Zaštita mališana tokom novogodišnjih praznika pomoću nove generacije rešenja Kaspersky Safe Kids

Polovina roditelja smatra da je broj onlajn pretnji za njihovu decu u porastu, pri čemu svaki treći roditelj smatra da nema kontrolu nad onim što njihova deca rade ili gledaju na internetu. Tokom školskih praznika, deca imaju više slobode i vremena da istražuju internet i provode vreme onlajn. Kako bi omogućila roditeljima da se opuste tokom novogodišnjih praznika, kompanija Kaspersky Lab predstavila je novu generaciju rešenja Kaspersky Safe Kids. Sada, roditelji mogu da blokiraju zahteve za opasne pretrage na mobilnim uređajima dece, dok deca mogu da vide koliko vremena im je preostalo za rad na računaru, kao i da traže dozvolu od roditelja za više vremena na računaru.

Kaspersky

Kaspersky Safe Kids pomaže u nadgledanju dece u realnom i virtuelnom svetu. Ovo bezbednosno rešenje obaveštava roditelje o potencijalnim opasnim situacijama u kojima njihova deca mogu da se nađu, sprečavaju potencijalne probleme, kao što je pristup neprikladnom sadržaju, i nude roditeljima savete psihologa, ako su im neophodni. Roditelji imaju moć da odluče šta je bezbedno za njihovo dete i podese Kaspersky Safe Kids u skladu sa tim, nakon instalacije rešenja na mobilnom telefonu ili računaru deteta.

Kaspersky

Na primer, roditelji mogu da ograniče vreme koje deca provode na uređajima, a nakon isteka definisanog roka, u zavisnosti od operativnog sistema i podešavanja, pritsup uređaju može automatski biti blokiran ili detetu može stići odgovarajuća notifikacija. Uz unapređenu verziju bezbednosnog rešenja Kaspersky Safe Kids, deca mogu da vide koliko im je još vremena preostalo za korišćenje računara, i ako to žele, mogu od roditelja da zatraže dozvolu za dodatno vreme pred uređajem preko Safe Kids aplikacije. U zavisnosti od toga koliko su raspoloženi, roditelji mogu da odluče da prihvate ili odbiju zahtev deteta preko svog ličnog profila na My Kaspersky portalu. Uz novu verziju rešenja Kaspersky Safe Kids, roditelji takođe mogu da imaju uvid u to koliko je vremena njihovo dete provelo na uređajima, preko „roditeljskog režima“ na Safe Kids aplikaciji na svojim telefonima ili tabletima, bez posećivanja My Kaspersky portala.

Kaspersky

Prema rezultatima istraživanja, koje je sprovela kompanija Kaspersky Lab, polovina ispitanih roditelja se plaši da će njihova deca videti neprikladan sadržaj na internetu, a Kaspersky Safe Kids može da blokira ovakav sadržaj ili upozori decu o potencijalno opasnim stranicama i aplikacijama. „Safe Search“ opcija je ažurirana tako da roditelji mogu da sakriju određeni sadržaj se rezultata pretrage, uključujući veb stranice za odrasle, nasilnički sadržaj, veb stranice koje se dovode u vezu sa alkoholom i duvanom, itd. To znači da, čak i ako dete nevoljno unese neki od ovih termina u polje za pretragu, rezultati neće biti prikazani.

Kako bi komunikacija sa bezbednosnim rešenjem bila jednostavnija, nova verzija Kaspersky Safe Kids sada ima i tutorijal za početnike na destop uređajima, dok roditelji takođe mogu besplatno da koriste „premijum“ opcije nedelju dana. Neke od „premijum“ opcija uključuju lociranje deteta (roditeljima je omogućeno da zatraže informacije o lokaciji deteta, kao i da definišu granice u okviru kojih njihovo dete može da se kreće tokom određenih delova dana, uključujući i upozorenje ako dete pređe ovu granicu), i upravljanje društvenim mrežama (gde roditelji dobijaju detaljne izveštaje o ponašanju svoje dece na društvenim mrežama).

„Dečiji mozgovi reaguju na svaki eksterni stimulus i sadržaj, zbog čega su deca veoma ranjiva na sajber pretnje, kojih je internet pun. Zbog toga je roditeljska kontrola na internetu danas praktično obavezna i ovaj aspekt dečije bezbednosti nikako ne sme biti ignorisan, naročito tokom sezone praznika. Misija kompanije Kaspersky Lab jeste da sačuva svet i ljude od onlajn opasnosti, uključujući i najmlađe internet korisnike. Upravo zbog toga je i kreirano bezbednosno rešenje Kaspersky Safe Kids”, - izjavio je Andrej Močola (Andrei Mochola), direktor sektora za krajnje potrošače u kompaniji Kaspersky Lab.