Arhiva - 04.08.2013.
Popravka za iOS 'power adapter' hack
Kompanija Apple je objavila da je već popravila sigurnosnu slabu tačku koja može da omogući napadačima da pristupe podacima koji se nalaze na iOS uređaju preko upotrebe specijalno dizajniranog USB uređaja koji izgleda kao punjač, ali u suštini sadrži maleni Linux računar koji je dizajniran da ubaci malware. Ova popravka je već prisutna u najnovijoj iOS 7 beta verziji i biće inkorporisana u operativni sistem kada on bude izdat za javnost ove jeseni pri čemu popravka uključuje opciju koja upozorava korisnike svaki put kada se uređaj poveže sa drugim računarima, makar to bilo i preko punjača. Demonstracija ove slabe tačke je bila na BlackHat konferenciji.
04.08.2013. u 20h @ electronista.com >
52447
Canon Vixia mini kamkorder za video snimatelje
Kada je Cisco odlučio da ugasi Flip i kada je kompanija Kodak prestala sa radom tržište mini kamkordera je postalo gotovo pusto. Kompanija Canon je odlučila da predstavi jedan novi uređaj koji se ne može baš nazvati mini kamkorderom. Reč je pre o ukrštanju između Web kamere i mini kamkordera. Ovaj uređaj nudi ugao snimanja od 160 stepeni za video i 170 stepeni za fotografije. Dostupna je opcija za snimanje iz blizine dok se video snima u rezoluciji 1920x1440 piksela. Uređaj je opremljen 12MP BSI CMOS senzorom koji može da snima MP$ fajlove visokog bitrate-a u 1080p rezoluciji. Takođe su dostupne opcije snimanja visokom brzinom i usporenog snimanja.
04.08.2013. u 19h @ cnet.com >
52444
Xbox One dizajniran da traje deset godina
Microsoftova konzola naredne generacije Xbox One je dizajnirana da ima životni vek od 10 godina dok je sve vreme uključena. Citirajući pojedine izvore kompanije sajtovi prenose da je dizajn Xbox One baziran na činjenici da su kreatori ove konzole imali desetogodišnji životni vek konzole na umu, pri čemu je suština njihovog delovanja da konzola može da radi neprekidno deset godina. Kao rezultat ove želje, potrebno je da ona funkcioniše sa adekvatnim rasipanjem toplote. Drugi bitan zahtev je da konzola radi gotovo potpuno tiho. Jedine situacije kada konzola ispušta određenu buku je pri maksimalnim opterećenjima kada AMD procesor zahteva snažnije hlađenje.
04.08.2013. u 18h @ gamespot.com >
52445
Samsung WB250 14MP aparat
Samsung je načinio dostupnim svoj W2B250 Smart model. Reč je o point and shoot modelu koji je WiFi omogućen i koji se prodaje po ceni od $179. Posebna prednost ovog modela je to što omogućava da se fotografije prebacuju direktno na Evernote. Nakon preuzimanja softverskog update-a, WB250 vlasnici će biti u mogućnosti da izvrše sinhronizaciju svojih fotografija sa ovim servisom bez ikakvih problema, pri čemu se fotografije mogu pojaviti na povezanim smart telefonima, računarima i tabletima istovremeno. Korisnici će biti u mogućnosti da isprobaju tromesečni probni period Evernote Premium servisa pri čemu će im biti na raspolaganju 1GB uploada na mesečnom nivou.
04.08.2013. u 17h @ engadget.com >
52443
USB 3.1 specifikacije finalizirane
USB 3.0 Promoter Group je obelodanila u sredu da je kompletirala svoje specifikacije za USB 3.1. Nove specifikacije će omogućiti povećanje brzine SuperSpeed USB standarda sa 5Gbps na 10Gbps. Ovaj standard koristi efikasnije enkodiranje podataka i isporučuje dvostruko veći efektivni propusni opseg u odnosu na postojeći SuperSpeed USB standard preko unapređenih, ali potpuno kompatibilnih USB kablova i konektora. Slično kao i prethodni standard i USB 3.1 će biti kompatibilan sa starijim USB uređajima. Završetak specifikacija omogućava kompanijama kao što su Intel i AMD da počnu da grade čipove koji podržavaju nove specifikacije.
