ASUS Fonepad 7 FE375CXG

Prvi ASUS mobilni uređaj sa novim Intel x64 procesorom koji predstavlja ono što možemo očekivati i u budućnosti. Dosta toga je spakovano u kompaktno kućište, a proizvođač uspeo da objedini brojne funkcije u jednom prenosnom uređaju odlične cene.

ASUS Fonepad uređaji su već poznati domaćoj publici, i primetili smo da su i prilično popularni na domaćem tržištu. Ovom prilikom imamo na raspolaganju novu reviziju jednog od najpopularnijih modela, Fonepad 7. Namerno smo ostavili oznaku koja ide posle oznake modela (FE375CXG) po kojoj će biti jednostavnije prepoznati da li se radi o novom ili starom modelu. Iako spolja nema velikih razlika, ono što je dosta bitno jeste promenjeno, a to je novi Intel procesor, kao i malo bolja Dual-SIM podrška. Ovakav uređaj će sa prilično povoljnom cenom, biti veoma interesantan primarno poslovnim korisnicima, ali i svima koji inače koriste dva telefona, pošto će u ovom slučaju objediniti dosta funkcija u jednom aparatu.

Ključne karakteristike

  • Odlične performanse
  • Prilično kvalitetan ekran
  • Dual-SIM podrška
  • Solidna autonomija
  • Odlična cena
  • GPS i GLONASS

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Intel Z3560 Quad-Core, 1.83 GHz x64
  • Memorija: 1GB DDR3, 8GB Flash, MicroSD, 16GB One Year ASUS Webstorage Space
  • Ekran: 7” LED Backlight, IPS (1280x800) Screen, 10-point Multi-touch, Anti-fingerprint coating
  • Konekcije: WiFi 802.11b,g,n, Bluetooth 4.0, HSPA+ UL:5.76 Mbps/DL:42 Mbps, 3G WCDMA: 850/900/1900/2100, 2G EDGE/GSM : 850/900/1800/1900, micro USB (OTG), 3.5mm audio (headset), 2x Micro SIM Card Slot
  • Dodatno: G-Sensor / Proximity / Light sensor /E-compass / Hall sensor / GPS, GLONASS & AGPS
  • Napred: 2MP napred, 5MP pozadi
  • Baterija: 15Wh Li-Ion
  • Dimenzije: 108.9 x 194.3 x 9.8 mm
  • Težina: 299g
  • Operativni sistem: Android 4.4.2

ASUS Fonepad 7 FE375CXG

ASUS definitivno nije mnogo toga menjao što se dizajna tiče, međutim, sa dimenzijama od 108.9 x 194.3 x 9.8 mm i težinom od 299g, novi Fonepad 7 je tanji i lakši od prethodnog modela, što je svakako pohvalno. U startu, treba reći da dolazi u crnoj, zlatnoj, beloj i crvenoj boji, sa okvirom u srebrnoj, crnoj ili zlatnoj boji, što daje veoma atraktivne kombinacije boja. Izrada je dosta dobra, plastika čvrsta i postojana, ne krcka i deluje solidno izdržljivo, što će doduše moći da se vidi tek posle nešto intenzivnijeg korišćenja. Bočne ivice su blago zaobljene ka zadnjoj stranici, tako da veoma lepo leži u ruci i udoban je za duže korišćenje.

Okvir oko ekrana nije širok, ali se našlo mesta za dva stereo zvučnika koja daju više nego doba zvuk za ovu kategoriju uređaja i koji će biti odlični za gladanje video klipova i filmova, odnosno slušanje muzike. Od fizičkih tastera su tu Power i Volume smešteni sa desne bočne strane, dok su od konektora tu samo MicroUSB i 3.5mm za headset. MicroSD memorijski i dva MicroSIM slota su sakrivena iza plastičnih vratanca. U pratećem pakovanju dolaze samo kratko korisničko uputstvo, adapter za napajanje i USB kabl. Savetujemo da se što pre investira u neku zaštitnu futrolu, kako bi se i tablet što više zaštitio od habanja i spoljašnjih oštećenja. Fonepad 7 je nakrcan opcijama za povezivanje, pa tako imamo na raspolaganju WiFi, Bluetooth, ali i GPS kao i podršku za sve mobilne mreže i protokole.

Ekran je dijagonale 7" i rezolucije od 1280x800 piksela (216ppi), što i nisu neke impozantne brojke, no moramo priznati da izgleda prilično dobro, zahvaljujući IPS panelu koji pruža veoma lepe boje i široke uglove gledanja, tako da tu neće biti prostora za bilo kakve zamerke. Da, definitivno bi voleli da vidimo displej veće rezolucije, no činjenica je da bi to neminovno uticalo i na cenu. Ovako, rezolucija jeste već prevaziđena, ali slika jeste odlična. Dodatno, jačina osvetljenja je dovoljna da se sadržaj ekrana lako vidi po jačem suncu. Ugrađene su dve kamere, napred od 2MP a pozadi od 5MP (video snima u Full HD rezoluciji), bez dodatnog LED-a ali sa autofokusom, tako da su performanse prilično očekivane i tu nema nekih iznenađenja, ako ima dovoljno svetla, slike i video će izgledati odlično.

Rezime

Ono što je verovatno i najbitnije jeste hardver, a u ovom slučaju se ASUS opredelio za novi Intel 64-bitni Z3560 Quad-core procesor na 1.83GHz, sa 1GB RAM-a, kao i 8GB interne memorije (lako se može proširiti MicroSD memorijskih karticom). Uz 4.4.2 verziju Androida, ovaj uređaj radi veoma dobro i fluidno, a moramo priznati da novi ZenUI interfejs u 1.1 verziji donosi mnoga poboljšanja i funkcije. Iako načelno više volimo što jednostavniji interfejs koji će manje opterećivati sistem, ASUS se dobro potrudio da sve ovo radi besprekorno, uz vizuelni identitet i funkcije koje bi mogle biti uzor mnogim drugim proizvođačima. Da pomenemo i autonomiju za koju je zadužena 15Wh baterija, a koja iznosi oko 11.5h prosečnog korišćenja, što bi trebalo da bude dovoljno za jedan radni dan (mada nije loše imati pri ruci neku eksternu bateriju kao rezervu). Sve zajedno, za oko 210€ se dobija sjajan Phablet koji definitivno vredi više nego što košta.

Conclusion

The most important is the hardware, in this case, ASUS has opted for the new 64-bit 1.83GHz Intel Z3560 Quad-core processor with 1GB of RAM and 8GB of internal memory (can be easily expanded using MicroSD memory card). Running Android 4.4.2, the device works smoothly and the new ZenUI 1.1 interface brings many improvements and features. Although we prefer the simplest possible interface that will not burden the system, ASUS made sure that all work seamlessly, along with the visual identity and functions that could be a role model for many other manufacturers. The autonomy that 15Wh battery offers, around 11.5hrs, should be enough for one day (although it is not bad to have an external battery as a backup). Altogether, at the price of 210 Euros this great phablet definitely worth more than it costs.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2014.): 210€

Asus ustupio: ASUS Fonepad 7 FE375CXG
zvanični sajt: asus.rs