Arhiva - 01.05.2012.
Samsung Chronos 7 serija
Samsung je najavio novi laptop koji odlikuje Intel Ivy Bridge procesor. U pitanju je Samsung 7 Chronos laptop koji poseduje 17.3“ ekran kao i kompaktno i lagano kućište izrađeno od aluminijuma. Ono što je zanimljivo a vezano za ovaj laptop jeste činjenica da je u pitanju zamena za desktop koju karakteriše inovativna ExpressCache tehnologija koja obezbeđuje 8GB flash memorije na matičnoj ploči što obezbeđuje brži start i unapređenje celokupnih performansi. Tu su još i Intel Core i7-3615QM procesor, 8GB DDR3 memorija, 1TB hard drive + 8GB ExpressCache, NVIDIA GeForce GT 650M grafika i Blu-ray drive.
01.05.2012. u 19h @ pclaunches.com >
43858
Da li Ivy Bridge menja diskretnu grafiku
Sa predstavljanjem od strane kompanije Intel treće generacije Core procesora poznatih i pod nazivom Ivy Brdge, opšti konsenzus među tehničkim recenzentima je da je ova kompanija konačno predstavila rešenje koje će doneti značajan proboj kada je reč o integrisanoj grafici. Ono što se svi slažu je da će Ivy Bridge procesori obezbediti bolja grafička rešenja u odnosu na ona koja postoje kod Sandy Bridge procesora. Pitanje koje se neminovno postavlja je da li će Ivy Bridge doneti određene promene i kada je reč o upotrebi diskretne grafike naročito u svrhu igranja igara, ali će tek naredni period da nam pokaže kako će se Ivy Bridge pokazati u ovom segmentu.
01.05.2012. u 18h @ extremetech.com >
43856
AMD konsoliduje centre podataka
AMD je odlučila da snizi troškove i smanji broj svojih centara podataka širom sveta uz pomoć clouda i hardverskih update-ova, naveli su rukovodioci ove kompanije. AMD će redukovati broj centara podataka koje poseduje na tri do 2014. godine, od kojih će dva biti smeštena u SAD i jedan u Aziji, navodi Farid Dana, direktor IT servisa pri AMD-u. AMD trenutno poseduje 12centara podataka, u odnosu na 18 koliko je posedovao sredinom 2009. godine kada je konsolidacija započela. Cilj kompanije je da snizi troškove prebacivanjem, više zadataka na cloud, i otvaranjem centara podataka na lokacijama koji imaju niže troškove električne energije i niže poreze.
01.05.2012. u 17h @ computerworld.com >
43853
uTorrent 3.1.3 Build 27210
uTorrent je popularni BitTorrent klijent koji odlikuje veliki broj karakteristika koje su dostupne u drugim BitTorrent klijentima, među kojima su prioritetizacija propusnog opsega, automatsko RSS preuzimanje kao i Mainline DHT koji je kompatibilan sa BitComet-om. Pored toga, uTorrent odlikuje i podrška Protocol Encryption specifikaciju koja je takođe kompatibilna sa Azureus 2.4.0.0 i novijim verzijama, BitComet 0.63 i novijim verzijama kao i P2P razmenu. Najnovija verzija koja je objavljena novi oznaku uTorrent 3.1.3 Build 27210 i sa sobom donosi zakrpe za minorne slabe tačke.
01.05.2012. u 16h @ filehippo.com >
43854
Twitter ažurirao iPhone, Android aplikacije
Twitter je izdao update-ovane iPhone i Android aplikacije u četvrtak čime je olakšano za korisnike da vrše pretragu i pronalaženje novih informacija. Sa sve većim brojem korisnika koji tweet-uju i proveravaju tweet-ove dok su u prevozu, u lokalnom kafiću ili čak u bioskopu, mobilne aplikacije su sve važnije za Twitter. Kompanija je na ovo obratila posebnu pažnju novim update-om. Ljudi koji su navikli da koriste discover tab na twitter.com će sada moći da pronađu ovaj tab i u okviru mobilnih aplikacija za svoje uređaje. Slično kao i kod Web verzije, tab će pomoći korisnicima da pronađu na koje tweet-ove su njihovi pratioci odgovorili.
