ASUS Radeon R9 280 DirectCU II

Još jedna odlična Radeon R9 280 grafika, ovoga puta iz ASUS DirectCU II serije. Ovo znači custom sistem hlađenja koji je prilično efikasan, ali i tih. Kartica stiže overklokovana (ne baš mnogo) u odnosu na fabričku verziju, ali ima dovoljno snage i za dodatni OC.

Još jedna ASUS grafička kartica je stigla na test, u pitanju je model Radeon R9 280 DirectCU II. Kao što mnogi već i znaju, ovo znači da se radi o custom sistemu hlađenja, koji hladi bolje i tiše od nekog standardnog rešenja. Dodatno, ASUS je izgleda i ručno birao primerke procesora koji se bolje klokuju, tako da u startu imamo i nešto veći takt. Ovo nije prva DirectCU II kartica koju smo testirali, i do sada smo imali prilično dobra iskustva i ove kartice su dobijale prilično visoke ocene, pa verujemo da će i Radeon R9 280 opravdati visoka očekivanja.

Ključne karakteristike

  • Efikasan i tih DirectCU II sistem hlađenja
  • Dobre performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: 874MHz base, 980MHz Boost
  • Memorija: 3GB GDDR5 na 5200MHz (384-bitna magistrala)
  • Hlađenje: aktivno, DirectCU II
  • Interfejs: PCI-E 3.0 x16
  • Izlazi: 2xDVI, HDMI, DisplayPort
  • Dodatno: DirectX 11.2 podrška, OpenGL 4.3, Mantle

ASUS Radeon R9 280 DirectCU II

Kao što smo i očekivali, ovo je kartica nešto većih dimenzija od 28.4 x 14.5 x3.8 cm, tako da svakako treba obezbediti dovoljno prostora u kućištu. Direct CU II sistem hlađenja odmah prepoznajemo po velikom plastičnom crnom oklopu koji ima crvene detalje, dva 92mm ventilatora i četiri heat pipe cevi. Tu je i masivni hladnjak, dok su heat-pipe cevi (10mm prečnika i u direktnom kontaktu sa GPU-om). Ventilatori su novi CoolTech modeli koji imaju specifičan dizajn koji omogućava da vazduh pokrije veću površinu kartice, ali sa druge strane, sav topao vazduh ostaje u kućištu iako je kartica naravno dual-slot dizajna.

Kao što smo već više puta pomenuli kada su R9 280 kartice u pitanju, AMD je iskoristio postojeći Radeon HD 7950 model, pa otud i identična specifikacija GPU-a što se tiče arhitekture: 1792 stream procesora, 32 ROP-a i 128 jedinice za teksturu, koji su raspoređeni u 28 Computing jedinice. Kartica ima 12-phase Super Alloy Power sistem napajanja (GPU+Mem), koji obezbeđuje stabilno napajanje i prilikom overkloka. Što se tiče radnih frekvencija, GPU radi na 874MHz i ide do 980MHz u Boost-u, što nije neki veliki skok ni u odnosu na fabričku R9 280 ni u odnosu na HD 7950, uz TDP koji je 250W, što je zahtevalo i dva dodatna konektora (6-pinski i 8-pinski) za napajanje. Što se memorije tiče, imamo ipak nešto veći klok od efektivno 5200MHz.

Rezime

Kao što je i očekivano, ova kartica ima stvarno odlične performanse koje će sigurno privući pažnju zahtevnijih korisnika. Nije najbrža verzija Radeon R9 280 koju smo videli, ali uz ovako dobar sistem hlađenja i kvalitetno napajanje, očekujemo dosta dobre rezultate u overkloku. Ovaj model će biti i zahvalan za one koji planiraju sistem sa tri monitora, pošto su tu dva DVI konektora i jedan HDMI (uz jedan DisplayPort) tako da se ne mora investirati u neki novi monitor sa DisplayPort-om ili DP adapter. U svakom slučaju, ovo je kartica koja radi dovoljno tiho uz odlične radne temperature, pa možemo samo da pretpostavimo da će biti vrlo popularna među onima koji planiraju overklok.

Conclusion

This card offers excellent performance that will attract attention of demanding users. It is not the fastest version of the Radeon R9 280 we saw, but with such a good cooling system and high-quality power supply, we expect good results in overclocking. This model will be good for those who are planning system with three monitors; since there are two DVI connectors and one HDMI (with one DisplayPort), so it is not necessary to invest in new monitor with DisplayPort or a DP adapter. In any case, excellent operating temperatures characterize this quiet card, so we can assume it will be popular among those who are planning overclocking.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2014.): 240€

Performanse