Alcatel Pixi 8 i220

Ovo je Alcatel tablet sa 8" ekranom i konfiguracijom koja nas i nije toliko oduševila, pogotovo zbog 512MB RAM-a. Solidan kvalitet izrade i sasvim korektan ekran donekle vade štetu, ali je količina memorije prilično ograničavajući faktor.

Za Alcatel su mnogi već dosta puta čuli, i to zahvaljujući mobilnim telefonima koji su trenutno doživljavaju pravu renesansu. Ono što ipak ne zna mnogo ljudi je da postoje i tablet koje ova kompanija ima u ponudi, a jedan od modela smo mogli da vidimo i na delu: Pixi 8 i220. Radi se o entry level modelu koji košta ispod 120€, ne baš impresivne specifikacije, ali i tako dovoljno za one koji traže što jednostavniji i jeftiniji laptop. Ono što znamo je da u ovoj kategoriji vlada velika gužva, odnosno da je konkurencija prilično jaka, te da Alcatel u startu nailazi na prilično nezahvalnu situaciju gde se treba izboriti za dobru poziciju.

Ključne karakteristike

  • Dobar kvalitet izrade
  • Kompaktne dimenzije
  • Solidan ekran

Utisak kvare

  • Samo 512MB RAM-a

Specifikacija

  • Procesor: Triple-Core 1.2 GHz
  • Memorija: 512MB RAM, 4GB interno, MicroSD (do 32GB)
  • Ekran: 8” WXGA 1280 x 800
  • Konekcije: BT 4.0, WiFi 802.11 a/b/g/n, Micro USB 2.0
  • Dodatno: Stereo Speakers, Microphone
  • Kamera: 0.3MP/2MP
  • Baterija: Li-Ion 3240 mAh
  • Dimenzije: 209 x 124.5 x 9 mm
  • Težina: 384g
  • Operativni sistem: Android 4.4.4

Alcatel Pixi 8 i220

Pixi 8 i220 je relativno kompaktan tablet iz 8" kategorije, sa dimenzijama od 209 x 124.5 x 9 mm. Zaobljene ivice i relativno mala debljina znače da će odlično ležati u rukama, i zaista jeste tako, pogotovo uz matiranu plastiku sa zadnje strane, tako da neće proklizavati u rukama dok se drži. Za tablet ove cene, kvalitet izrade i završna obrada su prilično dobri, tako da tu stvarno nemamo nikakvih primedbi. Okvir oko ekrana nije mnogo širok, taman da se može lepo držati u ruci bez dodirivanja samog ekrana. Prateća oprema nije mnogo bogata i dobija se samo strujni punjač i USB kabl sa MicroUSB konektorom. Za model ove kategorije nije tako neobična rezolucija ekrana od 1280x800 piksela, što na 8" dijagonale (198ppi) izgleda sasvim pristojno.

Sa desne bočne strane, pri vrhu u portrait položaju imamo Power i Volume tastere, dok su sa gornje strane MicroUSB konektor za napajanje i prebacivanje podataka, 3.5mm konektor za headset i Reset taster. Sa leve bočne strane imamo i mali poklopac ispod koga je ležište za MicroSD memorijsku karticu, koja će biti itekako potrebna pošto je korisniku dostupno tek oko 2GB od ukupno 4GB interne memorije. Ugrađene su dve kamere, napred od 0.3MP a pozadi 2MP varijanta, i generalno nas nisu oduševile, no za neke osnovne potrebe će biti sasvim dovoljne. Zvučnik je pozicioniran sa zadnje strane, odmah pored kamere, što znači da će zvuk biti malo prigušen kada se tablet postavi ravno na podlogu. Zvuk je pomalo tanušan ne previše glasan, rekli bi prilično standardan za ovu kategoriju.

Rezime

Specifikacija ovog modela kaže da se koristi Triple-Core procesor na 1.2 GHz kao i da je sistem opremljen sa 512MB RAM što će biti dovoljno za svakodnevno korišćenje bez pretenzija ka naprednom multitaskingu. Ugrađeni su WiFi i Bluetooth adapteri, dok je za napajanje zadužena 3240 mAh baterija koja je dovoljna za sasvim solidnu autonomiju. Sve zajedno, najveća zamerka ide na račun RAM-a, pogotovo pošto smo više puta konstatovali da je 1GB neki minimum koji je neophodan.

Conclusion

The model uses 1.2 GHz Triple-Core processor and the system has 512MB of RAM which is enought for everyday usage without ability for heavy multitasking usage. There are built-in WiFi and Bluetooth adapters and 3240mAh battery, which is enough for a solid autonomy. The biggest complaint goes to the RAM, especially since we have repeatedly stated that 1GB is the minimum that is required.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2015.): 115€

ACR Mobile ustupio: Alcatel Pixi 8 i220
zvanični sajt: acr.rs