog pasivnog hlađenja i Low-Profile formata.

Ključne karakteristike

  • Potpuno pasivno hlađenje
  • Vrlo povoljna cena
  • Low Profile format podržan

Utisak kvare

  • Još jedan slučaj re-brandinga

Specifikacija

  • Procesor: 625MHz
  • Memorija: 1GB GDDR3 na 1066Hz (64-bitna magistrala)
  • Hlađenje: pasivno
  • Interfejs: PCI-E 3.0 x16
  • Izlazi: D-Sub, DVI, HDMI
  • Dodatno: DirectX 11.2 podrška, OpenGL 4.3, Mantle

XFX R5 230 1GB

Ova kartica dolazi u single-slot formatu, dimenzija od 17.2 x 6.88 x 1.41 cm, sa PCB-om koji odgovara Low Profile specifikaciji. Vidimo da je VGA konektor montiran iznad PCB-a na bracket-u, a u pakovanju dobijaju još dva bracket-a kojim se kartica veoma lako pretvara u Low-Profile varijantu, stim što će VGA konektor u tom slučaju biti montiran u susedni slot na zasebnom bracket-u (ili se jednostavno kabl može otkačiti sa kartice ukoliko ovaj konektor nije potreban). Za hlađenje, koristi se relativno tanak aluminijumski hladnjak koji i dalje ne kvari single-slot format kartice, što znači da će kartica raditi i potpuno tiho, što naravno može biti odlična stvar za one koji sastavljaju silent konfiguraciju i prema tome biraju komponente.

Ova kartica je u srži preimenovama Radeon HD 8450, koja je opet i sama bila rezultat recikliranja, a cela priča kreće još od modela Radeon HD 6450. U tom svetlu, ne treba očekivati praktično nikakve razlike u performansama. Kao što smo već rekli, proizvođač ovu iteraciju GPU-a naziva Caicos, a u pitanju je konfiguracija sa 160 Shader procesora, 8 jedinica za teksturu i 4 ROP-a, 64-bitnu memorijski interfejs i u ovom slučaju 1GB GDDR3 memorije. Iako inicijalno takt ove kartice ide do 750MHz, u ovom slučaju je to oboreno na 625MHz, pa će referentni TDP od 27W biti još i niži. Sve ovo ide u prilog činjenici da se koristi pasivno hlađenje, kako bi se kartica što manje grejala. Proizvođač savetuje da se koristi napajanje od minimum 400W, što ne bi trebalo da bude problem u svakom slučaju.

Na narednoj stranici možete pogledati kako se kartica ponaša u ostalim testovima.

Ovo je jedna od novijih XFX grafičkih kartica koja predstavlja i najslabiji model nove AMD serije. Iako je oznaka nova, radi se o već viđenoj kartici i to u više navrata, a koja potiče još od modela HD 6450. Ono po čemu će se razlikovati jeste Low-Profile podrška i potpuno pasivno hlađenje.