XWAVE Digital ONE DVB-T2

Jednostavan uređaj koji će olakšati proces digitalizacije TV signala. Vrlo se lako instalira i podeševa, a pored prikaza digitalnih TV kanala, može snimati TV program na USB medije, ili sa njih reprodukovati multimediju.

Kao što je poznato, do 17 juna 2015 sve televizijske stanice u Srbiji će morati da pređu na digitalno emitovanje TV signala. Šta ovo znači? Za one koji koriste kablovsku ili satelitsku televiziju, apsolutno ništa. Sa druge strane, znamo da ima dosta onih koji televiziju gledaju putem dobrih starih antena. Baš oni će morati da se snađu, a XWAVE Digital ONE je upravo uređaj koji će u tome pomoći. Radi se o takozvanom Set Top Box-u koji ima ulogu da primi digitalni TV signal i dekodira ga tako da ga bilo koji televizor može prikazati. Pošto je ovo ipak 21. vek, to naravno nije jedina funkcija, već je tu i mogućnosti snimanja TV programa, kao i reprodukcija multimedije, tako da pred sobom imamo pravi mali multimedijalni centar.

Ključne karakteristike

  • Podrška za DVB-T2/T standard digitalne televizije
  • Podržava Full HD rezolucije
  • Reprodukcija multimedije preko USB porta, snimanje TV programa na USB disk
  • Razne dodatne napredne funkcije

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Kompatibilnost: SD/HD DVB-T2/T, SD/HD MPEG2, MPEG4 AVC H.264
  • Konekcije: ANT IN, ANT OUT, USB 2.0 (USB flash memorija), HDMI, SCART i audio izlazi
  • Podržane rezolucije: HD 1080p 60Hz, 1080p 50Hz, 1080i 60Hz, 1080i 50Hz,HDMI 576i, 576p, 720p 60Hz, 720p 50Hz, 480p
  • Dodatno: LED displej (prikaz vremena), automatsko pretraživanje kanala, LCN (logical channel number), Razne funkcije sortiranja kanala (omiljeni,pomeri,preskoči,zaključaj,izmeni),Memoriše do 1000 programa, 8 FAV lista za omiljene kanale,OSD na srpskom (Ćirilica i Latinica), teletext, roditeljsko zaključavanje, EPG, tajmer sa 8 programa, podrška za napajnje aktivne antene 5V, video igre.

XWAVE Digital ONE DVB-T2

Set Top Box je najjednostavnije rečeno, crna kutija koja stoji između antene i televizora. Za razliku od klasičnih televizora koji svi imaju analogne tjunere već ugrađene, dosta manje ih ima i digitalne tjunere (svakako treba potražiti DVB-T2 oznaku na TV-u), a tu na scenu stupa XWAVE Digital ONE. Na njega se povezuje direktno antena, a zatim i TV. Ovo je prilično jednostavan uređaj koji sa prednje strane ima samo tri tastera (Power, Channel + i -), skriveni LED displej, kao i jedan USB konektor. Sa zadnje strane su antenski in i out konektori, koaksijalni digitalni Audio RCA, SCART i HDMI priključci za izlaz do TV-a.

U pakovanju stiže relativno jednostavan daljinski, koji izgleda baš kao i daljinski upravljači za TV, sa svim neophodnim funkcijama koje Digital One podržava. Bitno je reći da ovaj tjuner podržava sve rezolucije slike, uključujući i Full HD 1080p, te da sliku prosleđuje do TV-a u maksimalnom kvalitetu. Za one koji planiraju da USB konektor iskoriste za priključivanje nekog eksternog hard ili flash diska, podržani su SD/HD MPEG2 i MPEG4 AVC H.264 standardi odnosno DivX, MPG, MKV, MP4, AVI za video fajlove, MP3 (MPEG-1 layer 1, 2, 3, WMA, AC) za muziku i JPEG i BMP kada je pregled u pitanju. Dodatno, podržana je i PVR funkcija gde se TV sadržaj može snimiti direktno na USB medije, što će uz EPG (Electronic Program Guide) omogućiti da snimite program koji niste u mogućnosti da pratite. Pored svega toga tu je još i funkcija tajmera snimanja sa 8 zadatih termina. Na kraju, bitno je i to da je podržan i DVB-T standard, što će posebno biti zanimljivo onima koji žive u pograničnim mestima sa Hrvatskom, Mađarskom.

Rezime

Ovaj uređaj se vrlo jednostavno priključuje i podešava (automatsko traženje kanala), pogotovo pošto je i OSD meni na našem jeziku, i nije potrebno praktično nikakvo posebno predznanje. Dopalo nam se što podržava recimo prikaz naših karaktera kod titlova filmova koji se puštaju preko USB-a. Pored standardne teletext podrške, tu su i funkcije pomoću kojih roditelji mogu zaključati prikaz nekih kanala kako bi decu zaštitili od neprikladnog sadržaja. Sve zajedno, ovo je odličan uređaj koji će proces digitalizacije TV signala učiniti bezbolnim koliko god je to moguće, sa cenom koja će sigurno mnogima odlično odgovarati.

Conclusion

This device can be easily connected and adjusted (automatic channel search), especially since the OSD menu is in our language so no special knowledge is necessary. Display of our character is supported when it comes to subtitles of movies played over the USB. In addition to the standard teletext support, there are functions that parents can use to disable displaying of certain channels in order to protect children from inappropriate contents. This great device will make the TV signal digitization process as painless as possible at an affordable price.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2014.): 33€

NT Company ustupio: XWAVE Digital ONE DVB-T2
maloprodaja: NT Company prodajna mesta na ovom linku.