ASUS MEMO Pad 8 ME581CL

Najnoviji MEMO Pad 8 je stigao, i on donosi osveženi dizajn, tanje i lakše kućište uz i dalje odličan kvalitet izrade, sjajan Full HD ekran, kao i noviji Intel Atom procesor. Dobre performanse i odlična cena su svakako ono što većina korisnika i traži, tako da ovaj tablet zaslužuje preporuku.

Oni koji malo pažljivije prate ponudu tableta sigurno već znaju za ASUS MEMO Pad 8, što je model koji smo već imail priliku da vidimo. Iako se može učiniti da je oznaka identiča, novi model je ME581CL, dok je originalni ME181. Videli smo da se sve više proizvođača prelazi na 64-bitne verzije Android tableta odnosno Intel Atom platformu, što je odličan izbor pošto se po dobrim cenama dobijaju sjajne performanse, kako za rad tako i za igranje i multimediju. U odnosu na prvi MEMO Pad 8 model, ovaj novi je dobio dosta bolji ekran, više RAM-a i noviji CPU, što je sasvim dovoljno da se dobije praktično i potpuno novi uređaj.

Ključne karakteristike

  • Sjajne performanse
  • Odličan IPS ekran visoke rezolucije
  • Solidna autonomija
  • Vrlo dobra cena
  • GPS i GLONASS
  • Podrška za Data transfer i Messaging aplikaciju
  • Interesantan, ataktivan i neopterećujući Zen UI
  • Any Pen podrška rada sa hemijskom ili grafitnom olovkom

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Intel Z3560 Quad-Core, 1.83 GHz x64
  • Grafika: PowerVR Series 6 - G6430
  • Memorija: 2GB DDR3, 32GB Flash, MicroSD (do 64GB), 5GB Life Time ASUS Webstorage Space, dodatnih 11GB prve godine
  • Ekran: 8" LED Backlight WUXGA (1920x1200), IPS panel, 10-finger multi-touch, Anti-fingerprint coating, Corning Gorilla Glass 3, Pen function
  • Konekcije: WiFi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, NFC, Miracast podrška, micro USB, 3.5mm audio (headset)
  • Data interfejs: LTE FDD Cat4, DC-HSPA+ UL:5.76 Mbps/DL:42 Mbps, LTE UL:50 Mbps/DL:150 Mbps, WCDMA: 850/900/1900/2100, 2G: EDGE/GSM : 850/900/1800/1900, 4G: FDD-LTE: 800/1800/2100/2600
  • Dodatno: G-sensor / Light Sensor / E-compass / Hall sensor / Gyroscope, Stereo SonicMaster zvučnici, GPS & GLONASS
  • Napred: 1.2MP napred, 5MP pozadi (720p, Autofocus)
  • Baterija: 15.2Wh Li-Polymer, 9h autonomije
  • Dimenzije: 123 x 213 x 7.45 mm
  • Težina: 299g
  • Operativni sistem: Android 4.4.2, Zen UI

ASUS MEMO Pad 8 ME581CL

ASUS se očigledno držao proverenog recepta, tako da nije mnogo toga menjao kada je u pitanju dizajn koji smo mogli videti kod MEMO Pad 7 i 8 modela. Tu je kućište zaobljenih kontura, veoma zgodno za držanje, napravljeno od višeslojnog plastičnog materijala u Non-Conductive Vacuum Metallization (NCVM) finišu. U praksi, deluje veoma čvrsto i ne ugiba se prilikom jačeg pritiska, a dostupne su tri različite boje: Metallic Blue, Powder Pink, EPearl White. Iako ovo nije tablet iz Premium kategorije, izrada je stvarno odlična i teško da će iko imati bilo kakve primedbe. Ono što nam se dopalo je to što je ASUS uspeo da suzi i stanji kućište koje je debljine od svega 7.45mm i teži ispod 300g, što je za jedan 8" model stvarno odlično.