04.08.2013. u 16h @ cnet.com >
52442
NVIDIA isporučuje Shiled konzolu
Nakon mesec dana odlaganja i pada cene kompanija NVIDIA je počela da isporučuje Shield handheld igračku konzolu čija cena je $299 preko svog web sajta i online prodavnice. Shield izgleda najviše kao tradicionalni igrački kontroler, ali ima svoj pop up ekran koji može da prikazuje sliku pri rezoluciji 1280x720 piksela. Hardver ove konzole uključuje najnoviji quad core Tegra 4 čip koji podržava rezolucije do 3200x2000 piksela pa igrači mogu da igraju igre visoke definicije kada povežu konzolu sa televizorom visoke definicije. Shield predstavlja potpuno novu klasu portabl načina igranja zahvaljujući svojoj bogatoj grafici, navodi kompanija u svom blogu.
04.08.2013. u 15h @ computerworld.com >
52441
eShop kupovina igara preko PC-a i telefona
Nintendo će dodati mogućnost kupovine eShop igara preko PC računara i smart telefona, navodi u svom saopštenju rukovodilac Nintendo-vog odeljenja za poslovni razvoj, Dan Adelman. Adelman naglašava da on lično neće biti direktno uključen u ovaj projekat ali je potvrdio da će igrači moći da se uloguju na sajt i izvrše neophodna podešavanja za kupovinu, nakon čega će im sve biti dostupno samo jednim klikom. Očekuje se da će ova mogućnost postati funkcionalna pre oktobra ove godine, pa će ljubitelji Link-a imati priliku da krenu sa preuzimanjem nove Zelda igre pre svih drugih.
04.08.2013. u 14h @ engadget.com >
52440
Haswell za Satellite U i M serije laptova
Četvrta generacija Intel-ovih Core procesora, poznata i pod nazivom Haswell, postigla je odlične rezultate prilikom testiranja a naročito dobri rezultati su zabeleženi kada je reč o potrošnji električne energije. Imajući u vidu sve prednosti, Toshiba je svoje Satellite U i M serije laptop računara unapredila Haswell procesorima. Satellite U50t je prvi 15.6“ Ultrabook sa ekranom osetljivim na dodir za jednostavnu navigaciju kroz Windows 8 interfejs. M50t i M50Dt modeli takođe imaju ekran osetljiv na dodir, dok M50D i M50Dt karakteriše sledeća generacija AMD APU procesora i AMD Radeon grafika.
04.08.2013. u 13h @ hothardware.com >
52439
Pozivi za Google Glass program
Kompanija Google donela je odluku da proširi njihov projekat koji se odnosi na računarsku tehnologiju koja se nosi pa će u narednom periodu postojećim vlasnicima biti omogućeno da pozivaju druge, potencijalne korisnike. E-mail poruke koje su primljene od strane velikog broja trenutnih korisnika predstavljaju formu pozivnice za Glass Explorer program kojom se mogu pozvati prijatelji ili kolege koji razmišljaju o korišćenju Google naočara. Uprkos tome što još uvek nema zvanične potvrde, svi oni koji su zainteresovani za kupovinu Google naočara, za njih će morati da izdvoje $1.500.
04.08.2013. u 12h @ electronista.com >
52438
Facebook prešao na sigurni HTTPS
Facebook je odlučio da počne da koristi kao podrazumevanu ključnu bezbednosnu karakteristiku koja šifrira podatke poslate od strane korisnika na kompanijine servere nakon sličnih poteza u toku poslednjih nekoliko godina koje su sproveli Google i Twitter. Pre dve godine, društveni mrežni sajt je dao korisnicima opciju da koriste TLS enkripciju na koju ukazuje https u okviru URL bara. TLS je naslednik SSL sistema koji koristi krptografiju da osigura veći stepen privatnosti između dve strane. Više od trećine korisnika je prešlo na TLS, ali on nije bio podrazumevana metoda zbog brojnih inženjerskih izazova, a jedan od najvećih problema je bila latencija.
04.08.2013. u 11h @ pcworld.com >
52437
Prvi Intel open source PC računar
Intel je predstavio njihov prvi open source PC računar, bare-bone računar koji je namenjen programerima koji se bave razvojem softvera i izradom x86 aplikacija kao i hobistima koji žele da sami sklope svoju konfiguraciju. Ovaj PC nosi naziv MinnowBoard i u suštini reč je o matičnoj ploči bez kućišta oko nje. Razvije je od strane kompanije Intel u saradnji sa CircuitCo Electronics, kompanijom koja se specijalizovala za izradu open source matičnih ploča, a na tržištu SAD već se može pronaći kod različitih prodavaca po ceni od $199.
