AMD Ryzen 5 3600X – najbolji izbor za kućne korisnike

AMD-ova „čiplet“ tehnologija u službi krajnjeg korisnika

Specs

Odabir odgovarajućeg procesora je prečesto bitka između racionalne procene njegove namene i emotivne potrebe da se ima najbrže i najjače rešenje. Sasvim je ljudski želeti zver sa 8 jezgara i 16 procesorskih niti, kao što je testirani AMD Ryzen 7 3700X, ali isto tako je životna realnost da neće svako imati toliko novca za potrošiti na procesor, niti se bavi stvarima koje zahtevaju toliko procesorske snage, pogotovo multi-jezgarnih performansi.

Ryzen 3rd gen

Na svu sreću, AMD je kreirao čitavu liniju Ryzen procesora treće generacije, tako da se uz malo proučavanja i promišljanja lako može napraviti najbolji mogući odabir za definisanu količinu odvojenog budžeta. Mi smo na test dobili prvi Ryzen 5 procesor treće generacije, model sa šest jezgara i 12 procesorskih niti, oznake 3600X. Pozabavićemo se detaljno njegovim performansama i mogućnostima, tako da se nadamo da ćete nakon uvida u sve informacije, na kraju teksta moći mnogo preciznije da procenite koji je Ryzen procesor najbolji za vas.

Ryzen 3600X benefiti

Novi Ryzen 5 3600X je najbolja ilustracija benefita koje AMD-u donosi pionirska „chiplet“ tehnologija kreiranja procesora. Ukoliko ste čitali naš test Ryzen 7 3700X procesora, podsetićemo Vas da se Ryzen procesori treće generacije sastoje od dva čipa – procesorskog „chipleta“ baziranog na „Zen2“ arhitekturi i proizvedenog u 7 nanometarskoj tehnologiji, i I/O čipleta u kome se nalazi sva kontrolerska logika i koji je proizveden u 12 nm tehnologiji i povezan je sa malim procesorskim čipletom putem AMD-ovog „magičnog sastojka“ – Infinity Fabric magistrale.

Cinebench

Kompletan procesorski čiplet se sastoji od 8 „Zen2“ jezgara, 32MB L3 keš memorije i Infinity Fabric kontrolerom. Zahvaljujući ovako jednostavnom dizajnu, AMD u svakom momentu od jednog takvog procesorskog elementa, može da napravi procesor sa 6 jezgara, tako što prosto „isključi“ dva jezgra koja ne zadovoljavaju sve neophodne kriterijume (frekvencija, zagrevanje… itd…). Na taj način se dobija vrhunski 6-core procesor koji poseduje sve mogućnosti skupljeg 8-core modela. Upravo je to AMD Ryzen 5 3600X – verzija Ryzen 7 3800X modela, kome su isključena dva jezgra i spuštena preporučena cena sa $400 na $250!

Work

Jasno je da je sa navedenom cenom, AMD ciljao kućne korisnike sa mnogo manjim budžetom i u skladu sa tim objektivno manjim zahtevima po pitanju multi-core performansi. Međutim, Ryzen 5 3600X je ipak „Zen2“ bazirani procesor i nedostatak dva jezgra, kućni korisnici verovatno neće ni osetiti, ali će itekako osetiti nivo performansi koje novi Ryzen 5 donosi naspram svog prethodnika – Ryzen 5 2600X, a kada je u pitanju igranje – verovatno primarni zadatak za kućni PC, Ryzen 5 3600X će prešišati i Ryzen 7 2700X!

PCMark10

U multi-core zadacima, nadmoćnost novog Ryzen 5 procesora, naspram starog Ryzen 5 2600X modela je dodatno izražena. Onome kome je, pak, multi-core dimenzija upotrebe računara na prvom mestu, Ryzen 7 će i dalje biti bolji odabir.

1080p Gaming

Šta se na kraju može zaključiti u vezi sa novim Ryzen 5 procesorom treće generacije? Pa ako je suditi prema onome što je 3600X prikazao, imamo novog šampiona klase. Po svemu je drastično nadmoćniji u odnosu na svog generacijskog prethodnika – model 2600X. U odnosu na skuplji Ryzen 7 2700X, odnosi masivnu pobedu u domenu gaminga, dok u sferi multi-core procesiranja, zaostaje sasvim malo – razlika koju anulira cenovni jaz između ovih modela. Iz kog god ugla da se sagleda, jasno je da je Ryzen 5 3600X pravi „Best Buy“ procesor za kućni PC, koji će prevashodno biti centar zabave i edukacije. Zahvaljujući fleksibilnosti i stabilnosti AM4 ekosistema matičnih ploča, korisnik u svakom momentu može da se unapredi sa procesorima koji imaju više jezgara i snage za ozbiljnije poslove.

Ostale igre