01.05.2012. u 15h @ computerworld.com >
43852
Nenajavljena Sony NEX-F3 kamera
Model koji bi mogao da bude naslednik jeftinog Sony NEX-C3 bez ogledala se pojavio bez ikakve najave kompanije Sony o postojanju ovog modela. Novi foto-aparat je fotografisan sa belim kućištem i jasno pokazuje da je reč o 16.1MP aparatu u tipičnom NEX stilu sa ekranom koji može da se zaokreće za 180 stepeni. Malo toga se može za sada dokučiti o ovom modelu na osnovu fotografije, iako se vidi da poseduje novi fizički taster za kontrolu blica. Model NEX-C3 poseduje 16.2MP CMOS senzor i isporučuje se sa 16mm f2.8 pancake sočivima i standardnim zumom 18-55mm, f3.5-5.6 sočivima. NEX-C3 je unapređen kada je reč o radu pri lošijem osvetljenju u odnosu na originalni NEX-3.
01.05.2012. u 14h @ electronista.com >
43851
Google Translate ima 200 miliona korisnika
Google-ov, već dekadu dug pokušaj automatizovanja varljivog posla prevođenja jezika se izgleda konačno isplaćuje. Ovaj gigant za pretragu je saopštio da njegov Google Translate ima više od 200 miliona aktivnih korisnika na mesečnom nivou, dok je upotreba ovog servisa kada je reč o mobilnim korisnicima učetvorostručena u odnosu na pre godinu dana. Kao što se može očekivati, Google Translate je dostupan u tražen na celom svetu pri čemu 92% saobraćaja dolazi van SAD. Prema opisu koji je dao Google Translate naučnik Frank Och, ono što svi prevodioci sveta prevedu za godinu dana, Google Translate prevede za jedan dan.
01.05.2012. u 13h @ pcworld.com >
43850
Blender 2.63
Blender je integrisana aplikacija koja omogućava kreiranje širokog opsega 2D i 3D sadržaja. Blender obezbeđuje širok spektar modeliranja, teskturiranja, osvetljavanja, animacija i video post obrade u jednom paketu. Uprkos njegovoj otvorenoj arhitekturi, Blender obezbeđuje interoperabilnost različitih platformi, ekstenzivnost, kao i izuzetno malo iskorišćenje resursa uz snažno integrisano radno okruženje. Blender je jedan od najpopularnijih open source 3D grafičkih softvera na svetu. Karakteristike ovog alata su to što je u potpunosti integrisan paket za kreiranje i što nudi širok opseg esencijalnih alata za kreiranje 3D sadržaja.
01.05.2012. u 12h @ filehippo.com >
43849
Otkazan S.T.A.L.K.E.R. 2
Ukrajinski studio GSC Game World otkazao je rad na razvoju nastavka S.T.A.L.K.E.R. 2 postapokaliptičke pucačine. Razlozi zbog kojih je došlo do donošenja ovakve odluke navedene su na zvaničnoj Facebook strani ove kompanije gde se navodi da novi investitori nisu postigli sporazum sa vlasnicima prava na S.T.A.L.K.E.R. U daljem tekstu se navodi da tim koji je radio na razvoju nije primio platu od decembra prošle godine dok je bezuspešna potraga za nekim drugim investitorima trajala. Prvi znak toga da postoje problemi sa GSC Game World i S.T.A.L.K.E.R. 2 postali su jasni u decembru prošle godine kada je osnivač i izvršni direktor najavio zatvaranje razvojnog studija.
01.05.2012. u 11h @ gamespot.com >
43848
Apple sigurnost je 10 godina iza Microsofta
Kaspersky Labs navodi da kompanija Apple po pitanju sigurnosti kasni za kompanijom Microsoft čitavih deset godina. Kaspersky navodi da Apple jednostavno mora da izmeni svoj pristup update-ovima i zakrpama kada su u pitanju njihovi uređaji. Eugene Kaspersky, jedan od osnivača Kaspersky Lab, govorio je o sigurnosti PC i Mac računara u toku održavanja Info Security 2012 događaja kada je zaključio da je Apple na polju sigurnosti u velikom zaostatku. Kaspersky navodi da Mac računari postaju sve češće meta malware-a zbog porasta prodaja Mac računara.
