ASRock H81M-VG4 za LGA1150

Minijaturna matična ploča Micro ATX formata, sa H81 čipsetom i podrškom za nove Intel procesore sa LGA1150 socketom. Dobar kvalitet izrade i očekivane opcije, stim što je na raspolaganju samo analogin D-Sub video interfejs.

Stigla nam je jedna prilično jednostavna matična ploča kompanije ASRock, model H81M-VG4. U pitanju je model MicroATX formata, sa prilično jednostavnim setom opcija, i podrškom za Intel procesore sa LGA 1150 socket-om, od Celeron i Pentium osnovnih modela, pa do naprednih i7 procesora. Po ceni, ploča će biti pristupačna širokom krugu korisnika i tu nema nikakve dileme, stim što naravno treba računati i na našto siromašniju listu opcija. ASRock je prilično brzo od proizvođača čije se ime asocira uz jeftine ploče došao do statusa proizvođača izuzetno dobrih ploča koje se mogu bez problema porediti i sa nekim daleko poznatijim imenima, a to svakako nije slučajno.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije MicroATX formata
  • Odličan kvalitet izrade
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Nema klasičnih PCI slotova
  • Samo analogni D-Sub video izlaz

Specifikacija

  • Format ploče: Micro ATX
  • Čipset: H81 Express Chipset
  • Procesor: Intel Socket 1150, Intel Core i7 , Core i5, Core i3, Xeon, Pentium, Celeron procesori
  • Memorija: 2x DIMM, Max. 16 GB, DDR3 1600/1333/1066 MHz
  • Kontroleri: 2x SATA2 3.0 Gb/s, 2x SATA3 6.0Gb/s
  • Slotovi: 1 x PCI Express 2.0 x16, 1x PCI Express 2.0 x1
  • Zvuk: 5.1 CH HD Audio (Realtek ALC662 Audio Codec)
  • Konektori: PS/2, GLAN, 8 USB 2.0 portova (4 porta pozadi i 4 preko konektora na ploči), 2x USB 3.0, 3x 3.5mm audio, D-Sub, Serial, Print, TPM, IR header

ASRock H81M-VG4

Ploča je, za ASRock, uobičajene crne boje PCB-a, sa solidnim layout-om koji je uslovio relativno mali prostor na raspolaganju, što je posledica MicroATX formata. Ipak, nemamo nekih većih primedbi, uz napomenu da jesmo primetili da su memorijski slotovi dosta blizu PCIe x16 slota, tako da će ukoliko prvo instalirate grafičku karticu, instalacija memorije biti nešto teža. Ipak, svi ostali konektori su smešteni uz ivice matične ploče, tako da ne učekujemo da će kablovi visiti iznad ploče i smetati prilikom instalacije, kao i to da će protok vazduha u kućištu biti neometan. Hlađenje ploče je regulisano jednostavim i malim aluminijumskim hladnjakom na samom čipsetu, a kako se i inače ne greje mnogo, sa temperaturom sigurno neće biti problema.

Iako se radi o modelu iz osnovne ponude, koristi se najnoviji materijal za izradu PCB-a koji smanjuje kondenzaciju i skupljanje vlage koja može rezultovati kratkim spojevima, a dobra stvar je da se koriste i kvalitetni Solid kondenzatori, i već je postala prava retkost videti ploču sa klasičnim kondenzatorima, što je svakako dobro. Pored dva memorijska slota koji podržavaju maksimalno 16GB DDR3 RAM-a do 1600MHz, imamo i ukupno četiri SATA konektora (i to dva 3.0Gb/s i dva 6.0Gb/s), kao i ukupno dva PCIe slota, x16 i x1 varijantu. Šteta što su izostali klasični PCI slotovi pošto još uvek ima dosta kartica koje koriste ovaj interfejs. Sa ukupno 10 USB konekcija (samo dve su USB 3.0) ali i dodatnim PS/2 priključkom, neće zafaliti prostora za povezivanje periferija.

Rezime

Ono što će sigurno mnogi primetiti jeste da imamo na raspolaganju samo analogni D-Sub video izlaz, što je još jedan od pokazatelja da se ipak radi o modelu koji je namenjen manje zahtevnim kupcima. Sasvim dobar kvalitet izrade, podrška za nove Intel procesore sa LGA1150 socket-om i dovoljno mogućnosti za proširenje su ono što nam se dopalo, dok je sa druge strane odsustvo klasičnih PCI i DVI/HDMI interfejsa za slučaj da ne želite da koristite zasebnu grafičku karticu, već onu integrisanu na procesoru.

Conclusion

There is only an analog D-Sub video output, which is another indicator that this is a model designed for less demanding customers. Good quality workmanship, support for new Intel processors with LGA1150 socket and ample opportunities for expansion are the things we do like, while on the other hand there are no standard PCI and DVI/HDMI interfaces in case you do not want to use a separate graphics card, but the integrated one.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2014.): 37€

Pin Computers ustupio: ASRock H81M-VG4
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.