Xwave C-175B

Jednostavna i kompaktna Web kamera kompanije Xwave koja je namenjena manje zahtevnim korisnicima. Maksimalna rezolucija 1.3MP senzora koji se koristi je 640x480 piksela, ali do 15fps-a, dok će za punih 30fps-a morati da se obori na 320x240 piksela.

Nastavljamo sa prikazom Xwave web kamera sa modelom C-175B. Već smo se dobro upoznali sa proizvodima ove kompanije, kroz mahom multimedijalne plejere raznih generacija. Ipak, znamo da Xwave ima u ponudi stvarno dosta raznih periferija, a kamere sigurno zauzimaju dosta bitno mesto. Već neko vreme vidimo da su web kamere izuzetno popularne i da su postale praktično nezamenljiv deo konfiguracije, skoro kao miš. Ovo je i logično pošto stvarno ogroman broj korisnika računara komunicira preko interneta, pa su im i potrebne dobre kamere i headsetovi kako bi cela priča bila što jednostavnija i kvalitetnija.

Ključne karakteristike

  • Veoma povoljna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Rezolucija: 1/4" CMOS 1.3MP (320x240 @ 30 fps)
  • Interfejs: USB 2.0, 3.5mm
  • Dodatno: ugrađen mikrofon

Xwave C-175B

Ova kamera nije nešto posebno interesantnog dizajna, praktično je identična nekim modelima Xwave-a koje smo već i videli. Kamera je smeštena u kućište sfernog oblika kompaktnih dimenzija, crne boje i od mat plastike (što je odlično pošto neće kupiti otiske prstiju i prašinu što je uobičajeno kod glossy plastike). Sa prednje strane odmah vidimo i fokus prsten, što je bitno naglasiti pošto fokus treba podesiti pošto se kamera postavi na odgovarajuću poziciju, pošto se podešavanjem fokusa reguliše oštrina slike, koja može biti mutna ako je subjekat (ili objekat) koji se snima bez fokusa.

Sa postoljem, kamera je spojena zglobom koji omogućava slobodnu rotaciju, pa pozicioniranje neće biti problematično. Postolje je kružnog oblika i stabilno, a dizajn je takav da se može koristiti ili tako što će stojati na ravnom, ili se otvoriti kao štipaljka i zakačiti na gornji deo okvira monitora. Za one koji brinu i kod kojih je okvir monitora od (na habanje) osetljive glossy plastike, delovi postolja koji su u dodiru sa monitorom imaju oblogu od mekanog materijala koji će sprečiti oštećenje. Sa računarom se kamera povezuje pomoću USB kabla, no tu je i 3.5mm konektor koji služi za priključenje mikrofona koji je integrisan u telo kamere.

Rezime

Ova kamera koristi 1.3MP senzor koji isporučuje sliku maksimalne rezolucije od 640x480 piksela, ali u maksimalno 15fps-a što nije baš idealno za razgovor pošto će seckati. Ipak, u 30fps-a se prikazuje video u rezoluciji od 320x240 piksela, što je već sasvim dovoljno za udoban rad. Ova kamera je veoma povoljne cene, što će sigurno privući dosta korisnika, pa ukoliko rezolucija nije prepreka, svakako da je treba pogledati.

Conclusion

This camera uses a 1.3-megapixel image sensor that delivers 640x480 pixels pictures at 15fps, which is not enough for smooth conversation. However, 320x240 pixels video contents are provided at 30fps, which is enough for smooth operation. This camera is available at affordable price and will be interesting to many buyers. If the resolution is not an obstacle this model deserves a chance.

Testirani proizvod je uzorak.

NT Company ustupio: Xwave C-175B
maloprodaja: NT Company prodajna mesta na ovom linku.