Arhiva - 07.03.2011.
Sony VAIO Y serija
Kada se prvi model u okviru nove Sony VAIO Y serije pojavi, model oznake VPCYB15KX, sigurno je da će veliki broj korisnika biti iznenađen njegovom pink bojom, kao što je bio slučaj sa onim koji su vršili testiranje ove jedinice. Naravno, radi se samo o ovoj jedinici koja je testirana. Ukoliko niste 13-godišnja devojčica niti vam ovakva boja laptop računara nije potrebna za neke posebne svrhe, onda možete poručiti laptop istih performansi u sivoj boji. Y serija je poznata po korišćenju AMD-ovog novog Fusion CPU koji odlikuje dual-core CPU i integriše Radeon HD 6310 grafičku jedinicu. Cena ovih računara je posebna priča budući da je cena osnovnog modela samo $600.
07.03.2011. u 16h @ computerworld.com >
35736
Zašto su igre bitne
GDC konferencija je velika šansa za izdavače i kreatore igara da se okupe i razmene svoje ideje i razmišljanja o najvažnijim pitanjima i problemima u okviru industrije. U toku ove godine, konferencija je ponudila šansu da se uzvrati udarac svima onima koji ne dele njihovo mišljenje. Ovogodišnja konferencija nije pružila samo tu mogućnost, već su u toku njenog održavanja izražena i značajna podrška razvoju društvenih igara, ali je i većina učesnika trenutne društvene igre ocenila nekreativnim i takvim da ne zaslužuju nikakvu nagradu. Ono čemu se korisnici mogu nadati jeste da će se sva obećanja data u toku ove konferencije i ispuniti.
07.03.2011. u 15h @ gamespot.com >
35735
Android Honeycomb
Honeycomp predstavlja potpuno drugačiji pristup Android-a od dosadašnjih. Dok su prethodne verzije Google-ovog mobilnog operativnog sistema bile osmišljene za smart telefone, Honeycomb – koji je takođe poznat i kao Android 3.0 – i prvi je operativni sistem koji je dizajniran specifično za tablet uređaje. Motorola je nedavno predstavila svoj Xoom koji je prvi u seriji tablet računara koji će pokretati Honeycomb operativni sistem. Xoom je već privukao dosta pažnje zbog svojih specifikacija među kojima su dual-core 1GHz procesor sa 1GB RAM-a, interni skaldišni kapacitet veličine 32GB, a tu je i opcija za dodatni skladišni kapacitet preko integrisanog MicroSD slota.
07.03.2011. u 15h @ computerworld.com >
35734
Bing i online kuponi
Microsoft je ušao u priču sa online kuponima tako što je dodao rezultate o specijalnim ponudama u okviru rezultata pretrage svog Bing engine-a i to u verzijama za mobilne i desktop uređaje. Nova karakteristika koja je obezbeđena kroz partnerstvo sa sajtom The Dealmap omogućava Bingu da poveže oko 200.000 kupona i ponuda u velikom broju američkih gradova. Ponude dolaze od strane provajdera kupona kao što su Groupon, Living Social i Resturant.com, saopštio je Microsoft. Cilj je da se korisnicima Bing pretraživača olakša da pronađu i otkriju najbolje ponude u svom gradu a sve to sa jednog mesta.
07.03.2011. u 14h @ computerworld.com >
35733
PCIe specifikacije za SSD
Radna grupa za specifikacije je izdala set za korišćenje PCI Express standarda kao platforme za SSD umesto sporijeg SATA interfejsa koji se tipično koristi danas. Non-Volatile Memory Host controller Interface (NVMCI) radna grupa je izdala specifikacije u ponedeljak sa ciljem da pomogne omogućavanju širokog usvajanja SSD korišćenjem PCIe interfejsa. Napredak u SSD tehnologiji je potisnuo stariji SATA interfejs tako da je nova infrastruktura platforme neophodna da se očuuva korak i omogući sistemu da shvati pun potencijaln ovih uređaja. NVM Express 1.0 specifikacije definišu optimizovani register interfejs, set komandi i set karakteristika za PCIe bazirane SSD.
07.03.2011. u 14h @ informationweek.com >
35732
Google ulazi u svet igara
Google nije imao naročito dobar odnos sa igrama u prošlosti. Prethodni pokušaj ulaska u svet igara je bio virtuelni svet Lively koji je ugašen šest meseci nakon što je pokrenut. Kompanija je ipak odlučila da pokuša da uđe u svet igara i to je obelodanila na GDC događaju u San Francisku. Google je najavila Google Game Developer Center, online resurs koji je specifično dizajniran da promoviše igračke tehnologije i i infrastrukturu koji su povezani sa Google-om. Ovaj inicijativa uključuje alate i aplikacije kao što su Chrome, WebGL, Google Web Toolkit, Native Client, HTML5, App Engine, Google TV i Android te servise kao što su Google Checkout i AdMob.
