Brother HL-5380DN

Odličan office štampač koji pored dobrog kvaliteta štampe i brzine rada ima i ugrađen duplex mehanizam, LAN interfejs i čak i paralelni port. Dopalo nam se to što osnovni toner ima kapacitet od 3000 stranica, a postoji i model koji izvlači do 8000 stranica, što smanjuje troškove eksploatacije.

Brother u svojoj ponudi ima i veoma kvalitetne štampače namenjene poslovnoj upotrebi koji pored nešto veće brzine odlikuje i podrška za mrežno okruženje ali i neki drugi veoma praktični dodaci. Model HL-5380DN je predviđen za rad u kancelarijama srednje veličine to jest obima štampe, a sa tonerom visokog kapaciteta će biti i jedno od najisplativijih rešenja u ovom trenutku. Moramo posebno pomenuti i Duplex mehanizam koji znatno olakšava i ubrzava štampu dvostranih dokumenata. Cena ovog štampača uopšte nije visoka za ono što nudi, pa verujemo da će imati dosta uspeha na domaćem tržištu.

Ključne karakteristike

  • Dobra brzina rada
  • Duplex mehanizam
  • Mrežni interfejs i paralelni port
  • Viskoki kapacitet standardnog tonera

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Brzina: do 30 strana u minuti A4, prva strana za manje od 8s iz ready režima, 18s warm-up
  • Rezolucija: 1200 x 1200 dpi
  • Memorija: 32MB
  • Interfejs: Hi-Speed USB 2.0, LAN, Parallel port
  • Operativni sistemi: Windows, Linux OS, Mac OS
  • Ulazni kapacitet: 1 kaseta za 250 listova, univerzalna fioka za 50 listova
  • Kapacitet tonera: 3000 strana
  • Dodatno: duplex mehanizam, LCD ekran, PIN protected štampa
  • Dimenzije: 393 x 384 x 259 mm

Brother HL-5380DN

Dizajn ovog štampača nije nešto posebno atraktivan, što s obzirom da se radi o office modelu koji je predviđen za intenzivnu upotrebu i nije neka mana. Kockastog je oblika, dimenzija od 393x384x259 cm i teži 9.5Kg, što znači da će zahtevati malo više prostora na stolu. Brother se potrudio da što više pojednostavi stvari, tako da na štampaču nema ničeg suvišnog, ulazna fioka kapaciteta od čak 250 listova je dole, uz jedan univerzalni tray u koji staje 50 listova kao što su recimo koverte ili papir veće gramaže. Prijemna, odnosno izlazna fioka je na vrhu i u nju staje 150 listova papira. Ono što se spolja ne vidi jeste automatski Duplex mehanizam koji će dvostranu štampu maksimalno olakšati. Ovo će naravno dosta usporiti brzinu štampe koja iznosi prosečno oko 30 stranica u minuti (pada na 13 stranica u minuti), ali u praksi, ova brzina je nešto niža u startu, tako da to i nije neki veliki problem. Treba uvek računati i na vreme zagrevanja pre prvog štampanja kao i da prva stranica dokumenta koji se štampa uvek traži više vremena. Bez obzira na to, ovo je dosta brz štampač koji se može porediti sa najbržima u klasi.

Kontrole na samom štampaču su veoma jednostavne, i imamo Go i Job Cancel kao najbitnije tastere, uz Secure Print i navigacioni pad, sa jednom statusnom diodom. Tu je i LCD ekran na kome će moći da se prati status štampe, ali i unosi sigurnosni PIN, što je jedna od specifičnosti ovog štampača. Naime, podržana je opcija da dokumenti koji se štampaju budu zaštićeni šifrom, odnosno da samo oni koji unesu tačan PIN mogu odštampati dokument. Pored USB porta koji je i standardan za današnje štampače, ovaj podržava i LAN interfejs što je odlično pošto se lako integriše u mrežno okruženje, ali ima i paralelni port, što je prilično egzotično ali i vrlo dobro ukoliko je tako nešto potrebno, pošto nije lako pronaći office štampač sa ovom podrškom. Za one koje to interesuje, postoji i verzija ovog štampača sa integrisanim Wireless adapterom, što će i dodatno olakšati povezivanje sa lokalnom mrežom.

Rezime

Iako nismo uspeli da nađemo podatak o mesečnom obimu štampe, što jeste bitan podatak za biznis korisnike, ali zato znamo da je kapacitet standardnog tonera čak 3000 stranica, a da postoji opcija da se kupi i toner za 8000 stranica, što je odlična ponuda za uslove intenzivne eksploatacije. Ono što će ipak većinu interesovati najviše je kvalitet štampe, a Brother HL-5380DN je odličan kako kada je tekst u pitanju (oštra slova bez obzira na veličinu) tako i za grafiku koja je ravnomerna i bez ikakvih primećenih artefakata. Sve zajedno, ovaj model deluje kao veoma dobar izbor za kancelarije sa nešto većim obimom štampe, pa iako možda marka nije kod nas toliko poznata, ne postoji ni jedan jedini razlog zašto ovaj štampač ne bi dobio preporuku.

Conclusion

Although we were unable to find data on monthly volume, which is essential information for business users, we know that the capacity of standard cartridges is up to 3,000 pages, and there is an option to buy toner for 8000 pages, which is a great offer for conditions of intensive exploitation. What will be the most interesting for users is the quality of printing and Brother HL-5380DN could serve you for plain text (sharp letters, regardless of size) and for graphics that is even and without any perceived artifacts. Overall, this model seems like a good choice for offices with a slightly larger printing volume, and even the brand is not with well known locally, there is no single reason why this printer shouldn't get a recommendation.

Testirani proizvod je uzorak.

Grappolo ustupio: Brother HL-5380DN
maloprodaja: Kumodraška 247
zvanični sajt: grappologroup.com