Canon PIXMA iP4700

Vrh ponude Canon ink-jet štampača, PIXMA iP4700 donosi podršku za automatski dupleks, PicrBridge štampu direktno sa recimo, digitalnog aparata, direktno štampanje na CD i DVD medije kao i sasvim solidnu brzinu. Kvalitet odštampanog materijala je odličan, kako crno belog tako i u boji, što je možda i najbitniji podatak.

PIXMA iP4700 spada u sam vrh ponude Canon ink-jet štampača i kao takav predstavlja rešenje za naprednije kućne ili kancelarijske korisnike. U pitanju je štampač koji koristi tehnologiju štampe sa pet odvojenih kertridža (tri u boji i dva crna - za tekst i slike odvojeno) i promenljivom veličinom kapljice od 5, 2 i 1pl. Štampač podržava automatsku dupleks štampu, što je vrlo korisno i predstavlja nešto što se obično dobijalo samo sa dosta skupljim poslovnim modelima. Za sve one koji vole da štampaju slike i fotografije, ovaj štampač sa svojom ChromaLife100+ tehnologijom (koja inače obuhvata upotrenu originalnog mastila i papira) obezbeđuje životni vek otisaka i do 300 godina (naravno, ako se čuvaju u albumu za slike), što je znatno više od trenutnog proseka i standardnih štampača.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetna i robustna izrada
  • Visok kvalitet štampe u boji
  • Crno bela štampa je na nivou laserskog štampača
  • Automatska dupleks štampa
  • Podrška za PictBridge štampu
  • Štampa na CD/DVD medije

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Tehnologija štampe: Ink-jet sa 5 boja, minimalno 1pl zapremina kapi
  • Rezolucija štampe: do 9600x2400 dpi u boji, 600x600dpi crno belo
  • Brzina štampe: do 26 str/min (crno belo), 21 str/min (u boji)
  • Brzina štampe fotografija: do 20s (10x15cm fotografija)
  • Podržane dimenzije papira: maksimalno A4 bez margina
  • Ulazni kapacitet štampanja: po 150 listova (tray i kaseta)
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dimenzije: 431 x 296 x 153mm
  • Težina: 5.6 Kg
  • Nivo buke: 46.5 dBA

Canon PIXMA iP4700

Štampač je relativno kompaktnih dimenzija sa osnovom od 43.1x29.6cm, i neće zauzeti previše mesta na stolu. Napravljen je od solidne plastike crne boje u kombinaciji mat i glossy teksture i sa stilizovanim linijama koje se vizuelno uklapaju u dizajn novijih PIXMA modela. Kada se postavi na mesto, potrebno je otvoriti poklopac sa gornje i prednje strane, što su ulazna i izlazna fioka za papir. Postoji i dodatna fioka koja se nalazi na dnu prednje strane i koja kao i ona sa gornje strane prima do 150 listova standardne gramaže, za ukupno 300 listova ulaznog kapaciteta. Napred se nalaze još dva funkcijska tastera (Power i Stop/Resume), dve statusne lampice, kao i PictBridge USB konektor skroz na dnu. Preko ovog konektora se priključuje periferijski uređaj (na primer foto aparat), sa koga se mogu direktno štampati slike, bez posredstva računara. Sa zadnje strane štampača se nalazi samo konektor za napajanje i USB priključak za povezivanje sa računarom.

Pristup i promena kertridža je jednostavna pošto se samo podigne poklopac sa gornje strane i ne psotoji načni da se pogreši. Ako se neko pitao zašto postoje dva crna kertridža, objašnjenje je vrlo jednostavno, jedan je rezervisan za štampu slika, dok je drugi većeg kapaciteta rezervisan za tekst, da se ne bi desilo da crne boje prve nestane pošto se inače ostali kertridži prazne sličnim tempom. Rezolucija štampe u boji je 9600x2400 piksela, što je dovoljno za otiske vrhunskog kvaliteta, ali treba imati na umu da slike uvek izgledaju bolje ako se koristi poseban foto papir. Brzina štampe nije baš identična onoj iz specifikacija, što je uobičajeno za sve proizvođače štampača, ali je i dalje nešto bolja od modela iP4600 koji smo takođe isprobali. Da bi se odštampala jedna 10x15 fotografija u borderless modu, potrebno je oko pola minuta, što je dosta dobro vreme. Dupleks radi dosta dobro, mada se tako i znatno smanjuje prosečna brzina štampe, pogotovo pošto je ipak potrebno par sekundi da se mastilo osuši na papiru, pre nego što on bude uvučen nazad u štampač.

Rezime

Softver koji se dobija uz štampač je dosta dobar, posebno za one koji ne žele da imaju neke specijalizovane programe za obradu fotografije recimo, i nudi puno opcija za doradu slika i pripremu za štampu. PictBridge podrška je takođe vrlo praktična za one sa manje iskusktva, treba samo povezati štampač sa izvorom slika koji to podržava (a svi noviji digitalni aparati podržavaju), i fotografije se mogu štampati direktno bez ikakvog posredstva računara. Neki će mogućnost štampe direktno na CD i DVD (pomoću adaptera koji se dobija) sigurno pozdraviti pošto sada svako sa malo truda može dizajnirati štampu diska. Konačna ocena je dobra, po pitanju kvaliteta štampe, ovaj model zaslužuje pohvalu, kako za crno veli tekst tako i materijal u boji.

Conclusion

Provided software is very good, especially for those users who like having specialized programs for picture processing and it offers various options for finishing pictures and print preparation. PictBridge support is practical for those who have less experience, all you have to do is to connect printer with picture source with appropriate support (all new digital camera models have that kind of support) and you can print pictures directly without PC. Printing pictures directly onto CD or DVD (using provided adapter) will be interesting for many users because now it is possible to design disc printing with little effort. Final judgment is positive speaking of printing quality so this model deserves all the praise.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, novembar 2009.): 105€

Canon ustupio: Canon PIXMA iP4600
zvanični sajt: http://www.canon.rs