Alcatel Pixi 3 9005X

Alcatel tablet dijagonale 8" sa solidnim MediaTek 1.3GHz dual-core procesorom i 1GB RAM-a. Prosečnih performansi za manje zahtevne korisnike, sa 4.4.2 verzijom Androida i podrškom za Voice i Data mobilnu komunikaciju.

Od nedavno možemo videti Alcatel tablete i na našem tržištu, i radi se o povoljnim modelima koji su pravljeni po ukusu onih koji traže dobar odnos cene i performansi. U prodavnicama se već nalazi veliki broj raznih modela koji spadaju u osnovnu kategoriju, i najčešće se radi o manje poznatim ili čak nepoznatim proizvođačima, tako da je tu konkurencija i najjača. Alcatel sa druge strane ima prilično prepoznatljivo ime, ali do sada nismo baš imali priliku da se sretnemo sa tabletima ove kompanije i biće interesantno videti kako će se pokazati na našem tržištu.

Ključne karakteristike

  • Dobar kvalitet izrade
  • Kompaktne dimenzije
  • Solidan ekran
  • SIM slot i podrška za 3G

Utisak kvare

  • Rezolucija od samo 1280x800 piksela

Specifikacija

  • Procesor: Dual Core 1.3GHz, MT8312
  • Memorija: 1GB RAM, 4GB interno, MicroSD (do 32GB)
  • Ekran: 8” WXGA 1280 x 800
  • Konekcije: BT 4.0, WiFi 802.11 a/b/g/n, Micro USB 2.0, SIM kartica (HSPA+, DL 21Mbps, UL 5.76Mbps)
  • Dodatno: Stereo Speakers, Microphone
  • Kamera: 0.3MP/2MP
  • Baterija: Li-Ion 3240 mAh
  • Dimenzije: 209 x 124.5 x 9.2 mm
  • Težina: 335g
  • Operativni sistem: Android 4.4.4

Alcatel Pixi 3 9005X

Ovaj tablet je dimenzija 209 x 124.5 x 9.2 mm i teži 335g, što su i prosečne vrednosti za 8" modele. Kod nas je bio primerak u beloj boji (dostupna je i crna verzija), što pomalo odudara od većine drugih tableta u prodavnicama. Kućište tableta je plastično, u mat finišu, sa blago zaobljenim ivicama, tako da vrlo lepo leži u rukama iako sa 9.2mm ne spada u najtanje tablete koje smo videli. Zanimljivo je da je i okvir oko ekrana takođe u beloj boji, što se već malo ređe viđa. Tu je i zaštitni sloj plastike koji pokriva celu gornju stranu (ekran+okvir), naravno nije bilo prostora da to bude Gorilla Glass koji je ipak rezervisan za malo skuplje modele. Kvalitet izrade jeste dobar za ovu kategoriju i tu Alcatel ima bolju poziciju od prilično brojne konkurencije.

Ekran je dijagonale 8" i rezolucije 1280x800 piksela, što nije nešto posebno impresivno, dok je slika zadovoljavajućeg kvaliteta: dobrih boja i oštrine, sa osvetljenjem koje dozvoljava da se koristi i po malo jačem dnevnom svetlu. Ipak, ovakva rezolucija je već definitivno i prevaziđena i sve je više entry-level tableta koji nude veće rezolucije. Tablet dolazi sa dve ugrađene kamere: napred 0.3MP a pozadi 2MP, što je praktično i minimum koji se može očekivati, dok kvalitet fotografija i videa ne predstavlja jaču stranu tableta. Postoji jedan zvučnik koji se nalazi pozadi, pored kamere, koji nije toliko glasan ali će zadovoljiti one osnovne potrebe.

Sa desne bočne strane, tablet ima Power i Volume tastere, dok su gore MicroUSB, 3.5mm audio konektori i Reset taster. Sa leve bočne strane je poklopac ispod koga su ležište za MicroSD memorijsku karticu (do 32GB) i SIM karticu. Ovaj model podržava voice i data komunikaciju na HSPA+ mreži, a podrazumeva se da su tu i Bluetooth i WiFi adapteri kako bi se lako povezao na WiFi i druge periferije. Što se tiče prateće opreme, dobijaju se samo strujni punjač i USB kabl, što je i očekivano.

Rezime

Tablet dolazi sa instaliranom 4.4.2 verzijom Android OS-a, bez neke veće kastomizacije interfejsa, što je dobro pošto neće opterećivati sistem. Konfiguracija je bazirana na MediaTek MT8312 dual-core procesoru na 1.3GHz, sa 1GB RAM-a i 4GB interne memorije, što je dovoljno za neke osnovne potrebe, bez pokretanja malo zahtevnijih igara i AnTuTu daje skor od preko 14.000 poena što je bilo i očekivano. Surfovanje će biti sasvim konrektno brzo, mada ukoliko otvorite veći broj tabova, može se desiti da počne da štuca. Alcatel tablet stiže sa Phone i Messaging aplikacijama, tako da se u kombinaciji sa handsfreejem može koristiti i kao običan telefon. Po pitanju autonomije, ugrađena 3240 mAh Li-Ion baterija može izdržati ceo dan prosečnog korišćenja, mada će konkretni rezultati dosta zavisiti od toga kako se koristi. Sve zajedno, sasvim solidan tablet za one kojima treba što jednostavnija (ali i povoljnija) varijanta koju će moći da koriste i kao telefon.

Conclusion

Tablet characterizes Android 4.4.2 with no interface customization, so it will not burden the system. The configuration is based on 1.3GHz MediaTek MT8312 dual-core processor with 1GB of RAM and 4GB of internal memory, enough for basic needs without running demanding games while AnTuTu score goes over 14,000 points, which was expected. Surfing will be fast, but if you open a greater number of tabs, it will slow down. Alcatel tablet offers Phone and Messaging applications, so in combination with the handsfree it can be used as an ordinary phone. The built-in 3240mAh Li-Ion battery can provide all day of work; however concrete results will depend on the way it is used. This is a solid tablet for those who need a simple version (and more favorable one) that can be used as a regular phone.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2015.): 140€

ACR Mobile ustupio: Alcatel Pixi 3 9005X
zvanični sajt: acr.rs