07.03.2011. u 13h @ informationweek.com >
35731
Kingston HyperX T1 Black DDR3
Kingston je predstavio HyperX T1 Black DDR3 triple channel memorijsku opremu. Potpuno nova HyperX T1 Black DDR3 RAM meorija je namenjena za upotrebu u okviru matičnih ploča baziranih na Intel X58 čipsetu. Kingston će ponuditi ove nove RAM module u opremama od tri i šest komada sa različitim kapacitetima modula u svakoj opremi. Namenjena entuzijastima računarstva visokih performansi i igračima, nova HyperX T1 Black DDR3 RAM oprema je namenjena za upotrebu sa Intel Core i7-990X procesorima. Svi moduli rade na 1600MHz i koriste tipične HyperX hladnjake za bolje rasipanje toplote. Memorija je kompatibilna sa Intel XMP Auto clocking funkcijom.
07.03.2011. u 13h @ techtree.com >
35730
Firefox 3.6.15
Imajući u vidu činjenicu da se Web svodi na veliki broj inovacija, Firefox je obezbedio veliki broj novih karakteristika da bi obezbedio brže, sigurnije i prilagodljivije iskustvo Web pretraživanja za sve. Među unapređenjima koja je Firefox obezbedio jeste i novi Firefox Smart Location bar koji je poznat i pod nazivom „Awesome Bar“ koji prati i beleži način na koji ga korisnici koriste i prilagođava se preferencama korisnika nudeći bolje poklapanje. Osim toga, Firefox je izgrađen na novoj i veoma moćnoj Gecko platformi što za rezultat daje sigurniji i proizvod kojim je upravljanje lakše. Nova verzija oznake 3.6.15 donosi minorne izmene.
07.03.2011. u 12h @ filehippo.com >
35729
Windows 8 procureo
Od ranije znamo da Microsoft radi na Windows 8 OS-u i da planira da ga izda 2012 godine. Na internetu se pojavila informacija da se najnovija verzija Windows-a instalira brže nego trenutna i da nudi nekoliko interesantnih karakteristika. Windows 8 poseduje „factory restore“ karakteristiku koja vraća računar u fabričko stanje u roku od 2 minuta. Dakle, u slučaju da nešto krene jako loše i da ne možete da povratite sistem u prethodno poznato dobro stanje, ova karaktertistika će vas spasiti ponovnog instaliranja operativnog sistema. Nastupajući OS će imati i prodavnicu aplikacija koja će omogućavati korisnicima da se uloguju koristeći Windows Live ID-u.
07.03.2011. u 12h @ pclaunches.com >
35728
iPad 2 provocira IT uznemirenost
Najnoviji iPad 2 računar kompanije Apple koji će zvanično biti dostupan u prodavnicama u SAD od 11. marta će izazvati brojne potrese na tržištu poslovnog računarstva. Ovim se pre svega misli na činjenicu da su brojni poslovni korisnici odlučili da ulože novac u novi hardver svojih zaposlenih koji rade na terenu kada se prva verzija ovog uređaja pojavila. Novi iPad svakako donosi značajano bolji hardver i dve kamere. Velika je verovatnoća da će zaposleni želeti novi hardver, što će izložiti njihove poslodavce velikim troškovima, pa ostaje da se vidi koliko će poslodavci biti voljni da ponovo ulažu novac u novi hardver kakav je iPad 2.
07.03.2011. u 11h @ computerworld.com >
35727
AMD angažovao RAPP Ltd
AMD je angažovao RAPP Ltd kao vodeću agenciju za svoje integrisane marketinške aktivnosti u Evropi, Bliskom Istoku i Africi. Angažovanje dolazi posle temeljnog i visoko konkurentnog procesa strateškog istraživanja. “Mi smo tragali za strateškim partnerom koji bi podržao razvoj kohezivne i efektivne marketinške kampanje za AMD-ovo EMEA korisničko, komercijalno i komponentno tržište, ali takođe i za upravljanje mrežom proizvodnih agencija" kaže Linh Bergen-Peters, potpredsednik EMEA AMD marketinga u. Imenovanje vodećom agencijom što uključuje i medijsko planiranje i kupovinu podrazumeva da je RAPP odgovorna za razvoj i kreiranje oflajn i onlajn marketinškog programa za AMD-ove EMEA korisnikčke, komercijalne i komponentne kanale.
