Zaboravite na punjač – Oukitel K6000 Plus

Najveći problem kod mobilnih telefona današnjice je kratko trajanje baterije. Veliki ekrani, konstantna povezanost na Internet, uključen Bluetooth i GPS, rezultuju da bateriju moramo da punimo svaki dan. Jedan od proizvođača telefona koji se ozbiljno pozabavio tim problemom je Oukitel sa svojom K serijom mobilnih uređaja.

Oukitel K6000 Plus je naslednik K6000 Pro modela, naravno sa unapređenjima u skladu sa razvojem tržišta. Svi modeli iz „K“ serije ovog proizvođača imaju neuobičajeno jake baterije – pogledajte samo K4000 sa baterijom od 4.000 mAh, ali i K10000 sa baterijom od neverovatnih 10.000 mAh. Oukitel K6000 Plus je negde između ta dva modela. U vreme kada se pojavio, K4000 je bio telefon sa jednom od najvećih kapaciteta baterije, dok K10000 iako nudi ogromnu autonomiju, ipak je previše glomazan za upotrebu. K6000 Plus donosi dobar balans između funkcionalnosti, težine i izgleda.

Pomenuli smo da je u pitanju naslednik telefona Oukitel K6000 Pro. Razlika je u tome što novi telefon ima više RAM-a, a unapređene su i neke druge funkcije. Ali da krenemo redom…

Kada je ovoliki kapacitet baterije u pitanju, jasno je da telefon ne može da bude tanak. S obzirom da poseduje ekran od 5.5 inča dosta je velikih dimenzija, a debljina mu je za nijansu manja od jednog centimetra (9.6 mm). Takođe i masa od 200 grama nije mala, ali ako želite dugu autonomiju, jasno je da se nešto moralo žrtvovati. Zadnja kamera je blago izdignuta iznad poklopca, ali pošto se u paketu dobija i silikonska maska, ta razlika se niveliše i ne morate da brinete da li će se negde zakačiti. Sve u svemu, telefon lepo leži u ruci i zgodan je za držanje, uprkos velikim dimenzijama.

Na prednjoj strani dominira ekran Full HD, rezolucije. Na gornjem delu prednje strane, pored prednje kamere, nalazi se i signalna LE dioda, koja može da se kontroliše zasebno za različite informacije (za stanje baterije, propuštene pozive ili tokom punjenja). Ispod ekrana, na prednjoj strani nalazi se taster sa ugrađenim senzorom otiska prsta, kao i dve senzorske kontrole.

Telefon pokreće osmojezgarni MT6750T procesor, pri čemu četiri jezgra rade na 1.5 GHz, a četiri na 1 GHz. Za grafiku je zadužen Mali-T860 grafički procesor. Sistem je zaokružen sa 4 GB RAM-a i 64 GB prostora za podatke (od kojih je 54 slobodno, dok ostatak zauzima operativni sistem). Iako je i ovo sasvim dovoljno prostora za većinu korisnika, Oukitel se potrudio da omogući proširenje putem MicroSD kartica maksimalnog kapaciteta od čak 256 GB. Naravno, kao i svi Oukitel telefoni i K6000 Plus je Dual SIM telefon.

Zadnja kamera ima rezoluciju od 16 MP, a za fotografisanje u lošijim uslovima potpomognuta je sa dva blica. Proizvođač je odlučio da maksimalan broj frejmova prilikom snimanja video zapisa bude 720p, što je čudno, jer je definitivno sposobna za veće rezolucije. To lako može da se reši instalacijom neke nezavisne aplikacije za kameru, koja će ponuditi detaljnije opcije nego implementirana aplikacija. Naša preporuka je da probate aplikaciju pod nazivom „Open Camera“.

Prednja kamera zahvata ugao od 80%, što znači da predstavlja dobar balans između širine scene koju obuhvata i izobličenja po obodu fotografije koje je neminovno kod širokougaonih snimaka.. Postojeća aplikacija, kada je prednja kamera u pitanju, radi neku vrstu anti-aliasinga na snimljenim fotografijama, kako bi malo umekšala ivice, ali to može da se izbegne pomoću već pomenute Open Camera aplikacije.

Na telefonu je instaliran Android 7, pri čemu je Oukitel potpuno izmenio Android ikonice svojim. Srećom, na tome se završavaju izmene, jer je funkcionalnost operativnog sistema vrlo bliska „stock“ Androidu. Telefon nije prenatrpan nepotrebnim aplikacijama – dodato je samo nekoliko koje služe da podrže funkcionalnosti telefona, kao što je recimo FM radio aplikacija.

Sve u svemu, radi se o dobro balansiranom telefon koji će vam omogućiti da najmanje dva do tri dana koristite telefon bez upotrebe punjača (i to ukoliko ste „heavy user“). Sa prosečnom upotrebom telefona možete da računate možda čak i na tri dana autonomije – a to je dovoljan razlog da razmislite o ovom telefonu.

Cena: 30.990 din.

Kontakt: www.nt.rs