AMD Absolute Beginner

Konfiguracija veoma povoljne cene, koja na najbolji način demonstrira šta je to AMD u stanju da ponudi u ovoj entry level kategoriji. Odlične performanse za model iz Entry-level kategorije, za manje i prosečno zahtevne korisnike.

U današnje vreme, nije baš lako izdvojiti novac za neku malo ozbiljniju konfiguraciju a ima dovoljno onih kojima igre nisu prva i jedina stvar u fokusu kada biraju računar. Upravo zbog toga iz AMD-a stiže interesantna konfiguracija koja spaja dobro odabrane komponente, odlične performanse i cenu koja ostaje oko sasvim prihvatljivih 200€. Radi se o AMD AM1 platformi koja nam je dobro poznata od ranije, sa APU procesorima koji kombinuju najbolje iz dva sveta: CPU i GPU. Ova konfiguracija uspeva da po zaista sjajnoj ceni ponudi dovoljno snage za svakodnevan rad, multimediju i zabavu, pa i igranje do neke 720p rezolucije, naravno pričamo o igrama koje ne spadaju u red najzahtevnijih. Dodajte na ovu cenu monitor i osnovni set periferija, pa i dalje imamo cenu koja će odgovarati najširem krugu kupaca.

Ključne karakteristike

  • Veoma povoljna cena
  • Dobro osmišljena konfiguracija, lak naknadni upgrade
  • Odlične performanse u ovom cenovnom rangu

Utisak kvare

  • Samo D-Sub konektor dostupan

Specifikacija

  • Procesor: AMD Athlon 5150 APU, 1.6GHz Quad-Core
  • Matična ploča: ASRock AM1B-M
  • Memorija: 4GB DDR3-1600
  • Hard disk: SATA 500GB HDD
  • Grafička kartica: integrisani Radeon R3 (128 Stream procesora, 600MHz)
  • Kućište: Blueberry BC-V11
  • Napajanje: 520W Blueberry PSB520ATX

AMD Absolute Beginner

Cela konfiguracija je spakovana u interesantno Blueberry kućište, model BC-V11. U pitanju je vrlo pristojno kućište dimenzija 410mm x 180mm x 400mm, napravljeno od solidnog lima debljine 0.5mm, Midi-Tower formata. Moguće je instalirati dva ventilatora (ne dolaze u pakovanju) i to 80mm bočno i jedan od 80mm ili 120mm pozadi. Prostora ima za maksimalno 4 hard diska, što i nije mnogo, ali sasvim dovoljno za prosečne korisnike. Možda je moglo da se odabere i neko manje kućište, pošto ugrađena Micro-ATX matična ploča ne zahteva mnogo prostora, ali ovo ostavlja mesta i za razmišljanje o upgrade-u, što je takođe vrlo bitna stavka. Što se napajanja tiče, tu je takođe Blueberry i to model snage od 520W, sa 120mm relativno tihim ventilatorom i jednom 12V granom od 14A, opet i više nego dovoljno za ovu konfiguraciju a ima i rezerve za eventualni upgrade. Pogled na unutrašnjost nam otkriva ne baš previše pedantno sređene kablove, no ovo je ipak sample konfiguracija čiji je osnovni zadatak da demonstrira šta AMD može da ponudi u osnovnoj kategoriji, tako da to zaista ne uzimamo kao manu.

Jedan od dva dostupna memorijska slota zauzima 4GB modul i to AMD Radeon 1866MHz (9-10-9-27), gde je 4GB neki minimum da bi sistem radio kako treba, posebno u situaciji gde integrisani GPU alocira sistemsku memoriju. I ovde imamo prostor za upgrade i to vrlo jednostavnim dodavanjem još jednog memorijskog modula. Što se matične ploče tiče, dovoljno je reći da AM1 platforma podržava sve ono što se već smatra nezaobilaznim i neophodnim kao što su SATA 6Gbps (samo dva porta dostupna), USB 3.0 (takođe dva porta) ali i PCIe 3.0 x16 slot koji, opet, predstavlja opciju za kasniji upgrade (odnosno dodavanje) grafike. Zamerka ide na račun toga što za integrisanu grafiku imamo samo analogni D-Sub priključak, te da bi barem DVI bio poželjan čak i za entry-level konfiguracju. Tu je i jedan 500GB SATA hard disk, opet neki minimum za dovoljno prostora za neki noviji operativni sistem, aplikacije pa i neku igru. Ukoliko sredstva to dozvoljavaju, najtoplije bi preporučili dodavanje jednog manjeg SSD-a na kome će biti instaliran OS, što bi od svih pomenutih upgrade-ova najviše značilo za opipljivo odnosno vidljivo bolje performanse.

Za kraj smo ostavili naravno i ono najzanimljivije, a to je procesor: AMD Athlon 5150 APU, quad-core model na default taktu od 1.6GHz. U pitanju je dobro poznati entry-level model AM1 platforme, koji koristi odlično ukombinovana CPU jezgra Jaguar arhitekture sa Graphic Core Next GPU-om R3 generacije (takt od 600MHz i ukupno 128 Stream procesora). Procesor hladi box kuler koji je niskog profila i prilično tih, a što je i sasvim dovoljno za procesor TDP-a od svega 25W. Ne može se izbeći direktno poređenje sa Intel procesorima i to Celeron i Atom modelima, a slika je takva da AMD modeli imaju malo veću potrošnju, slabije performanse samog CPU-a, ali i daleko bolje performanse ugrađene grafike, te da se dobijaju i generalno bolje performanse u svakodnevnom korišćenju računara, gde GPU igra sve bitniju ulogu, čak i prilikom surfovanja, da ne pričamo o multimediji.

Rezime

Ono što je najbitnije da se istakne jeste to da je ovo kompletna konfiguracija koja košta oko 25.550 dinara, i da za te pare realno ne može da se nađe ništa bolje. Kao entry level varijanta namenjena prosečnim korisnicima, đacima, studentima, pa i za kancelariju gde nema nekih posebno zahtevnih zadataka, AMD uspeva da u svoj APU upakuje sve ono što je potrebno da bi moderan sistem 2015. godine radio glatko i bez problema. Ono što nam se posebno dopalo jeste to što je ova konfiguracija tako smišljena da je potpuno otvorena za kasniji upgrade.

Conclusion

Complete configuration costs around 25,550 dinars, and for that money it is not possible to find anything better. As an entry-level variant designed for the average consumers, pupils, students, and even the office users with no particularly demanding tasks, AMD was able to pack into its APU all it takes for a 2015 modern system to work smoothly. We like the fact this configuration is designed so it is fully open for a later upgrade.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2015.): 205€

AMD ustupio: AMD Absolute Beginner