Asus RT-N12 LX Wireless-N300 Router

Još jedan Wireless ruter iz 802.11n kategorije, sa maksimalnim protokom od 300Mbps. Ne razlikuje se u suštini mnogo od sličnih modela, i nudi dobar kvalitet izrade ali i prijema signala u 2.4GHz mreži.

Asus ima u ponudi raznu mrežnu opremu, gde su bežični uređaji sigurno najbitniji. Iako možda ne spada u red najpoznatijih proizvođača u ovoj kategoriji, videli smo da u poslednje vreme neki od najkvalitetnijih Wireless rutera dolaze upravo sa potpisom ovog proizvođača. Kod nas se našao model RT-N12 LX, što je jedan od osnovnih modela takozvanih N300 rutera, odnosno model koji podršava 802.11n standard i maksimalan (teoretski) protok od 300Mbps. Radi se o single-band varijanti na 2.4GHz, sa vrlo pristojnom cenom od oko 32€.

Ključne karakteristike

  • Podrška za 802.11n standard i 300Mbps, 2.4GHz mreža
  • Jednostavna instalacija
  • Dobar odnos cene i performansi

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 300Mbps
  • Konektori: 1x 10/100M WAN, 4x 10/100M LAN
  • Bezbednost: 64-bit WEP, 128-bit WEP, WPA2-PSK, WPA-PSK, WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise, Radius with 802.1x, WPS support

Asus RT-N12 LX Wireless-N300 Router

Ovaj ruter je spakovan u kućište dimenzija 30 mm x 124 mm x 168 mm (teži 210g) koje se vizuelno savršeno uklapa u Wireless Asus liniju poslednje generacije, sa vrlo karakterističnom teksturom gornje površine. Spolja gledano, ruter izgleda atraktivno i prilično tanko, a naravno, pored desktop položaja, može se okačiti i na zid ako je potrebno. U paketu prateće opreme stiže Cd sa softverom i uputstvima, eksterni adapter za napajanje i jedan LAN kabl. Sa gornje povšine je raspoređeno osam statusnih LED dioda, tako da se lako može videti kako i šta radi i bez otvaranja Web interfejsa.

Sa zadnje strane imamo raspoređene Power i WPS klasične tastere, uvučeni Reset, jedan WAN i četiri LAN porta (svi su 100M), kao i dve fiksne antene (2x 2 dBi). Kao što je već pomenuto, ovaj ruter radi na frekvenciji od 2.4GHz, i maksimalan protok je 300Mbps, mada to naravno nije brojka koju je moguće dostići u praksi. Inicijalno podešavanje se ne razlikuje od onoga što smo već mogli da vidimo ranije, tako da je potrebno povezati ruter preko LAN-a na računar i podesiti Wireless i ostale opcije, posle čega može da se koristi regularno, a pristupa mu se preko Web interfejsa.

Rezime

Na tržištu postoji stvarno veliki broj sličnih Wireless rutera, tako da RT-N12 LX neće imati baš lak posao da se probije, pogotovo što ima dosta modela i dosta povoljnije cene od ovih 28€. Ipak, ukoliko želite da se opredelite za malo poznatijeg proizvođača, Asus će biti sjajan izbor pošto konačno imamo nešto novo u kategoriji gde već iam nekih dosta poznatijih proizvođača koji već dugi niz godina skoro pa drže i monopol kada su u pitanju kvalitetni mrežni uređaji. U svakom slučaju, po pitanju prijema signala i brzine transfera, zaista nemamo nikakvih primedbi i ovaj model zaslužuje preporuku.

Conclusion

There are a large number of similar wireless routers on the market so RT-N12 LX has a severe competition, especially as there are plenty of models at lower prices than 28 Euros. If you want to opt for the less known manufacturer, Asus is a great choice since there is finally something new in the category where a lot of well-known manufacturers almost have monopoly for many years when it comes to high-quality network devices. Signal reception and transfer speeds are beyond reproach and this model deserves a recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2015.): 28€

Gigatron ustupio: Asus RT-N12 LX Wireless-N300 Router
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com