Chieftec External Box CEB-2511-U3

Još jedno od brojnih eksternih kućišta za hard diskove, ovoga puta za 2.5" klasične i SSD modele. Kućište je napravljeno od aluminijuma i koristi brzi USB 3.0 interfejs. DObar kvalitet i konstrukcija kao i odlične brzine transfera podataka su dovoljan razlog da dobije preporuku.

Chieftec je jedan od većih i poznatijih proizvođača kućišta, napajanja i dodatne opreme, koji je kod nas na tržištu prisutan već duži niz godina i koji ima prilično dobru reputaciju. Od dodatne opreme koja se može pronaći u ponudi Chieftec-a, dosta pažnje su do sada privlačila eksterna kućišta za hard diskove, pa evo i jednog novijeg modela: External Box CEB-2511-U3. Iza pomalo kriptične oznake, krije se rešenje za 2.5" SATA diskove koje koristi USB 3.0 interfejs za vezu sa računarom kako bi se dobila i što veća brzina transfera.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetno kućište od aluminijuma
  • Podrška za 2.5" SATA hard diskove do debljine od 12.5mm
  • Odlična brzina transfera zahvaljujući USB 3.0 interfejsu

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Hard disk: 2.5" SATA, SSD do debljine od 12.5mm
  • Interfejs: USB 3.0 (mini USB 3.0 Host konektor)
  • Dimenzije: 135mm x 85mm x 15mm
  • Napajanje: AC adaptor 12V/2A 90V-250V (2.6A)

Chieftec External Box CEB-2511-U3

Chieftec se držao prilično dobrog recepta: veoma kvalitetno i kompaktno aluminijumsko kućište, jednostavna instalacija, dobre performanse. Iako se 2.5" diskovi dosta manje zagrevaju od svoje 3.5" braće, aluminijumsko kućište će efikasno disipirati toplotu, uz dodatnu čvrstinu odnosno zaštitu koju pruža samom disku. Kućište je crne boje i izgleda prilično elegantno, uz dimenzije od 135x85x15 mm, što znači da će moći da stane i u zadnji džep pantalona ako zatreba. Po dimenzijama, ovo eksterno kućište nije mnogo veće od već gotovih retail eksternih 2.5" diskova.

Mogu se instalirati svi 2.5" diskovi, klasični ili SSD, sa jedinim ograničenjem da moraju biti maksimalne debljine od 12.5mm. Da bi se otvorilo kućište, potrebno je odvrnuti dva šrafa sa zadnje strane (u pakovanju se dobija mali šrafciger), izvaditi poklopac na kome se nalazi štampana ploča sa elektronikom i disk jednostavno priključiti na konektor. Sa zadnje strane kućišta se nalazi mini USB 3.0 konektor, kao i dodatni konektor za napajanje ukoliko USB interfejs ne isporuči dovoljno struje. Ipak, u pakovanju stiže i USB kabl koji sa jedne strane ima mini USB 3.0 konektor, a sa druge dva klasična USB konektora (takozvani Y kabl) tako da se za slučaj da jedan USB port ne daje dovoljno struje, može iskoristiti i dodatni USB port samo za napajanje.

Rezime

Brzine transfera će zavisiti i od samog hard diska naravno, ali tu je USB 3.0 interfejs koji u praksi daje rezultate koji su oko 3 puta bolji od onoga što USB 2.0 može da postigne, što će sigurno obradovati one koji često kopiraju veće količine podataka. Ovo eksterno kućište je veoma dobrog kvaliteta izrade, modernog dizajna i odličnih performansi koje USB 3.0 interfejs može da postigne, te uz dosta povoljnu cenu predstavlja dobar izbor.

Conclusion

Transfer speeds depend on the hard disk itself, but there is a USB 3.0 interface, which in practice gives results that are about 3 times better than what USB 2.0 can reach, which will delight those who frequently copy large amounts of data. This external case is of good quality, characterized by modern design and excellent performance that USB 3.0 interface can achieve, and it is a good choice at a reasonable price.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2015.): 18€

Gigatron ustupio: Chieftec External Box CEB-2511-U3
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com