ADATA predstavlja Ultimate SU800 SATA 6Gb/s 3D NAND SSD

Novu generaciju SSD-a odlikuje veliki kapacitet i izvrsne performanse i pouzdanost

Zvanično press saopštenje

ADATA® Technology, vodeći proizvođač visokoperformansnih DRAM modula i NAND flash proizvoda, danas je predstavio solid state disk (SSD) Ultimate SU800 SATA 6Gb/s 3D NAND – deo šire ponude SSD-ova koji koriste napredni 3D NAND flash. Uvek predvodeći inovacije i razvoj u svetu SSD-ova, ADATA se odlučila za prelaz na 3D NAND u celom portfoliju SSD-ova, od mainstream ponude za krajnje korisnike do modela za industrijsku primenu namenjenih najzahtevnijim okruženjima. Ultimate SU800 model je iz srednjeg dela ponude koji maksimalno iskorištava prednosti 3D NAND-a, ili složenog flasha, predstavljajući značajnu nadogradnju za postojeće korisnike 2D NAND SSD-ova i veliki korak napred za korisnike običnih tvrdih diskova. Ultimate SU800 koji koristi NAND sa ćelijama sa izolovanim upravljačkim elektrodama (floating gate cells) i SMI kontroler visokog kvaliteta dolazi u različitim kapacitetima: od 128 GB do 1 TB. On otelotvoruje 3D NAND generaciju pogona veće gustine, poboljšanih performansi i povećane pouzdanosti u odnosu na 2D ili planarne NAND flash SSD-ove. ADATA planira da do septembra proširiti seriju Ultimate solid state diskova modelom SU900 sa vrha ponude.

Više gustine nego ikad pre

Ultimate SU800 sa višeslojnim 3D NAND flashom nudi eksponencijalno veću gustinu prostora za skladištenje u istom 2,5-inčnom obliku koji koriste aktualni SSD-ovi. Stoga dolazi u kapacitetima od 128 GB do 1 TB, nudeći tako kupcima veći izbor. Bilo da se koristi kao pogon za pokretanje OS-a ili na nekoj lokaciji za masovno skladištenje, Ultimate SU800 može zadovoljiti najrazličitije zaheve. Povećana gustina skladištenja čini 3D NAND flash SSD-ove i energetski učinkovitijim od 2D NAND flash pogona jer uz porast gustine, potrošnja energije ostaje ista. To je još izraženije u poređenju pogona Ultimate SU800 sa internim hard diskovima veličine 2,5 inča: uštede u energiji dosežu 80 %, posebno uz podršku za DEVSLP (stanje mirovanja uređaja) način rada uz nisku potrošnju energije. Ultimate SU800 staje u ultraprenosne kompjutere, standardne prenosne i desk računare jer je tanak svega 7 mm i dolazi sa 2,5-milimetarskim adapterom. Njegov rad uz nisku potrošnju energije produžava trajanje baterije prenosnih PC-ja više nego što je to slučaj sa aktualnim SSD-ovima.

Opipljivo poboljšanje performansi

Ultimate SU800 korisnicima nudi prednosti doslednijih performansi kod modela različitih kapaciteta, što je još jedna prednost 3D NAND tehnologije. Pokrenuto pomoću SMI kontrolera, čitanje doseže brzinu od 560 MB/s, a pisanje 520 MB/s, što predstavlja povećanje od oko 10 % u odnosu na 2D NAND flash modele koji koriste TLC čipove. Ultimate SU800 podržava SLC caching i DRAM cache bafer, što omogućava razna povećanja brzine na temelju težine zadatka i dostupnih sistemskih resursa.

Pouzdanost je sada unapređena

Zahvaljujući većoj gustini, 3D NAND flash nudi veću pouzdanost u odnosu na planarni NAND flash. Ta tehnologija može podneti više ciklusa čitanja/pisanja, omogućavajući pogonu Ultimate SU800 impresivan rezultat MTBF-a (mean time before failure, prosečno vreme do kvara) od 2 000 000 sati. To je povećanje od 25 % u odnosu na 2D NAND SSD-ove koji u proseku traju 1 500 000 sati. ADATA je u programsku podršku za Ultimate SU800 implementirao LDPC (low density parity check) kod za ispravljanje grešaka, oblikovanje podataka, pa čak i RAID modul da bi osigurao najbolju moguću trajnost. U kombinaciji sa beskompromisno kvalitetnom ADATA konstrukcijom, sortiranjem i testiranjem delova, Ultimate SU800 nudi proveren kvalitet koji potvrđuje trogodišnjom garancijom.