Canon PIXMA iP1900

Nova serija Canon PIXMA štampača je predstavljena, a pred nama je najmanji model, iP1900. Ovaj štampač je osnovne kategorije, veoma povoljne cene, ali odličnih performansi koje ga kandiduju za savršen izbor za kućne korisnike kojima je potreban jednostavan i kvalitetan štampač.

Canon je nedavno predstavio najnoviju generaciju PIXMA štampača, a mi smo testiranje započeli najmanjim, modelom iP1900. Ovaj štampač koristi InkJet tehnologiju, i kao naslednik modela iP1800 je namenjen manje zahtevnim korisnicima i svima koji ne žele da potroše puno novca, a opet žele dobar štampač koji može da štampa i fotografije. Model iP1900 bi trebao da spoji neke od mogućnosti svojih naprednijih rođaka sa jednostavnijim dizajnom i upotrebom, kao i osetno manjim dimenzijama. Ono što potencijalne kupce treba primarno da zanima je kvalitet i brzina štampe, ali i kapacitet tonera. Kada se svi ovi parametri ukrste, trebali bi da dobijemo odgovor na pitanje da li je ovo dovoljno dobar InkJet osnovne klase koji će bez ikakvih problema obaviti svaki zadatak.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije, solidan kvalitet izrade
  • Veoma jednostavna instalacija i rukovanje
  • Odličan kvalitet štampe za sistem sa dva ketridža
  • Zapremina kapljice je svega 2pl, što je u rangu naboljih štampača na tržištu

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Tehnologija štampe: Ink-jet sa 4 boje, minimalno 2pl zapremina kapi
  • Rezolucija štampe: do 4800x1200 dpi
  • Brzina štampe teksta: do 21 str/min (crno belo), 17 str/min (u boji)
  • Brzina štampe fotografija: do 55s (10x15cm fotografija)
  • Podržane dimenzije papira: maksimalno A4 bez margina
  • Ulazni kapacitet štampanja: 100 listova
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dimenzije: 442x237x152 mm
  • Težina: 3.3 Kg
  • Nivo buke: 44 dBA

Canon PIXMA iP1900

Dizajn štampača je dosta jednostavan, nema puno delova i sve je manje više logično raspoređeno. Papir se umeće sa gornje strane u fioku kapaciteta 100 listova, a izlazi isto sa gornje strane što znači da se savija dok prolazi kroz štampač i da vrlo verovatno neće biti moguće koristiti nešto tvrđe materijale, mada proizvođač navodi da su podržani mediji do 260g (naravno u pitanju su posebne Canon medije). Kako postoje samo dva tastera (za uključivanje i isključivanje i jedan funkcijski za poništavanje štampe i feed), uz dve stastusne diode, jasno je da se praktično svim funkcijama pristupa preko račnunara, odnosno pratećeg softvera, a interesantno je da su već i u osnovnim drajverima dostupne neke od interesantnijih funkcija (Photo Optimizer PRO, Photo Noise Reduction, Vidid Photo i slično). Inače, podržani su svi aktuelni operativni sistemi iz Windows i Mac OS serija.

Štampač je inače napravljen od crne mat plastike sa ćoškovima koji su glossy obrade, i teži nešto malo više od 3Kg, pa će zahvaljujući svojim dimenzijama biti prilično zgodan da se bilo gde smesti. Interesantno je da se koriste u stvari dva kertridža, crni (215 stranica kapacitet regularne štampe) i kolor (206 stranica kapacitet kod štampe), stim što je kapacitet manji u slučaju da se štampaju fotografije. Maksimalna dimenzija papira je A4, a moguće je i štampati 10x15 fotografije bez margine. Dvostrana štampa je podržana drajverima, ali samo manuelno, odnosno papir je potrebno ponovo ubaciti i okrenuti. Rezultati štampe su odlični, ovaj mali štampač uspeva da veoma lepo izvuče nijanse i unifirmno oboji objekte bez primetnih problema i granulacija, zahvaljujući zapremini kapljice od 2pl.

Rezime

U radu sa 44dBA možda neće biti kandidat za najtiši štampač, ali ne bi trebalo da ikome zasmeta pošto je u pitanju sam prosek. Kvalitetom štampe smo veoma zadovoljni, i kada je u pitanju tekst, a pogotovo fotografije, dok je brzina od maksimalno 17 stranica u minuti i oko 55s za 10x15 fotografiju sasvim u skladu sa cenom. Za ispod 50€, dobija se InkJet štampač nove generacije, odlične rezolucije i male zapremine kapljice, sposoban da napravi vrlo lepe slike. Ovakav štampač je dobar izbor za kućnu upotrebu gde se periodično štampaju fotografije i druge stvari u boji, i sigurno je da PIXMA iP1900 neće nikoga razočarati.

Conclusion

Thanks to 44dBa this device may not be candidate for the most quiet printer but it will not annoying anyone either. Printing quality is very good, speaking of both text and picture. Its speed is 17 pages per minute and 55 pages for 10x15 pictures. For less than 50€ you can have InkJet, a new generation printer with great resolution and small capacity drops able to provide very good pictures. A printer like this is an excellent choice for home usage and periodical printing of photos and other colored things. We are sure PIXMA iP1900 disappoint no one.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, oktobar 2009.): 48€

Canon ustupio: Canon PIXMA iP1900
zvanični sajt: http://www.canon.rs