D-Link Wireless N300 Easy Router

Jedan od novijih modela kompanije D-Link koji odlikuje nešto svežiji dizajn, ali i set funkcija koji se praktično uopšte ne razlikuje od brojne konkurencije. Ipak, dobra cena i performanse su sasvim dovoljni da se obrati malo više pažnje.

D-Link sigurno spada među poznatije proizvođače mrežne opreme, i do sada smo mogli da vidimo više toga, od uređaja namenjenih malo zahtevnijim i poslovnim korisnicima, pa do jednostavnih modela za kućnu upotrebu. N300 Easy Router spada u ovu drugu kategoriju, za sve one koji traže povoljan 802.11n wireless ruter koji je jednostavan za instalaciju i korišćenje. Sa cenom od oko 20tak evra, ovakav ruter će biti dostupan širem krugu kupaca, i biće dosta jaka konkurencija manje poznatim proizvođačima koji su do sada baš zbog cene bili popularni.

Ključne karakteristike

  • Jednostavna instalacija
  • Dobra cena
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 300Mbps
  • Konektori: 1x 10/100M WAN WAN, 4x 10/100M WAN LAN
  • Bezbednost: WPA/WPA2, WPS; WPS; Wireless Access Control (Wireless MAC filter), Network Address Translation (NAT), Stateful Packet Inspection (SPI)

D-Link Wireless N300 Easy Router

Ovaj model spada u noviju seriju, što se vidi po osveženom dizajnu, gde su antene interne, što znači i da će se vrlo lako uklopiti u bilo koje okruženje. Nije loše odmah reći i to da nije predviđeno kačenje na zid, već samo da stoji na ravnoj horizontalnoj površini. Dimenzije od 160 x 120 x 59 mm su relativno kompaktne, a ruter izgleda prilično atraktivno, delom i zbog interesantne šare sa koncentričnim krugovima sa prednje strane. Pored oznake proizvođača i modela, napred su i statusne diode pomoću kojih se može pratiti da li ruter radi kako treba, dok je WPS taster smešten bočno. On pomaže da se jednostavnije povežu uređaji koji podržavaju ovu tehnologiju, bez potrebe za ukucavanjem SSID-ja i passworda.

Sa zadnje strane možemo da vidimo Power taster, konektor za napajanje, jedan WAN i četiri LAN porta (svi su 10/100M), kao i zaseban Reset taster koji je uvučen u kućište. U pakovanju se dobija standardna oprema: LAN kabl i adapter za napajanje, uz kratko korisničko uputstvo. Iako po pravilu Wireless ruteri imaju bolje performanse kada se koriste eksterne antene, u ovom slučaju nismo primetili da je zbog dizajna odnosno internih antena napravljen bilo kakav kompromis po pitanju jačine i kvaliteta signala. Dodatno, ruter ima i Repeater funkciju, tako da se jednostavno podešava da poveća pokrivenost signala tamo gde inače ima problema.

Rezime

Ovaj model radi na 2.4GHz i u pitanju je 802.11n varijanta sa maksimalnim protokom od 300Mbps (dakle ne jedan od Lite 150Mbps modela), tako da se mogu očekivati i maksimalne performanse koje ovaj standard podržava. Performanse su u rangu onoga što najčešće i viđamo, a uvek preporučujemo da se malo eksperimentiše sa pozicijom i Wireless kanalima, kako bi se dobili i najbolji rezultati. Na kraju, kada se pogleda cena, stvarno nema šta da se doda osim da će ovaj ruter sigurno biti popularan među onima koji traže pouzdan ali i dalje jeftin model.

Conclusion

This model runs at 2.4GHz and it is the 802.11n variant with 300Mbps maximum bandwidth (it is not a one of the 150Mbps Lite models), so you can expect maximal performance this standard supports. The performance is in the range of what we see most often, and we recommend that you experiment a bit with position and Wireless channels to get the best results. Finally, taking into account the price, there is nothing to add except that this router will certainly be popular among those looking for a reliable and a cost effective model.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2014.): 20€

ComputerLand ustupio: D-Link Wireless N300 Easy Router
zvanični sajt: pyramid.rs