07.03.2011. u 11h @ amd.com >
35726
Chrome OS beta R10
Google je unapredio verziju svog Chrome OS beta na R10 izdanje 0.10.156.46 koja podrazumeva veliki broj različitih unapređenja kao i zakrpu vezanu za sigurnost koja se odnosi na Scratchpad aplikaciju. Ovaj update obuhvata zakrpe za 3G modem i Wi-Fi konektivnost, trackpad unapređenja, GTalk video i optimizacije chat-ovanja kao i unapređenja kada su u pitanju unapređenja po pitanju potrošnje i iskoristivosti CPU. Prethodno izdanje je obuhvatalo podršku za 3G preko HSPA mreža što je korisnicima omogućavalo da iskoriste prednosti AT&T mreže. Update za Chrome OS Beta je dostupan za Cr-48 i može se besplatno preuzeti direktno preko Google-a.
07.03.2011. u 10h @ electronista.com >
35725
Smanjena cena PSP Go
Kompanija Sony je nedavno bez velike najave snizila cenu svog PSP Go. Radi se o 16GB konzoli koja ima permanentnu cenu od $150. Ovo sniženje je drugo oficijelno sniženje cene za PSP Go od oktobra meseca kada je cena snižena prvi put za $50. Zvanični predstavnik kompanije Sony nije želeo da objasni razloge zbog kojih je doneta odluka o dodatnom sniženju cene, ali može se sigurno reći da sniženjem cena Sony želi da održi prodaju na željenom nivou. Krajem meseca Sony će dobiti još jednog direktnog rivala u vidu 3DS sa kojim će morati da se bori u okviru mnogih oblasti budući da će ovaj uređaj biti napredniji, a moguće je da će biti i jeftiniji.
07.03.2011. u 10h @ engadget.com >
35724
Facebook menja sajtove
Izgleda da polako dolazi vreme kada će snaga Facebook-a značiti da velike kompanije više neće želeti da se bave njihovim sopstvenim Web prezentacijama. Ovo je bio deo uvodne reči koju je održao Stephen Haines, komercijalni direktor Facebook UK poslovanja dok je govorio u toku održavanja Technology for Marketing and Advertising konferenciji koja je održana u Londonu. On je posebno naglasio činjenicu da se gotovo sva interakcija kompanija sa njihovim korisnicima odvija sve češće na Facebook-u te da se očekuje da interesovanje za Web sajtove, barem od strane velikih igrača, lagano počne da bledi.
07.03.2011. u 09h @ cnet.com >
35723
SeaMonkey 2.0.12
SeaMonkey je Web pretraživač, napredni e-mail i newsgroup klijent, IRC chat klijent koji zadovoljava sve potrebe klijenata u jednoj aplikaciji. Tabovani pretraživač pruža bolji način pretraživanja otvaranjem nekoliko strana samo jednim klikom. Osim toga, korisnik kao početnu stranu može postaviti više strana u okviru tabova. PopUp Blocker korisnicima omogućava da surfuju bez ikakvih prekidanja od strane dosadnih reklama a Image Manager omogućava uklanjanje neprikladnih fotografija. Najnovija objavljena verzija nosi oznaku SeaMonkey 2.0 i donosi zakrpe za bugove koji su dovodili do krahiranja aplikacije i zakrpe za unapređenje sigurnosti.
07.03.2011. u 09h @ filehippo.com >
35722
Corsair Graphite 600T
Gotovo svaki proizvođač računarskih komponenti s vremena na vreme se okuša i na nekom drugom polju. Tako je nedavno Antec predstavio svoj prvi 2.1 zvučni sistem Rockus 3D a nakon toga je Corsair predstavio svoj SP2500 2.1 sistem. Pored toga, Corsair je predstavio i svoju novu liniju vrhunskih kućišta koja su dostupna u dve varijante, Graphite i Obsidian serijama. Graphite seriju odlikuju daleko povoljniji proizvodi nego kada je u pitanju serija Obsidian a najviše se ističe 600T kućište. Ova serija je direktna konkurencija već dobro utvrđenim proizvođačima na ovom polju kao što su CoolerMaster, Lian-Li, NZXT i Antec.
07.03.2011. u 08h @ techtree.com >
35721
Intel 8-Core Xeon procesor u serveru
Super Micro Computer je najavila dostupnost SuperServer 5086B-TRF modela na CeBIT događaju u Hanoveru. Sistem je dostupan sa osam 8-core Xeon procesora. Super Micro je takođe najavila planove za izdavanje 5U enterprise servera koji mogu da koriste osam Intel 10 core Xeon procesora. Kompanija navodi da planira da načini dostupnim sistem u koji se ugrađuju 10-core procesori kodnog naziva Westemere-EX. Dostupnost ovih servera bi trebala da usledi u mesecu aprilu. Ovaj sistem ima četiri napajanja pri čemu svako od njih može da generiše 1400 W. Ova kompanija je predstavila i jedan interesantan blade server oznake SuperBlade SBI-7126TG.
