Canon PIXMA iP4600

Najbolji Canon štampač iz nove PIXMA serije, iP4600 ima solidnu brzinu, mogućnost automatske duplex štampe i štampe na diskove. Kvalitet štampe je odličan, i teksta i slika a pogotovo su impresivne fotografije odštampane u maksimalnom kvalitetu i na foto papiru.

PIXMA iP4600 je najbolji ink-jet model u trenutnoj liniji Canon štampača, što je pomalo neobično ako se uzme u obzir cena koja je ispod 100€. Ovaj štampač ima par vrlo zanimljivih opcija koje su i zaslužne za više nego dobre ocene, da pomenemo samo podršku za duplex štampu i direktnu štampu na diskove. Sistem štampe je sa 5 odvojenih kertridža, od kojih je jedan crni rezervisan za štampu teksta (na bazi pigmenta), sa zapreminom kapljice od svega 1pl, što je dovoljno da se dobiju prilično dobri rezultati koji će biti dovoljni i za profesionalnu upotrebu.

Ključne karakteristike

  • Veoma dobar kvalitet štampe, posebno maksimalnog kvaliteta štampe i na foto papiru
  • Podrška za duplex štampu
  • Direktna štampa na diskove
  • Dve ulazne fioke za papir

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Tehnologija štampe: Ink-jet sa 5 boja, minimalno 1pl zapremina kapi
  • Rezolucija štampe: do 9600x2400 dpi u boji, 600x600dpi crno belo
  • Brzina štampe: do 26 str/min (crno belo), 21 str/min (u boji)
  • Brzina štampe fotografija: do 20s (10x15cm fotografija)
  • Podržane dimenzije papira: maksimalno A4 bez margina
  • Ulazni kapacitet štampanja: 150 listova (tray i kaseta)
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dimenzije: 431x296x153 mm
  • Težina: 5.7 Kg
  • Nivo buke: 45.5 dBA

Canon PIXMA iP4600

Štampač se vizuelno uklapa među ostale Canon modele, crna glossy plastika i srebrni detalji izgledaju vrlo atraktivno ali će vrlo brzo biti umrljan otiscima prstiju kojih će se teško rešiti. Dimenzije štampača nisu toliko velike, odnosno ne traži mnogo prostora na stolu, mada treba imati na umu da će još koji centimetar biti potreban za ulaznu fioku sa gornje strane koja je pod uglom u odnosu na štampač, ali i tray koji se otvara napred. Napred se nalazi i adapter za štampu na diskove, što je odličan dodatak koji će verovatno više ceniti poslovni korisnici. Ukupni ulazni kapacitet je 300 listova, stim što kaseta prima papir do težine od 105g/m2 a tray do 300g/m2 (dakle za foto papir). Generalno, konstrukcija je dosta dobra a plastika kvalitetna, tako da za to dobija odlične ocene. Ketridžima i glavi za štampu se lako pristupa, a statusna dioda će javiti da li su kertridži instalirani kako treba, kao i da je nizak nivo preostalog mastila.

Kontrole su veoma jednostavne, i postoje samo dva tastera, jedan za uključivanje i drugi Feed/Resume, uz dve statusne diode, tako da se većina opcija mora podesiti sa računara. Sa prednje strane štampača stoji i PictBridge USB konektor za povezivanje i direktnu štampu sa digitalnih aparata, što može biti vrlo korisno. Softver se brzo instalira i instalacija štampača je takođe dosta jednostavna, treba samo pratiti uputstvo (USB kabl se priključuje u toku instalacije, ne pre toga). Štampač radi solidno brzo, ne i najbrže u klasi, ali treba imati na umu da brojke iz specifikacije malo znače u realnim situacijama, te da na njih treba dodati još bar 50%. U odnosu na neke prethodne modele, unapređena je brzina štampe u foto kvalitetu, pa je tako fotografija 10x15cm u najboljem kvalitetu gotova za oko pola minuta, što je odlično vreme. Duplex je izuzetno korisna funkcija, ali treba znati da štampač kada odštampa jednu stranicu, napravi pauzu (da se osuši mastilo) pre nego što se papir uvuče i odštampa druga.

Rezime

U radu, štampač se pokazao odlično, tekst je vidljiv i čitak na veličini fonta 8 (neki fontovi se odlično vide i na 5), a slike su veoma kvalitetne i bez ikakvih primećenih nepravilnosti ili problema. Ovaj model je odličan izbor za sve kojima treba pouzdan i kvalitetan štampač u boji solidne brzine i odličnih rezultata koji se mogu koristit i u poslovne svrhe. Duplex i štampa diskova su bonus, ali vrlo često i nešto što se često poželi, pogotovo kod vlasnika štampača koji to nemaju. Za manje od 100€, teško je zamisliti štampač koji bi mogao više i bolje, pa PIXMA iP4600 dobija preporuku.

Conclusion

This printer works greatly; printed text is visible and legible even with 8-font size, (some 5-size fonts are legible, too) and pictures characterize high quality and no deviation at all. This model is excellent choice for all users requiring high quality color printer with solid speed and great results that can be used for business purposes too. Duplex and disc printing are bonuses but very desirable ones, especially by those printer owners lacking those things. For less than 100€ it is very hard to even imagine printer with better options so PIXMA iP4600 definitely has our recommendation.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, novembar 2009.): 93€

Canon ustupio: Canon PIXMA iP4600
zvanični sajt: http://www.canon.rs