Da li rad od kuće donosi promene u upravljanju poslovnim podacima?

Inteligentno upravljanje podacima u narednim godinama će postati jedna od najvećih konkurentskih prednosti koje kompanija može da poseduje. Istovremeno, gubitak ili pogrešno rukovanje podacima ili informacijama jedan je od većih rizika s kojim se suočavaju savremena preduzeća, posebno ukoliko uzmemo u obzir GDPR regulativu (svako neovlašćeno modifikovanje podataka spada u opseg regulative).

Studija japanske cyber security korporacije Trend Micro pokazuje da 39% zaposlenih pristupa kompanijskim podacima sa svojih personalnih uredjaja. Ovakva istraživanja jasno nam pokazuju da pametni uređaji, kao i aplikacije koje se na njima pokreću, predstavljaju jednu od ključnih slabih karika u lancu sajber bezbednosti. Ne treba posebno naglašavati da se u godini Corone linija između rada od kuće i rada na poslu prilično zamaglila i da kao takva predstavlja izazov za poslovanje kompanija u smislu zaštite podataka i bezbednosti sistema.

“Head in the Clouds”

Pomenuta Trend Micro studija, pod veoma zanimljivim nazivom “Glava u oblacima”, anketirala je više od 13000 udaljenih radnika iz 27 zemalja, kako bi saznala više o navikama različito raspoređene radne snage tokom COVID-19 pandemije. Više od jedne trećine (36%) ispitanih udaljenih radnika, primera radi, nema osnovnu zaštitu lozinkom na svim ličnim uređajima. Ne treba puno razmišljati da bismo došli do zaključka da treća lica lako mogu da pristupe osetljivim ličnim ili poslovnim informacijama, kao i da postoji niz rizika kao što su lak pristup napadačima koji pokušavaju da probiju pristup ka kompanijskoj mreži.

Takođe, tu je dodatni rizik za poslovne mreže koji može nastati posle lockdown-a i nakon masovnog povratka u poslovne prostore, ako se malware pokupi kod kuće i fizički donese u kancelariju kroz nezaštićene lične uređaje, tamo gde je upotreba ličnih uređaja dozvoljena kroz bring-your-own-device (BYOD) praksu. Primera radi, znate li da je prosečno vreme za enkripciju malware-om tipičnog računara 60 sekundi? U mrežnom okruženju taj problem je još izraženiji.

Kako reagovati na novu normalnost u informatičkom svetu

Možda bi holistički pristup u cyber bezbednosti trebao da bude sličan onom u medicini. U tom slučaju osnova bi bila razumeti sve aktivnosti potrebne za uspešno vođenje kompanije, a preoblikovati pristup cyber bezbednosti tako da minimalno remeti druge sisteme, a da maksimalno štiti osetljive tačke na mreži.

Kompanije bi svakako trebale da preispitaju bezbednosna rešenja koja nude zaposlenima, barem onim zaposlenima koji koriste kućne mreže za pristup poslovnim informacijama. Prelazak na informacioni model zasnovan na pojedinim Cloud rešenjima može poprilično da ublaži mnoge rizike rada na daljinu, pritom na vrlo isplativ i efikasan način. Trend Micro je definitivno predvodnik u Cloud Security segmentu. Ova inovativna kompanija sa sedištem u Tokyo-u, kroz svoje proizvode osigurava da kompanijski podaci budu i ostanu bezbedni od malware-a, ransomware-a, phishing-a i ostalih ciljanih napada.

O svim proizvodima kao i o njihovom načinu rada možete se detaljno informisati na stranicama proizvođača, a za više informacija kontaktirajte kompaniju Veracomp, koja je lokalni distributer i trening centar za proizvode iz Trend Micro portfolija.