07.03.2011. u 08h @ informationweek.com >
35720
Asus E35M1
Proizvođač računarskih komponenti, kompanija Asus, predstavila je novu seriju matičnih ploča oznake E35M1 koja koristi AMD Fusion Zacate čipove akcelerisane procesne jedinice i Brazos čipset. Predstavljanjem u toku CeBIT-a, kompanija koja je dizajnirala čip opisuje matičnu ploču kao prikladnu za Home Theater PC i uobičajene igračke sisteme, a na matičnu ploču može se povezati više od jedne grafičke kartice. Serija E35M1 isporučuje se u vidu Mini ITX modela i dve Micro ATX verzije. Asus matične ploče naziva niskonaponskim zbog male potrošnje električne energije i bešumnog rada. Efikasniji dizajn obezbeđuje čitavih 113% bolje performanse u odnosu na prethodne modele.
07.03.2011. u 07h @ theinquirer.com >
35719
Novi Cisco proizvodi
Cisco je sredinom nedelje najavio dva nova sistema za objedinjene komunikacije, UC, namenjenih za upotrebu u okviru malih i srednjih preduzeća. Cisco Unified Communications 300 serija je namenjena kompanijama koje imaju između dva i 24 zaposlenih, dok je Cisco Unified Communications Manager Business Edition 3000 prilagođen firmama koje imaju do 300 korisnika na deset lokacija. Cisco je takođe naglasio da će WebEx biti dostupan i njihovim partnerima koji se bave redistribucijom te da njihovi novi proizvodi mogu biti integrisani sa UC ponudama za mala i srednja preduzeća. Seriju 300 odlikuje IP bazirani glas a svi alati za rad i konfigurisanje su bazirani na Web-u.
07.03.2011. u 07h @ informationweek.com >
35718
Sparke GeForce GTX 570
Na žalost, nije dovoljno velika da se njome seče torta ali i dalje se radi o prilično dugačkom proizvodu. Naime, u pitanju je Sparkle single-slot GeForce GTX 570 koja je prikazana na CeBIT-u i koja će se na tržištu najverovatnije naći u toku narednog meseca. Nova kartica nosi oznaku Sparkle ONE i ovu GTX 570 odlikuje kuler sa jednim ventilatorom, GF110 GPU čiji je radni takt 752MHz, 1504MHz 480 CUDA jezgara, 1280MB GDDR5 memorije, dva 6-pinska PCIe konektora, 3-way SLI podrška kao i tri video izlaza i to DVI, HDMI i DisplaPort. U okviru prezentacije nije predstavljen i način rada ove kartice.
07.03.2011. u 06h @ tcmagazine.com >
35712
Miranda 0.917
Miranda IM je multiprotokolarni instant Messenger klijent za Windows operativni sistem. Miranda IM koristi veoma malo memorije i veoma je brza. Ona ne zahteva instalaciju i može se postaviti na pojedinačni floppy disk. Njen moćni sistem plug-in-ova čini Miranda IM veoma fleksibilnim. Samo osnovne karakteristike su ugrađene, ali je zato dostupno preko 350 plugin-ova koji su dostupni za preuzimanje i koji omogućavaju korisnicima da prošire funkcionalnost ovog softvera. Najnovija verzija nudi popravke za uočene slabe tačke u okviru različitih protokola, kao i popravku za problem prilikom potvrde onemogućavanja određene karakteristike.
07.03.2011. u 06h @ filehippo.com >
35717
Nema informacija!
ViewSonic VA1931wa-LED
Na prvi pogled • Beograd • 07.03.2011.
Jedan od povoljnijih monitora dijagonale 19" sa Wide formatom slike i LED pozadinskim osvetljenjem. Već smo videli brojne modele sa TN panelom koji koriste LED osvetljenje i zaključak je da je to i najbolja kombinacija kada se gleda odnos cene i kvaliteta.
Canon Legria HF R26
Na prvi pogled • Beograd • 07.03.2011.
Jedna od novijih Canon kamera koja podržava video Full HD rezolucije, sa 8GB integrisane memorije i čak dva slota za memorijske kartice. Ovakva kamera je dobra prilika da se dođe do povoljne prilike za snimanje u Full HD rezoluciji koju ne treba propustiti.
Microlab H-200
Na prvi pogled • Beograd • 07.03.2011.
Veoma kvalitetno izrađeni zvučnici koji nemaju veliku konkurenciju. Nisu baš jeftini, ali se dobija veoma kvalitetan zvuk i snaga od 110W koja je sjajno raspoređena i generalno gledano, odlično se slaže sa svim vrstama muzike.