01.05.2012. u 10h @ dailytech.com >
43847
Novi Archos 101 G9 Turbo
Sigurno se sećate predstavljanja Wi-Fi baziranog Archos 101 G9 modela od ranije, a sada se ovaj model vraća u Turbo varijanti. Upravo tako ga reklamira proizvođač navodeći da je dual-procesor ovog modela pojačan sa 1GHz na 1.5GHz. Turbo varijantu takođe odlikuje i veći skladišni kapacitet, 250GB. Osim toga, svi oni kojima su dosadili Honeycomb i Gingerbread, tu je Android u obliku Ice Cream Sandwich-a. U narednom periodu očekuje sve veći broj zvaničnih informacija o Archos 101 G9 Turbo modelu kada će biti daleko jasnije da li ovaj model može da opravda naziv Turbo ili ne.
01.05.2012. u 09h @ cnet.com >
43846
Oglasio se Facebook haker
Haker koji je ukrao Facebook izvorni kod javno je istupio sa temeljnim objašnjenjem na koji način je pristupio najpoznatijoj društvenoj mreži. Glenn Mangham iz Engleske napisao je u svom blogu čitav proces naglašavajući da prihvata kompletnu odgovornost za svoja dela naglašavajući da njegove namere nisu bile zlonamerne. On tvrdi da je jedini prekršaj koji je počinio zapravo neovlašćeni pristup te da se vodio time da je ponekad mnogo jednostavnije zatražiti oproštaj za nešto što je već učinjeno nego prethodno zatražiti dozvolu za pristup.
01.05.2012. u 08h @ computerworld.com >
43845
Acer povratio tržišni udeo
Kompanija Acer je zabeležila povećanje tržišnog udela što je jasno prikazano u okviru njihovih finansijskih izveštaja. Stručnjaci u IT industriji se nadaju da je ovo jedan globalni pokazatelj toga da se PC industrija lagano oporavlja te u budućnosti očekuju još bolje rezultate. Acer je zabeležio povećanje tržišnog udela sa 10.1% na 10.9% u toku ove zime, što je jasan pokazatelj da je ova kompanija i dalje jedan od velikih igrača na ovom polju, tvrdi predsednik Acer-a, JT Wang koji je siguran u to da će njegova kompanija i u narednom periodu beležiti odlične rezultate kao i da će se popeti na odlično treće mesto na globalnom nivou, dok će Dell zabeležiti pad.
01.05.2012. u 07h @ electronista.com >
43844
Netgear R6300 ruter
Netgear je predstavio R6300 Dual Band Gigabit Wi-Fi ruter baziran na Broadcom 802.11ac platformi rutera koja obezbeđuje i do pet puta veće internet brzine. Netgear R6300 Wi-Fi ruter odlikuju Broadcom 5G WiFi IEEE 802.11ac čipovi uz unapređeni elegantni dizajn koji se odlično uklapa u životni prostor korisnika povećavajući oblast pokrivenosti HD streaming-om. Netgear R6300 ruter odlikuju brzine do 1300Mbps na 5GHz i 450Mbps na 2.4GHz omogućavajući korisnicima da preuzimaju Web sadržaje sa bilo kog uređaja u kući za daleko manje vremena nego što je to bilo potrebno sa sličnim 802.11n uređajima.
01.05.2012. u 06h @ engadget.com >
43843
Nema informacija!
Ivy Bridge zadaje novi zadatak rivalima
Na prvi pogled • Beograd • 01.05.2012.
Sa dolaskom Intel Ivy Bridge procesora, proizvođač čipova je zadao novi zadatak svojoj konkurenciji. Tokom prošle nedelje, Intel je predstavio svoje prve Core procesore treće generacije kodnog naziva Ivy Bridge.
Tableti će biti glavni računarski uređaji
Na prvi pogled • Beograd • 01.05.2012.
Tableti će postati primarni računarski uređaji u sledeće četiri godine navodi analitičar Forrester Research, Frank Gillett. Gillett je pre nekoliko dana objavio prognozu u okviru koje predviđa da u toku 2016. godine biti prodato 375 miliona tablet uređaja.
Google Drive donosi besplatno skladištenje
Na prvi pogled • Beograd • 01.05.2012.
Google je predstavio novi korisnički servis koji nudi do 16TB skladištenog kapaciteta za skladištenje fotografija o drugog online sadržaja. Nazvan Google Drive, ovaj servis je konkurentan sa rivalskim cloud servisima kao što su DropBox i Microsoft Skydrive.