04.08.2013. u 10h @ computerworld.com >
52436
Blizzard sprema specijalnu najavu za Gamescom
Blizzard Entertainment je pripremio specijalnu najavu za konferenciju za štampu povodom Gamescom događaja, navodi se u zvaničnom saopštenju World of Warcraft i Diablo studija. Ova konferencija za štampu biće održana prvog dana Gamescom-a koji se održava od 21. do 25. avgusta u Kelnu u Nemačkoj. Blizzard Entertainment ima veliki broj projekata u pripremi, među kojima su Diablo III za igračke konzole, Blizzard All-Stars, Hearthstone: Heroes of Warcraft, StarCraft II: Legacy of the Void, kao i sledeća generacija MMO, pored kontinuirane podrške za World of Warcraft.
04.08.2013. u 09h @ gamespot.com >
52435
AVG Free Edition 2013.0.3392
AVG Anti-Virus Free Edition je antivirus i antispyware zaštita za Windows koja je dostupna za besplatno preuzimanje i odlikuje ga LinkScanner Active Surf-Shield provera Web strana u potrazi za pretnjama onda kada je to najbitnije, odnosno, onda kada se korisnik sprema da klikne na određeni link. Najvažnije karakteristike AVG Anti-Virus Free Edition su zaštita u realnom vremenu, lakoća preuzimanja i upotrebe, zaštita od velikog broja virusa kao i kompatibilnost sa Windows 7, Windows Vista i Windows XP operativnim sistemima. Najnovija verzija koja je objavljena nosi oznaku AVG Free Edition 2013.0.3392, reč je o 32-bitnoj verziji koja donosi minorna unapređenja u odnosu na prethodnu verziju.
04.08.2013. u 08h @ filehippo.com >
52434
Apple koristi Samsung komponente za A7 čip
Nakon mnogo zle krvi koja je postojala između kompanija Apple i Samsung, nove informacije ukazuju da će Apple-ov nastupajući A7 procesor koristiti makar neke Samsung komponente. U okviru koda novog iOS 7 operativnog sistema postoje neke reference ka novom A7 čipu. Osoba koja je upoznata sa procesom dizajniranja Apple čipova je rekla da analiza iOS7 koda otkriva da neke od Samsung komponenti će biti korišćene u pomenutom čipu, neverovatnije one koje pokreću prikaz. Ovo ne bi bilo da Apple koristi Samsung komponente za svoje obradne čipove. Međutim, to je čudno jer je Apple u junu postigao sporazum sa TSMC da proizvodi čipove za ovu kompaniju.
04.08.2013. u 07h @ cnet.com >
52433
uTorrent 3.3.1 Build 29988
uTorrent je maleni i veoma popularni BitTorrent klijent. Većina karakteristika koje su prisutne u drugim BitTorrent klijentima su prisutne i u okviru uTorrenta uključujući prioritetizaciju opsega, RSS automatsko preuzimanje i Mainline DHT. Pored toga, uTorrent podržava Protocol Encryption zajedničke specifikacije kao i razmenu peerova. Softver je građen sa efikasnosti na umu i kao takav troši veoma malo računarskih resursa pa ćete zaboraviti da uopšte ste pokrenuli softver, već ćete samo biti obavešteni da je preuzimanje okončano. Nova verzija donosi popravku koja se odnosi na XP update problem, kao i popravke za višestruke probleme vezane za krahiranje.
04.08.2013. u 06h @ filehippo.com >
52432
Nema informacija!
Novi 7nm, 5nm, 3nm materijali i tranzistori
Na prvi pogled • Beograd • 04.08.2013.
U toku održavanja Semicon West 2013, godišnje konferencije koju organizuju proizvođači čipova, Applied Materials je detaljno objasnio čitav projekat koji stoji iza 14nm proizvodnog procesa, sve do 3nm, a možda i dalje od toga.
Kada će korisnici imati koristi od 4K TV-a
Na prvi pogled • Beograd • 04.08.2013.
Nakon pada prodaje prošle godine kada je reč o tržištu televizora, prodavci su odlučili ove godine da primene različite strategije uključujući uvećanje broja karakteristika koje dodaju vrednost uređajima, kao i veličine uređaja i da pronalaze načine da smanje cene televizora kako bi kupcima ponudili niže cene na krajnjem tržištu.
Program namenjen programerima igara
Na prvi pogled • Beograd • 04.08.2013.
Kompanija Facebook je najavila pilot program koji je namenjen programerima i koji će im pomoći da svoje igre za mobilne uređaje načine dostupnim na globalnom nivou.