BenQ RL2455HM

BenQ RL2455HM je punokrvni igrački monitor koji je i oficijelni model za Major League Gaming 2013. Nudi odličan kvalitet slike i beskompromisno brz prikaz od svega 1ms odziva, što je dovoljno i za najzajtevnije igrače kojima je teško da nađu odgovarajući monitor.

Možda to nije mnogima poznato, ali BenQ je postao prilično poznato ime u svetu gaming-a zbog sjajnih monitora koji su pravljeni baš po ukusu igrača. Da to nije slučajno govori i to da je ovaj model odabran kao oficijelni model za razna takmičenja, da pomenemo samo Major League Gaming. Iako je originalno najavljen i reklamiran kao idealan montor za RTS naslove, nema nikakvih prepreka da se koristi za bilo koje druge igre, bez obzira da li se koristi PC ili konzola. Igračima je brzina odziva monitora jedan od najbitnijih parametara, a u ovom slučaju je to stvarno impresivnih 1ms!

Ključne karakteristike

  • Visoka rezolucija od 1920x1080 piksela
  • Odličan kvalitet slike
  • TN panel sa odzivom od 1ms
  • Povoljna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Dijagonala: 24" LED, 16:9 Wide
  • Rezolucija : 1920x1080 piksela
  • Osvetljenje : 250cd/m2
  • Kontrast : 12M:1 DCR, statički 1000:1
  • Vreme odziva : 1ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 170/160°
  • Ulaz : D-sub / DVI-DL(Dual Link) / HDMI x 2 / Headphone jack / Line in
  • Dodatno: Tilt podešavanje položaja, 2x 2W zvučnici

BenQ RL2455HM

Ovaj monitor ima vrlo prepoznatljivu konturu, zahvaljujući originalnom postolju, koje iako možda tako ne izgleda, daje vrlo čvrst oslonac i stabilnost ekranu koji nije tako mali. Dijagonale 24" i dimenzija 435 x 579 x 189 mm, ipak treba obezbediti dovoljno prostora na stolu. Okvir oko ekrana je od mat crne plastike, dok je postolje od glossy plastike (sa interesantnim crvenim detaljem). Možda to nekome nije toliko bitan podatak, dok mi uvek preferiramo mat plastiku zbog toga što je zahvalnija za održavanje (ne ostaju otisci prstiju niti prašina). Na žalost, postolje je takvo da omogućava samo tilt podešavanje ugla nagiba ekrana, a mislimo da bi bilo i dosta dobro da sa prednje strane postolja postoji neko udubljenje ili kadica za telefon ili neku drugu periferiju. Za razliku od nekih drugih modela i proizvođača, ovde se postolje veoma jednostavno postavlja i namešta (a malčice teže skida), uz dodatnu podršku za Vesa mount (100 × 100mm) za zid. Sa zadnje strane monitora vidimo konektor za napajanje (adapter je ugrađen), DVI i dva HDMI porta, kao i dva 3.5mm audio konektora (in i out), stim što kućište sadrži i dva zvučnika od po 2W, sasvim pristojnog zvuka za tu namenu.

Kontrole monitora su raspoređene uz desnu ivicu okvira, ima ih ukupno šest (zajedno sa Power tasterom), i proizvođač je napravio dobar sistem, pošto se on-screen meni pojavljuje pritiskom na bilo koji taster (pošto nemaju predefinisanih funkcija), a zatim tasteri tek dobijaju svoje funkcije koje su vidljive u samom meniju. I ovo možda ne zvuči posebno bitno, ali kada u mraku treba pogoditi menu taster biće jasno zašto je ovako nešto dosta praktičnije. Tasteri su klasični, a sa prednje strane okvira imamo samo bele tačke koje će vam pomoći da znate tačno gde treba pritisnuti. Sam meni je dosta veliki i pregledan, i biće vrlo jednostavan za korišćenje. Od tehnologija koje su interesantne igračima, treba pomenuti Smart Scaling (brzo i jednostavno skaliranje slike na različite dijagonale i rezolucije), Black eQualizer (jednostavno rečeno, osvetljavanje tamnih površina zbog bolje vidljivosti), AMA (Advanced Motion Accelerator kontroliše overdrive i brzinu odziva) i Instant Mode koji praktično eliminiše lag zaobilazeći dodatnu obradu slike. Ako dodamo i podatak da je prosečni odziv svega 1ms, jasno je zašto verujemo da će ovakav monitor biti veoma interesantan igračima.

Rezime

Proizvođač se opredelio za TN panel (zbog brzine odziva), što kao rezultat ima i nešto uže uglove gledanja, no to je i očekivano i ukoliko sedite direktno ispred monitora, to se neće primetiti. Za korisnike su tu već predefinisani profili: Standard, Movie, Photo, sRGB, Eco, RTS 1, RTS 2 i tri dodatna koje korisnik može sam memorisati. Prikaz boja i nivoa sive je dosta dobar i dosta zavisi od podešavanja odnosno profila koji se koristi, tako da nismo imali nekih većih zamerki, stim što je odmah jasno da ovo ipak nije monitor za profi obradu slike. Pošto se radi o modelu koji je stvarno odlične cene, preporuka svakako neće izostati, naravno uz napomenu da se radi o monitoru koji je projektovan za igranje.

Conclusion

The manufacturer opted for a TN panel (due to the response time), and the result are slightly narrower viewing angles, but that was expected anyway. However, if you sit directly in front of the monitor, you will not notice it. Standard, Movie, Photo, sRGB, Eco, RTS 1, RTS 2 are pre-defined profiles available to users, and three more that user can save. Color and gray nuances are quite good and a lot depends on the settings and profiles to be used, so we did not have any major complaints. At the first glance is clear this is not the monitor for pro imaging. Since this model is available at affordable price, we do recommend it, noting it is a monitor designed for playing.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2014.): 165€

Pin Computers ustupio: BenQ RL2455HM
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.