Corto EB-520 eksterna baterija

Corto još uvek nije stekao ime koje će kupci kod nas lako prepoznati, ali po eksternim baterijama koje smo videli, definitivno zaslužuje preporuku. Model kapaciteta 5200mAh je odličan izbor za one kojima treba malo više rezerve u džepu.

Već smo videli jednu bateriju ovog proizvođača, nešto kompaktniji model EB-260. Za one kojima ipak treba malo više rezerve, tu je EB-520, sa ukupno 5200mAh na raspolaganju. I dalje se radi o eksternoj bateriji koja će lako stati u džep, a koja će bez problema par puta napuniti telefon. Ono što je možda i najbitnije od svega jeste to da sada imamo na raspolaganju jedan izlazni USB port od 2.1A, pa će i dopunjavanje periferija biti brže, što je stvar koju mnogi prvo gledaju kada su u pitanju prenosne baterije.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Kapacitet 5200mAh
  • Jedan 2A izlaz

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Kapacitet: 5200mAh
  • Ulaz: 5V/1A, 5V/2.1A
  • Izlaz: 5V/1A
  • Konekcije: 2x USB, MicroUSB

Corto EB-520

Ova eksterna baterija je dimenzija 98 x 48 x 23 mm, Što je taman dovoljno da bez problema staje u džep pantalona. Kućište je od plastike crne boje, u glossy finišu, što je možda i jedina zamerka, pošto će bez ikakve zaštitne futrole brlo brzo biti izgrebana po površini. Što se dizajna tiče, ni tu nema mnogo toga da se kaže, blago zaobljene bočne strane, sa statusnim diodama na jednom kraju. Njih ima ukupno četiri i služe da označe raspoloživi kapacitet baterije. Na jednom kraju baterije imamo i plastični prorez koji služi za kačenje trake za nošenje. U pakovanju se dobija i jedan USB kabl (standardan USB i MicroUSB port) koji služi inicijalno za punjenje baterije, ali se može iskoristiti i za dopunjavanje uređaja koji za to koristi MicroUSB konektor.

Od konektora, na raspolaganju su jedna MicroUSB za punjenje interne baterije, kao i dva USB porta. Dodatno, imamo i jedan jedini taster kojim se baterija uključuje i započinje punjenje periferija. Proizvođač se dosetio kako da elegantno reši pitanje intenziteta struje na izlazima, pa tako ukoliko koristite oba porta istovremeno, radiće na po 1A, dok će samo jedan port maksimalno davati 2.1A. Konkretno, ovo znači da će moći da se pune i malo "gladnije" periferije maksimalno brzo. Što se tiče onih uređaja koji primaju samo 1A za punjenje, bez brige, intenzitet struje koji stiže do baterije reguliše sam uređaj koji se puni, tako da se ne može desiti da se recimo 2.1A pusti na uređaj čiji je maksimum 1A.

Rezime

Ono što je prilično bitno, a što inače retko kad možemo da vidimo je da proizvođač navodi da se koriste veoma kvalitene Samsung baterije, što garantuje da se dobija pravih 5200mAh, kao i to da performanse i kapacitet neće tako brzo degradirati tokom dužeg vremena korišćenja. Cena ove eksterne baterije je odlična, i među modelima sličnih karakteristika zaslužuje dosta visoku poziciju.

Conclusion

Manufacturer states that high quality Samsung batteries were used, which guarantees the real 5200mAh and that performance and capacity will not degrade over a long period of use. The price of this external battery is very affordable so it deserves a high position among models of similar characteristics.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2014.): 20€

Computer Dream ustupio: Corto EB-520
maloprodaja: Computer Dream prodajna mesta na ovom linku.