Raspored konektora i tastera nije doživeo neke velike izmene, tako da sa gornje strane imamo 3.5mm konektor za headset, sa donje strane MicroUSB konetkor za punjač, dok su Volume i Power tasteri sa desne bočne strane (kada je tablet u Portrait položaju). Dodatno, tu su i MicroSD slot (sa leve bočne strane) kao i SIM slot (sa poklopcem, sa desne bočne strane). Izostao je poseban video izlaz, što bi bilo praktično, no podržan je Miracast, tako da vam treba samo odgovarajući adapter da dobijete direktan video izlaz. Sa zadnje strane su smešteni i stereo zvučnici (podržana SonicMaster tehnologija). Što se kamera tiče, napred imamo 1.2MP varijantu (prethodni model je za čudo imao 2MP kameru) dok je pozadi, u sam ćošak smeštena i 5MP kamera sa autofokusom, koja snima video do 1080p Full HD rezolucije. Podržana je PixelMaster tehnologija koja daje odlične rezultate u kombinaciji sa sjajnom kamera aplikacijom.

Ekran je dijagonale od 8", i u pitanju je IPS varijanta sa Full HD rezolucijom od 1920x1080 piksela koja izgleda sjajno, sa slikom širokih uglova gledanja i odličnog kolorita. Cela gornja površina je zaštićena Gorilla Glass 3 slojem koji je prilično otporan na grebanje i spoljašnja oštećenja. Tablet poseduje senzor ambijentalnog osvetljenja (kao i masu drugih senzora), tako da se može podesiti da u odnosu na jačinu svetla u okolini reguliše i jačinu osvetljenja ekrana, što će uticati i na autonomiju. Ekran odlično izgleda i po jakom dnevnom svetlu, tako da nema nikakvih zamerki i samo možemo da konstatujemo da je krajnje vreme da ovakvi kvalitetni Full HD ekrani nađu svoj put i do srednje klase.

Što se tiče konfiguracije, imamo novi Intel Atom Z3560 quad-core procesor na 1.83GHz, sa sjajnim PowerVR G6430 GPU-om, 2GB RAM-a i 32GB interne memorije. To naravno nije sve, pa dobijamo i WiFI sa podrškom za 802.11a/b/g/n/ac standarde, Bluetooth u 4.0 verziji, ali i NFC. Dodatno, podržane su LTE/4G, 3G i 2G mreže, ali i GPS i GLONASS, tako da se tablet može koristiti i za navigaciju. Sve zajedno, ovo je dovoljno da se dobije oko 36.000 poena na AnTutu testu, što možda ne spada u sam vrh aktuelnih Android uređaja, ali jeste dovoljno da se pokrenu i udobno igraju sve novije igre. Instaliran je Android u 4.4.2 verziji sa ZenUI interfejsom koji smo do sada mogli dobro da upoznamo i koji po našem mišljenju predstavlja i do sada najbolju customizaciju, koja daje prilično prepoznatljiv ASUS pečat, bez opterećivanja sistema.

Rezime

Pored nešto elegantnijih dimenzija, unapređenog ekrana i novijeg procesora, novi ASUS tablet donosi i Any Pen opciju, a to je da za pisanje ili crtanje možete uzeti bilo koju hemijsku ili grafitnu olovku, bez insistiranja na posebnim stylus-ima, što će dosta olakšati korišćenje ove funkcije koja je prilično popularna, kako među poslovnim korisnicima tako i među onima koji vole da crtaju. Novi MEMO Pad 8 predstavlja sjajnu opciju za prilično široki krug kupaca, i u ovom trenutku jedan od najzanimljivijih 8" tableta koji se mogu kupiti u srednjoj kategoriji. Dodajmo tu i da je cena prilično dobra, posebno za WiFi model, tako da MEMO Pad 8 ME581CL zaslužuje odlične ocene i preporuku.

Conclusion

In addition to sleeker dimensions, an improved screen and a newer processor, the new ASUS tablet brings Any Pen option, so you can take any pen or pencil for writing or drawing, without insisting on a special stylus, which will facilitate the use of this rather popular function both among business users and among those who love to draw. New MEMO Pad 8 is a great option for a wide range of customers, and at the moment, it is one of the most interesting 8" tablets that can be purchased in the middle category. The price is very good, especially for the WiFi model, so MEMO Pad 8 ME581CL deserves recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2015.): 365€ (285€ WiFi verzija).

Asus ustupio: ASUS MEMO Pad 8 ME581CL
zvanični sajt: asus.rs