A1 predstavio aplikativnu antivirusnu zaštitu A1 Net Protect Max

Sajber bezbednost - ključni prioritet u digitalnom svetu Jedan sajber napad na svakih 39 sekundi, 60 odsto prevara preko mobilnog telefona

Naša zemlja na samom je vrhu po broju žrtava sajber napada, a mobilni telefoni su najveća meta, sa čak 60 odsto digitalnih prevara. „To se meni neće desiti“, uverenje je mnogih kada se govori o sajber opasnostima. Ipak, čak 82 odsto sajber napada u 2022. godini na globalnom nivou, uključivalo je ljudski faktor. Bilo da se radi o ukradenim kredencijalima, fišingu ili nesvesnoj i nenamernoj grešci, ljudi i dalje igraju veliku ulogu u sajber napadima.

U svetu, u kojem se sve više društvenog i poslovnog života odvija na mreži, zaštita podataka postaje ključna tema, ne samo za biznise, već i na ličnom nivou.

„U digitalnoj eri zaštita podataka mora biti prioritet, a mi je kao provajder interneta i digitalnih rešenja shvatamo veoma ozbiljno. Želimo da našim privatnim i poslovnim korisnicima pružimo potpuno pokriven i siguran prostor u virtuelnom svetu. To podrazumeva da razvijamo nova i napredna rešenja bezbednosti na internetu u skladu sa trendovima, ali i da edukujemo korisnike i pomognemo im da lakše prepoznaju i zaštite se od sajber pretnji i budu informisani o različitim pristupima zlonamernih hakera“, rekao je Goran Stojadinović, glavni direktor prodaje poslovnim korisnicima i razvoja ICT rešenja A1 Srbija.

Po podacima ove kompanije, samo u toku prošle godine zaustavljeno je više od 165 miliona napada na skoro 80.000 uređaja korisnika, što je, u proseku, oko 2.000 napada po uređaju. Najčešće pretnje pojavljivale su se u vidu malicioznog softvera koji za cilj ima da ukrade privatne podatke ili plasira neželjene reklame (malver) i fišinga - zlonamernog imejla koji se koristi za prikupljanje podataka o kreditnim karticama, važnih kontakata i poverljivih informacija.

Svesna izazova koje predstavljaju sve složeniji načini hakovanja koji ugrožavaju bezbednost korisnika i uređaja, kompanija A1 Srbija, članica A1 Telekom Austrija Grupe, predstavila je A1 Net Protect Max, aplikativnu, antivirusnu zaštitu koja štiti uređaje i sve aktivnosti na njima. Ovo rešenje omogućava da korisnik bude bezbedan dok surfuje internetom, koristi online bankarstvo ili online kupovinu, a nudi i opcije Roditeljske kontrole, ID zaštite, kao i Trezor koji čuva lozinke i druge bitne lične podatke.

U želji da podigne svest o svim digitalnim opasnostima, A1 Srbija, kroz platformu Kutak za bezbedan net, dodatno edukuje i informiše korisnike o različitim pretnjama i merama zaštite na internetu. U ovom virtuelnom, bezbednom prostoru nalaze se različiti kursevi na temu fizičke i digitalne zaštite podataka, bezbednog surfovanja internetom, internet prevara, kao i brojni praktični saveti i alati za prepoznavanje i odbranu od sajber napada.