Završeno istorijsko spajanje kompanija Dell i EMC

Beograd, 8. septembra 2016. – Kompanija Dell Technologies juče je objavila da je završena akvizicija EMC Corporation, čime je stvorena jedinstvena porodica firmi koje organizacijama pružaju infrastrukturu neophodnu za izgradnju digitalne budućnosti, transformaciju IT sektora i zaštitu sopstvene najveće vrednosti – informacije. Spajanjem je stvoren tržišni lider s ukupnim prihodom od 74 milijardi USD 1 i opsežnim tehnološkim portfoliom koji rešava kompleksne probleme korisnika u brzorastućim segmentima industrije, poput hibridnog clouda, softverski definisanih data centara, konvergentne infrastrukture, platforme-kao- usluge, analitike podataka, mobilnosti i cyber-sigurnosti.

Dell Technologies pruža usluge za 98 odsto kompanija na listi Fortune 500 i sastoji se od nekoliko tržišnih segmenata. Dva najveća i najpoznatija su Dell client solutions i Dell EMC rešenja za infrastrukturu, a Dell EMC Services podržava oba. Uz navedeno, Dell Technologies sadrži Boomi, Pivotal, RSA, SecureWorks, Virtustream i VMware. Ova jedinstvena struktura kombinuje fokus i inovacije karakteristične za startup-e s globalnim nivoom usluga koje pruža velika kompanija. Veličina kompanije Dell Technologies omogućiće uvođenje više inovacija uz ulaganje u istraživanje i razvoj, prodaju i marketing, usluge i podršku, kao i pružanje učinkovitijih i povoljnijih rešenja za korisnike. Kompanija će javno objavljivati svoje finansijske rezultate, ali će biti u privatnom vlasništvu, što će joj omogućiti da dugoročno snažnije usmeri ulaganja u razvoj rešenja za korisnike i partnere.

„Nalazimo se na početku nove industrijske revolucije. Svakog minuta naš svet postaje sve inteligentniji i povezaniji. Naposletku će se ispreplesti sa nepreglednim Internetom stvari (Internet of Things), omogućujući našim korisnicima da učine neverovatne stvari. Zbog toga smo stvorili Dell Technologies. Imamo proizvode, usluge, talent i globalnu snagu da bismo bili katalizator promena i vodili naše korisnike, velike i male, na njihovom digitalnom putovanju“, izjavio je Michael Dell, predsednik i generalni direktor kompanije Dell Technologies.

Dell Technologies spaja snagu konkurentske strategije kompanije Dell prema malim preduzećima i korisnicima srednje veličine s usmerenošću kompanije EMC na velike kompanije, predstavljajući tržišnog lidera u mnogima od snažno rastućih segmenata unutar IT tržišta vrednog 2 milijarde USD, Dell - Internal Use - Confidential uključujući poziciju lidera u 20 Gartner Magic Quadrants, kao i portfolio sa više od 20.000 patenata i aplikacija.

„Sektor finansijskih usluga među prvima usvaja nove tehnologije kako bi pružio što bolje usluge svojim klijentima, a sledeći talas digitalizacije nastavlja trend koji se ponavlja celog mog života. Kao jedan od najvećih korisnika rešenja kompanija Dell i EMC na svetu, trošimo oko 9 milijardi dolara godišnje na tehnologiju, uključujući infrastrukturu, kao cloud, big data analitiku i cyber-sigurnost. Uvek pametno trošimo i pažljivo biramo partnere. Poznajem Michaela Della više od 30 godina. On je izvrstan menadžer, etičan i brine o svima sa kojima sarađuje – kako unutar svoje kompanije, tako i u industriji.

Uzbuđen sam zbog Michaela i nove kompanije, i željno iščekujemo sve što će biti stvoreno u budućnosti,“ izjavio je ovim povodom Jamie Dimon, predsednik i generalni direktor kompanije JPMorgan Chase. Marc Benioff, predsednik i generalni direktor kompanije Salesforce, dodao je: „Naše partnerstvo s kompanijama Dell i EMC ključno je za prodor inovacija u industriji. Michael je vizionar i jedan od najvažnijih lidera u našoj industriji. Neverovatan je partner koji doprinosi našem uspehu. Dell Technologies još jednom će promeniti tehnološku industriju.“ Tim McGrath, predsednik i generalni direktor kompanije PC Connection, rekao je: „Naš odnos sа kompanijom Dell značajno je porastao u poslednjih šest godina. Osim što smo dobili priznanje za Partnera godine kompanije Dell u 2014. i 2015, naše poslovanje je značajno napredovalo. Kao partneri kompanija Dell, EMC, VMware i RSA, našim korisnicima možemo pružiti inovativna, korisna i sigurna end-to- end IT rešenja. Uz Dell Technologies, PC Connection će svojim korisnicima moći da ponudi još širi i bogatiji portfolio rešenja. Radujemo se jačanju našeg partnerstva s Dell Technologies, jer će tim putem našim korisnicima biti pružena tehnička podrška, usmeravanje i izbor proizvoda koji će im pomoći u rešavanju svih izazova vezanih za IT.“

Kao dodatak današnjem predstavljanju, kompanija je otkrila i novi brending. Video i dodatne informacije o novom brendu dostupni su na sledećem linku.

Finansijski uslovi

Finalizacijom transakcije 7. septembra 2016, deoničari kompanije EMC dobili su 24,05 dolara po deonici u gotovini, kao i deonice povezane sa delom poslovnog interesa ove kompanije u VMwareu. Na temelju procenjenog broja deonica kod potpisivanja transakcije, deoničari kompanije EMC dobili su 0,11146 deonica novog povezanog portfolija (NYSE: DVMT) za svaku deonicu. Vrednost ovih deonica može varirati u odnosu na tržišnu cenu VMwarea s obzirom na karakteristike i prava dve deonice.