Brother HL-3040CN

Iako ovo i nije tako mali štampač, ipak jeste manji od sličnih laserskih modela. Ovo je LED štampač u boji koji koristi štampu sa 4 boje, odličnih perforamansi i dosta dobre cene. Kapacitet kertridža je 1000 stranica, što spada u neki prosek.

LED štampači nisu toliko zastupljeni na tržištu iz nekog razloga, iako se radi o dosta jeftinijoj i fizički manjoj tehnologiji od najviše prisutne laserske. Model HL-3040CN je upravo jedan od LED štampača i to u boji, prilično dobre cene i odličnih performansi. Ovaj štampač koristi mrežni interfejs, što je veoma praktično pošto se vrlo lako može povezati na kućnu ili office mrežu, ali nema naprednijih mogućnosti kao što su recimo duplex mehanizam. Ipak, za kolor štampač dosta dobre rezolucije, nudi odlične performanse i dosta nisku cenu eksploatacije, pa će biti i odličan izbor onima koji traže povoljan mrežni kolor štampač.

Ključne karakteristike

  • LED kolor tehnologija štampe
  • Mrežni interfejs
  • LCD monohromatski ekran
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Brzina: do 17 strana u minuti A4 (crno bela i kolor štampa), prva strana 15/16s iz ready režima
  • Rezolucija: 600 x 2400 dpi, Digital LED
  • Memorija: 32MB, dodatni slot 64MB, 128MB, 256MB, 512MB (144-pin DIMM)
  • Interfejs: Hi-Speed USB 2.0, LAN
  • Operativni sistemi: Windows, Linux OS, Mac OS
  • Ulazni kapacitet: 1 kaseta za 250 listova, univerzalna fioka
  • Kapacitet tonera: 1000 strana
  • Dodatno: LCD ekran, PIN protected štampa
  • Dimenzije: 409 x 466 x 250 mm
  • Težina: 19Kg

Brother HL-3040CN

Možda se to sa slika i ne vidi najbolje, ovaj štampač je primetno manjih dimenzija od laserskih ekvivalenata, što može dobro doći onima koji i nemaju puno prostora na raspolaganju, no interesantno je da teži skoro 20Kg, što uopšte nije za zanemarivanje. Dizajn štampača nije nešto posebno originalan, koristila se kvalitetna plastika u beloj i tamno sivoj boji i manje više standardan raspored elemenata. Na dnu se nalazi ulazna fioka kapaciteta 250 listova papira, uz jedan dodatni ulaz za medije nešto veće debljine, stim što se ubacuje jedan po jedan. Izlazna fioka je u stvari udubljenje na vrhu štampača i potrebno je otvoriti plastični dodatak kako papir ne bi skliznuo na pod. Kapacitet ove fioke je 100 listova.

Štampač ima kontrolni panel sa nekim osnovnim kontrolama (Cancel, Go, Secure Print, četvorosmernim navigacionim tasterom, statusnom diodom) ali i jednorednim LCD mono ekranom na kome se ispisuju 16 karaktera. Ovo je vrlo zgodno za office korisnike pošto će većinu funkcija moći da obave direktno sa štampača, bez odlaska do računara. Ovaj model podržava i Pin protected štampu, a to je mogućnost da se dokumentu dodeli numerička šifra koju je potrebno uneti sa kontrolnog panela da bi se odštampao. Rezolucija štampača je 600x2400 piksela za kolor i crno belu štampu, a brzina po specifikacijama od 17 stranica u minuti. Mi smo uspeli da ostvarimo brzinu do 15ppm-a, što je veoma dobar rezultat. Štampač inače ima instalirano 32MB memorije ali i jedan dostupan i slobodan slot (144-pin) pa se po potrebi kapacitet može i proširiti.

Rezime

Pored mrežnog interfejsa, dostupan je i USB, pa se štampač vrlo lako može povezati na bilo koji računar i operativni sistem. Za štampu, koriste se četiri boje od kojih je jedna crna, sa kertridžima kapaciteta od 1000 stranica. Maksimalni mesečni obim štampe je 25.000 stranica, što odgovara office primeni. Kvalitet štampe je odličan, i to ravnomerno za kolor i crno belu štampu, i u svojoj klasi ovaj Brother štampač zauzima dosta visoku poziciju. Ako se traži pouzdan i robustan mrežni štampač sa visokim mesečnim obimom štampe i odličnim kvalitetom otiska, Brother HL-3040CN treba uzeti u obzir.

Conclusion

In addition to network interface, USB is available too so the printer can be easily connected to any computer and operating system. Four colors are used for printing; one of them is black with cartridges of 1000 pages capacity. Maximum monthly printing range is 25,000 pages, which is good for office use. Print quality is excellent, for both color and black & white printing, and Brother takes up quite a high position in its class of printers. If requiring reliable and robust network printer with a high monthly printing range and excellent print quality, Brother HL-3040CN model should be taken into account.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2011.): 290€

Grappolo ustupio: Brother HL-3040CN
maloprodaja: Kumodraška 247
zvanični sajt: grappologroup.com