ASUS EeeKeyboard PC

Nešto novo iz kompanije ASUS, veoma interesantan računar pošto je cela konfiguracija spakovana u kučište tastature. Postoji integrisani 5" LCD ekran preko koga se može pristupiti vrlo dobrom ASUS interfejsu koji je instaliran na Windows XP Home operativnom sistemu.

ASUS Eee serija računara je veoma popularna i praktično je započela trend Atom desktop i laptop konfiguracija kompaktnih dimenzija, solidnih performansi i vrlo povoljne cene. EeeKeyboard PC je nov koncept za koji smo prvu najavu videli prilično davno, pa posle malo odlaganja, premijerno i kod nas imamo priliku da vidimo ovaj model. ASUS se dosetio da ceo računar spakuje u tastaturu, doda LCD ekran sa strane, doda mogućnost bežičnog povezivanja i HDMI interfejs, i eto prilično interesantnog proizvoda. Iako će verovatno ciljna grupa za ovaj računar biti manja nego za ostale Eee PC modele, ne može se poreći činjenica da ovako nešto ipak deluje jako interesantno i sigurno da ima svojih prednosti u odnosu na standardne Eee PC konfiguracije.

Ključne karakteristike

  • Izuzetno kvalitetna izrada
  • HDMI interfejs, UWB bežična tehnologija
  • Integrisana baterija
  • Multi touch LCD ekran

Utisak kvare

  • Već viđena Atom konfiguracija

Specifikacija

Asus Eee Top ET1602 - Ekran: 5", 800x480 Multi-touch Panel

  • Procesor: Intel Atom N270 (1.6GHz/553Mhz FSB/512KB cache)
  • Memorija: 1GB DDR2 667 MHz
  • Čipset: Intel 945GSE+ICH7
  • Hard disk: 32GB SSD
  • Grafička kartica: Integrisana Intel GMA 950
  • Dodatno: WiFi 802.11b/g/n, integrisana zvučna kartica, BLuetooth 2.1
  • Konektori: 3x USB, 2x 3.5mm audio pozadi (mic, headphones), D-Sub, HDMI, GLAN, Antenna (WAN + Ultra-wideband)
  • Dimenzije: 145x425x10~24.4 mm
  • Težina: 1.1Kg
  • Operativni sistem: Microsoft Windows XP Home

ASUS EeeKeyboard PC

U pakovanju se dobija EeeKeyboard PC koji je u stvari tastatura, UWB prijemnik i set kablova i adaptera za napajanje, kao i HDMI kabl (ovo se retko dobija u pakovanju). Tastatura je dimenzija 145x425 mm u osnovi i debljine od 10mm napred i 24.4mm pozadi. Kada se podigne, težina od preko 1Kg nam govori da je unutra smeštena cela konfiguracija. Inače, gornja ploča tastature je od brušenog aluminijuma, što izgleda vrlo lepo i daje osećaj kvaliteta. Tasteri Chiclet varijanta, kvadratnog oblika sa zaobljenim ivicama i razdvojeni, tako da je kucanje znatno olakšano. Postoji pozadinsko belo osvetljenje, koje je pomalo neravnomerno ali dovoljno dobro sa da se u mraku sve oznake vide. Numerički deo tastature je izostao, na čijem mestu je 5" LCD ekran rezolucije 800x480 piksela sa Multi touch podrškom (prepoznaje gestove sa dva prsta). Osetljivost ekrana je solidna, i period navikavanja veoma kratak, tako da će i oni koji nisu ranije koristili ovakvu vrstu navigacije vrlo brzo naučiti kako se to radi.

Sa zadnje strane tastature se nalaze otvori za hlađenje (ipak je unutra smeštena cela konfiguracija koja se pasivno hladi, ali je potrebno obezbediti protok vazduha). Tu su i konektori za UWB antenu (dobija se u pakovanju), tri USB porta, analogni D-Sub i HDMI video izlazi, LAN port, dva 3.5mm audio konektora, priključak za napajanje i Kensington lock. Postoji i prekidač za bateriju koja je ugrađena i koja obezbeđuje oko 4h autonomije, što je odlično. Interesantno je da je Power taster smešten na samu tastaturu, odmah iznad Home-a, a oba ova sistemska tastera su malo uvučena, da se ne bi slučajno pritisnuli u radu. UWB prijemnik je veoma praktičan dodatak koji ima ulogu da se omogući lako povezivanje EeeKeyboard PC-a sa eksternim monitorom ili TV-om sa HDMI interefejsom. Naime, potrebno je samo adapter povezati na napajanje i HDMI kablom spojiti sa ekranom, uz domet od oko 5m u odnosu na EeeKeyboard PC. Ono što treba znati je da je ovako nešto dovoljno za HD rezolucije 720P, ali za Full HD će ipak morati da se obezbedi direktna veza.

Konfiguracija ovog modela nas nije iznenadila pošto se radi o manje više uobičajenoj Atom varijanti sa Intel 945GSE čipsetom, Atom N270 procesorom koji radi na 1.6GHz, 1GB ugrađene DDR2 memorije i SSD hard diskom od 32GB. Grafička kartica je integrisana u čipset i u pitanju je Intel GMA 950. Pored gigabitnog LAN adaptera, integrisani su i WiFi 802.11b/g/n i Bluetooth 2.1, što je kompletan set opcija za komunikaciju koje se najčešće i koriste. Operativni sistem koji se koristi je Windows XP u Home verziji, sa posebnim interfejsom koji je ASUS prilagodio rezoluciji i veličini ekrana. Interfejs je lak za korišćenje i logično napravljen, ali za neke stvari (kako recimo gašenje računara) se mora prvo otići u desktop mode, pa kliknuti na start, pa shutdown, što je previše koraka za ovako bitnu funkciju. U svakom slučaju, najveći broj stvari je ubačen u meni, tako da neće morati često da se traži po Windows-u.

Rezime

ASUS EeeKeyboard PC je vrlo interesantna ideja i po onome što smo videli, vrlo lepo realizovana. Izrada je veoma dobra, i deluje dosta skuplje nego što košta, a aluminijum koji se koristi je definitivno pravi izbor. Sama tastatura je odlična, a činjenica da je cela konfiguracija upakovana unutar nje je za svaki respekt. Nema zagrevanja niti bude u radu, a UWB prijemnik je dobar način da se EeeKeyboard PC poveže sa TV-om i preko njega gledaju filmovi recimo. Postavlja se pitanje kome je potreban računar ugrađen u tastaturu sa 5" ekranom, a to je već nešto o čemu će korisnici morati da porazmisle. Svakako da za deju, trud i realizaciju ASUS dobija sve pohvale.

Conclusion

ASUS EeeKeyboard PC is a very interesting idea and based on what we saw, very nice implemented. Build quality is very good, and it seems a lot more expensive than it costs, and used aluminum is definitely the right choice. Keyboard itself is excellent, and the fact that the whole configuration is packaged inside each deserves all the praise. There is no need for warming up or noisy work, and UWB receiver is a good way to connect the EeeKeyboard PC to TV and watch movies, for example. The question is who requires a computer built into the keyboard with 5" screen, and that users will have to think about that. Asus deserve all the praise for idea, efforts, and implementation.

Testirani proizvod je uzorak

Asus ustupio: ASUS EeeKeyboard PC