ASUS DirectCU II Radeon R7 265

Nova ASUS grafička kartica bazirana na Radeon R7 265 modelu. Radi se o DirectCU II modelu sa veoma efikasnim i tihim sistemom hlađenja koji smo već više put videli do sada. Odlične performanse za ovu srednju kategoriju!

Na test nam je stigla grafička kartica kompanije ASUS iz srednje kategorije, model R7 265, koji je predstavljen negde još sredinom februara ove godine. Šta je konkretno donela ova kartica? Radi se o modelu koji koristi dobro poznati Pitcairn GPU koji pamtimo sa modela Radeon HD 7850 (između ostalog) a koji je poslužio i kao osnova za novi R7 265. Ovo naravno nije ništa neobično i navikli smo da vidimo da proizvođači nove modele kartica baziraju na "starim" GPU-ovima, čime se efektivno dosta može uštedeti. To sa druge strane kupcima daje mogućnost da dobiju sve bolje performanse po sve nižim cenama. U ovom slučaju, ovo je custom made kartica koja dolazi iz ASUS-a, sa sjajnim DirectCU II sistemom hlađenja.

Ključne karakteristike

  • Odličan DirectCU II sistem hlađenja
  • Prilično dobre performanse
  • Povoljna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: 900MHz base, 925MHz Boost
  • Memorija: 2GB GDDR5 na 5600MHz (256-bitna magistrala)
  • Hlađenje: aktivno, DirectCU II
  • Interfejs: PCI-E 3.0 x16
  • Izlazi: 2x DVI, HDMI, DisplayPort
  • Dodatno: DirectX 11.2 podrška, OpenGL 4.3, Mantle

ASUS DirectCU II Radeon R7 265

Kartica stiže u prepoznatljivom dizajnu za DirectCU seriju, dimenzija 23.4x12.4x3.8 cm i dual slot dizajna, tako da i nije toliko kompaktna i treba malo razmišljati o dimenzijama kućišta. Sam hladnjak sistema za hlađenje nije toliko veliki, ali ima popriličan broj tankih rebara, odnosno dovoljno veliku rashladnu površinu. Dodajmo tu i dve bakarne heat pipe cevi koje su spljoštene u kontaktu sa GPU-om kako bi se ostvario što bolji transfer toplote, te otud i ime celog sistema, DirectCU II. Dodatno, imamo dva , paralelno PCB-u, montirana ventilatora koja su i više nego dovoljna da izduvaju solidnu količinu vazduha kako bi kartica bila adekvatno hlađena.

Pošto je deklarisani TDP 150W (oni koji malo pažljivije prate dešavanja, znaju da je to isto kao kod modela Radeon R9 270), što znači da imamo i jedan dodatni 6-pinski konektor za napajanje. ASUS preporučuje da se opredelite za napajanje od minimum 500W snage. Što se video izlaza tiče, situacija je odlična pošto imamo dva DVI konektora i po jedan HDMI i DisplayPort, a što opet znači da ćete moći da postavite konfiguraciju sa tri monitora bez korišćenja DisplayPort interfejsa. Iako ne dolazi fabrički ovekrlokovana, kartica ima veoma kvalitetno izrađenu naponsku sekciju, što znači da je i raspoloženija za OC i otpornija veće radne temperature, a na to smo i navikli kada su u pitanju ASUS kartice iz DirectCU II serije.

Ono što nam je poznato jeste da kartica koristi Pitcairn GPU iz GCN 1.0 serije, što je AMD koristio recimo kod Radeon HD 7870 i 7850 grafičkih kartica. Podrška za Mantle nije izostala, ali jeste za TrueAudio i poboljšane Shader funkcije, što je uostalom bilo i očekivano. U našem slučaju, kartica raspolaže sa 1024 Stream procesora, 64 jedinica za teksturu i 32 ROP-a. GPU nije overklokovan, već radi na defaultnom taktu od 900MHz/925MHz, a kartica je opremljena sa 2GB GDDR5 memorije koja radi efektivno na 5600MHz i 256-bitnoj magistrali. Ovo su sve fabričke vrednosti, tako da ASUS kartica od novina donosi jedino kvalitetniju sekciju napajanja, dosta bolji sistem hlađenja a samim tim i veću marginu za overklok.

Rezime

Čak i fabrička verzija modela R7 265 donosi dosta dobre rezultate, definitivno bolje u odnosu na R7 260X, kao i u odnosu na NVIDIA konkurenciju, tako da je ASUS-ova verzija sa kvalitetnijim hlađenjem svakako i jedna od najzanimljivijih koje smo do sada videli. DirectCU II radi tiše i efikasnije od referentnog sistema hlađenja, a ova kartica će biti sjajan izbor u srednjoj klasi za oko 150€ koliko je potrebno izdvojiti za nju.

Conclusion

Even the factory version of the R7 265 brings good results, definitely better than the R7 260X, as well as in relation to the NVIDIA’s products, so ASUS version with better cooling is one of the most interesting we've seen so far. DirectCU II is working quieter and more efficient than the reference cooling system, and this card is going to be a great offer in the middle class at the price of 150 Euros.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2014.): 155€

Performanse