Xwave C-180B

Standardna 1.3MP web kamera koja pruža sasvim pristojne performanse za svoju kategoriju. Veoma povoljna cena je dovoljna da privuče pažnju, a ono što nam se dopada jeste fleksibilno postolje koje će omogućiti lako postavljanje.

Evo nam još jedne Web kamere kompanije Xwave, model C-180B. U pitanju je samo još jedna 1.3MP kamera namenjena manje zahtevnim korisnicima koji kupuju svoju prvu Web kameru. Na tržištu ima poprilično sličnih modela, pa mnogima nije možda jednostavno da se odluče. Najveći broj kupaca traži Web kameru zbog komunikacije sa prijateljima i rodbinom, dok je manji broj onih koji snima video klipove, a koji će već potražiti neke malo naprednije kamere veće rezolucije. Xwave je dobro poznat po multimedijalnim periferijama, pa i ne čudi što ima i dosta različitih kamera na raspolaganju.

Ključne karakteristike

  • Veoma povoljna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Rezolucija: 1/4" CMOS 1.3MP (320x240 @ 30 fps)
  • Interfejs: USB 2.0, 3.5mm
  • Dodatno: ugrađen mikrofon

Xwave C-180B

Spolja gledano, kamera se neće mnogo razlikovati od velikog broja raznih modela koji se mogu kupiti a spadaju u isti rang. Sferno kućište sa dominirajućim objektivom sa prednje strane i kombinacija crno-srebrne plastike u glossy finišu nisu nešto što će na prvi pogled privući pažnju. Napred se nalazi i prsten za manuelni fokus, što je vrlo bitno znati pošto slika mora da se dotera i izoštri pošto se kamera postavi na željeno mesto i u odgovarajući položaj. Postolje kamere je jednostavno, ali fleksibilno, tako da se kamera može koristiti sa ravne površine stola recimo, ali i zakačena na okvir TFT monitora. Ne treba brinuti da se ne ošteti plastika monitora, pošto su delovi postolja koji su u kontaktu sa okvirom monitora obloženi gumom.

Kadriranje ne bi trebalo da bude problem pošto je zglob između kamere i postolja takav da se kamera može okretati u svim pravcima bez ikakvih problema. Za vezu sa računarom se koristi standardni USB 2.0 interfejs, stim što se moraju instalirati drajveri. Kamera koristi CMOS senzor (4.86x3.64mm) rezolucije 1.3MP, koji video može da snima u maksimalnoj rezoluciji od 640x480 piksela ali u maksimalno 15fps-a, što i nije toliko impresivno pošto daje sliku koja pomalo secka, dok se u 30fps-a snima video nešto niže rezolucije, 320x240 piksela. Minimalna razdaljina od kamere mora biti 5cm, a vredi pomenuti i automatski balans bele boje i zasićenja boja.

Rezime

Slika koju ova kamera snima je generalno dobrih karakteristika, stim što kao i kod većine modela ipak treba računati da dobra slika traži i nešto bolje ambijentalno osvetljenje. Prilično smo zadovoljni onim što ova kamera pruža, pogotovo u ovom cenovnom rangu gde ima i dosta kamera lošije slike. Ovako, ovo je sasvim pristojna Web kamera za one koji nemaju neke visoke zahteve i traže samo što bolji model po odnosu cene i performansi.

Conclusion

Picture this camera captures is generally very good, except it is necessary to take into account the fact that good pictures requires a good ambient lighting. We are quite satisfied with the things this camera provides, especially in this price range where there are many cameras providing a lot worse images. This is a decent Webcam for those who do not have high demands characterized by a great price/performance ratio.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2012.): 10€

NT Company ustupio: Xwave C-180B
maloprodaja: NT Company prodajna mesta na ovom linku.