ZyXEL ES-108A i ES-116P

Dva switch-a poznatog imena sa 8 i 16 portova. Model ES-108A ima tri porta sa QoS (Quality of Service) funkcijom, a kao i ES-116P u pitanju su autosensing, full duplex 10/100Mbps portovi. Jedino što bi se eventualno moglo prigovoriti je što portovi nisu gigabitni, no to bi znatno poskupelo inače vrlo povoljne cene.

Kompanija ZyXEL je na našem tržištu prisutna sa prilično velikim brojem mrežnih uređaja, namenjenim kućnim ali i poslovnim korsnicima. Ovom prilikom ćemo videti dva Ethernet Switch uređaja iz Desktop serije sa 8 i 16 portova koji su namenjeni manjim mrežama, sa prilično povoljnim cenama zbog čega i verujemo da će biti interesantni većini kupaca. ZyXEL uređaji su odličnog kvaliteta za svoju klasu, sa vrlo dobrim odnosom cene i performansi. Model ES-108A između ostalog poseduje tri takozvana VIP porta koja poseduju svojevrsni QoS (Quality of Service) filtraciju saobraćaja, dok model ES-116P pored podrške za 16 konekcija ima i ugrađeno napajanje i podršku za rack mount sistem montaže.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetna izrada, aluminijumska kućišta
  • Model ES-108A ima i tri porta sa QoS funkcijom
  • Automatski full duplex režim rada
  • Vrlo povoljna cena

Utisak kvare

  • Interfejs nije gigabitni

Specifikacija

ZyXEL ES-108A - Interfejs: 8x 10/100Mbps

  • MAC Address Table Size: 1k
  • Data Buffer: 768Kb
  • Data transfer: Ethernet 10M/20Mbps (half/full duplex), Fast Ethernet 100M/200M (half/full duplex)
  • Forwarding rate: 1.6Gbps
  • Dimenzije: 154.5(W) x 85(D) x 26(H) mm
  • Težina: 340g

    ZyXEL ES-116P - Interfejs: 16x 10/100Mbps

  • MAC Address Table Size: 8k
  • Data Buffer: 1.25Mb
  • Data transfer: Ethernet 10M/20Mbps (half/full duplex), Fast Ethernet 100M/200M (half/full duplex)
  • Forwarding rate: 3.2Gbps
  • Dimenzije: 215(W) x 133(D) x 42(H) mm
  • Težina: 867g

ZyXEL ES-108A i ES-116P

U suštini, ES-108A je vrlo jednostavan uređaj plug and play tipa, za koji korisnicima neće trebati puno vremena za instalaciju. Sa prednje strane se nalaze statusne diode (Link i Activity stanja se detektuju) za svaki port kao i jedna Power dioda koja označava da je switch uključen. Sa prednje strane vidimo i da su portovi 6, 7 i 8 označeni odnosno da za njih važi QoS servis. Ovo konkretno i praktično znači da će uređaji vezani na ove portove imati prioritet za surfovanje, multimedijalne aplikacije ili igranje. Ovo može biti dosta korisno a kako ne zahteva nikakvo posebno znanje ni podešavanja, lako će ga koristiti i oni koji se ne razumeju mnogo u mrežnu opremu. Inače, svi portovi su 10/100Mbps (šteta što nisu gigabitni, no verovatno bi i ceo uređaj bio znatno skuplji) sa automatskim full duplex modom i maksimalnom brzinom forwardinga od 1.6Gbps. Ovaj switch je predviđen da stoji na stolu, odnosno ravnoj površini i nema opciju za montažu na zid.

Drugi uređaj je 16 portni switch, rackmount tipa (u pakovanju dolaze i dodaci za montažu) i sa ugrađenim adapterom za napajanje. Zbog ovoga je jasno da je uređaj više namenjen za poslovne korisnike (uostalom ne možemo baš da zamislimo puno situacija u kojima bi kod kuće moglo da se iskoristi svih 16 portova). Dizajn je vrlo sličan prethodnom modelu, ceo je napravljen od aluminijuma (što izgleda neuporedivo kvalitetnije od bilo kog modela koji je od plastike), sa otvorima za ventilaciju sa bočnih strana. Sa prednje strane se nalaze signalne LED lampice za svih 16 portova (u četiri reda sa označenim rednim brojevima) kao i jedna Power dioda. Svih 16 portova radi u autosensing full modu (sa podrškom za Auto-MDI/MDI-X funkciju), u 10/100 Mbps režimu. I ovde je šteta što nisu u pitanju gigabitni portovi, no verujemo da za većinu potreba to neće predstavljati neki problem. I ovaj switch je u potpunosti Plug and Play i sve što treba uraditi je na njega povezati željene uređaje.

Rezime

Kao zaključak, možemo reći da su oba switcha izuzetno kvalitetno napravljena i da nam deluju da će bez ikakvih problema izdržati i višegodišnju initenzivnu upotrebu. Plug and Play sistem radi baš kao što i treba, samo treba povezati uređaje na njega i sva podešavanja će biti automatski obavljena. Jedino što bi mogli navesti kao nedostatak je to što interfejs nije gigabitni, no kako bi to direktno povećalo cenu ovih uređaja i smestilo ih u drugu kategoriju ne možemo to uzeti kao direktnu manu. Mislilo da po ovim cenama, ZyXEL nudi vrlo konkurentne switcheve koje treba uzeti u razmatranje.

Conclusion

As a conclusion, we can say that both switches were made of high quality materials and it looks like they will provide several years of intensive use. Plug and Play system works just good, the only thing that is necessary is to connect devices and all settings will be automatically made. The only shortcoming is that interface isn’t gigabyte one but if it is, that would significantly increase price of this devices and put them into other category, but that cannot be taken as a shortcoming. By these prices, ZyXEL offers competitive switches, which must be taken into consideration.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, april 2009.):

ZyXEL ES-108A 22€
ZyXEL ES-116P 54€

Grappolo ustupio: ZyXEL ES-108A i ES-116P
maloprodaja: Kumodraška 247