Archos Arnova 97 G4

Nemamo tako često priliku da vidimo Archos modele tableta, ali do nas stiže model Arnova 97 G4, koji spada u srednju kategoriju. Ne radi se baš o najnovijem modelu, ali je i dalje dovoljno dobar da uz vrlo povoljnu cenu privuče pažnju kupaca.

Archos možda nije toliko zastupljen kod nas, ali radi se o jednom od poznatijih evropskih proizvođača multimedijalnih uređaja gde svakako spadaju i tableti. Model Arnova 97 G4 spada u tablete srednje kategorije i predstavljen je još na proleće 2013. godine. Ovo znači i da je cena u međuvremenu korigovana i da je sada dosta povoljniji. Ono što će ovaj model razlikovati od prilično brojne konkurencije jeste dijagonala od 9.7" odnosno konkretnije odnos stranica od 4:3, što se pokazalo malo zgodnije za čitanje i surfovanje.

Ključne karakteristike

  • Ne tako zastupljen 4:3 odnos stranica
  • Solidan kvalitet izrade
  • Performanse očekivane za Rockchip RK3066 platformu

Utisak kvare

  • Još uvek Android 4.1.1 OS

Specifikacija

  • Procesor: Rockchip RK3066 Dual-Core ARM Cortex A9, 1.6MHz
  • Grafika: Quad-Core Mali-400
  • Memorija: 1GB RAM, 8GB interno, MicroSD do 32GB
  • Ekran: .97” LED Backlight, 1024x768 piksela, Multitouch
  • Konekcije: Wi-Fi 802.11 (b/g/n), microUSB (OTG), 3.5mm audio, HDMI
  • Dodatno: G-Sensor, Ambient light sensor, E-Compass
  • Kamera: 2MP napred, 2MP pozadi
  • Baterija: Lithium ion
  • Dimenzije: 243.2 x 190 x 10.5 mm
  • Težina: 700g
  • Operativni sistem: Android Jelly Bean 4.1.1

Archos Arnova 97 G4 8GB

Iako se radi o modelu tableta iz srednje kategorije, Archos je uradio prilično dobar posao po pitanju kvaliteta izrade, i ovaj tablet deluje prilično kvalitetno. Crni plastični okvir ekrana i zaštitni plastični sloj sa gornje strane, gumirani i zaobljeni bočni okvir i bela matirana zadnja stranica tableta definitivno odskaču od većine drugih modela iz ovog cenovnog ranga. Arnova G4 nam deluje čvrsto, izdržljivo, i definitivno skuplje od svoje cene. Prateće pakovanje je standardno, par uputstava, adapter za napajanje (sa dodatnim konektorima za različite zemlje) i jednim USB kablom. Iako sam tablet ima MicroUSB konektor koji podržava OTG funkciju, ovaj kabl će morati da se nabavi zasebno.

Ekran je dijagonale 9.7" i rezolucije od 1024x768 piksela, što nije toliko impresivno, ali se dobija sasvim korektna slika koja će biti podjednako dobra za gledanje filmova i videa kao i za surfovanje. Što se čitanja tiče, definitivno je prijatniji doživljaj na 4:3 ekranu nego na klasičnim 16:9 modelima, ali konstatacija je da su i dalje e-INK ekrani (koje koriste eReader uređaji) daleko bolji po tom pitanju. Prikaz je dobrih boja, solidnog osvetljenja i nismo imali nekih konkretnih primedbi tokom korišćenja. Ovaj model tableta ima dve ugrađene kamere, napred i pozadi i u pitanju su identične 2MP varijante, koje su sasvim ok kada ima dovoljno ambijentalnog svetla, ali jednostavno, ne treba očekivati neke impresivne fotografije niti snimke. Ipak, za video chat će biti i sasvim dobro rešenje, uz ugrađeni mikrofon i zvučnik, za one koji ne žele da koriste headset.

Od konekcija nema puno toga, samo konektor za napajanje (nije MicroUSB na žalost), MicroUSB, 3.5mm audio priključak za headset i jedan HDMI port. Ovo poslednje je odlična vest za one koji planiraju da laptop koriste kao multimedijalni plejer koji će povezati na eksterni ekran ili TV. Pošto nema problema sa reprodukcijom Full HD sadržaja, biće odlična varijanta za gledanje filmova na velikom ekranu. Što se tastera tiče, pored standardnih Power i Volume, tu je i Back taster koji malo ređe viđamo na tabletima, no svakako da neće smetati. Tablet poseduje i MicroSD slot za ekspanziju kapaciteta, sa podrškom za kartice do maksimalno 32GB.

Rezime

Konfiguracija ovog tableta je bazirana na Rockchip RK3066 platformi sa dual-core procesorom na 1.6GHz, 1GB RAM-a i 8GB interne memorije. Ovo znači i Mali-400 quad-core GPU, što je sve već dobro poznata kombinacija koju znamo od ranije i koja postiže sasvim pristojne performanse, posebno na tabletu koji nije opterećen custom interfejsom, već dolazi u AOSP varijanti, sa svega par instaliranih aplikacija, tako da će korisnici moći da instaliraju preko PlayStore-a šta im je potrebno. Jedino što nam je zasmetalo je to što se koristi i dalje Android 4.1.1. i što nema vesti o tome da li će uopšte biti update-a na noviju verziju Androida. Tablet je dobrih performansi za svoju kategoriju i cene koja je prilično konkurentna, pa kome verzija operativnog sistema ništa ne znači, neće imati problema oko kupovine.

Conclusion

The configuration of this tablet is based on Rockchip RK3066 platform with a 1.6GHz dual-core processor, 1GB of RAM and 8GB of internal memory. This means the Mali-400 quad-core GPU, which is well-known combination that achieves a decent performance, especially on a tablet that is not burdened with custom interface, but comes in AOSP version with a couple of installed applications, so users will be able to install whatever they need through PlayStore. It is not a good thing it is still running Android 4.1.1, and there is no news on when it is going to be updated to a newer Android version. Tablet offers good performance for its category, it is price competitive, and so those who don’t care about the version of the operating system will not have any trouble buying.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2014.): 175€

ComputerLand ustupio: Archos Arnova 97 G4 8GB
zvanični sajt: pyramid.rs