Dell UltraSharp 32 Ultra HD UP3214Q

Evo još jednog sjajnog Dell monitora najnovije generacije, ovoga puta sa 4K rezolucijom i dijagonalom od čak 32". Kao što smo i očekivali, rezultati su impresivni i oni koji se bave grafikom ili bilo kojim poslom koji zahteva što veću dijagonalu i rezoluciju će biti sigurno zadovoljni, uprkos očekivano visokoj ceni.

Polako ali sigurno, na PC tržište stižu monitori sa 4K etiketom, što smo priželjkivali još odavno. U međuvremenu, Apple je već ponudio prve 5K displeje koji su po svemu sudeći zaista fantastični i predstavljaju kvantni skok po pitanju kvaliteta, pa je vreme i da oni koji su vezani za PC dobiju nešto bolje od dosadašnje FullHD rezolucije. Možda oni koji ne prate IT industriju i hardver Dell ne povezuju sa monitorima, ali mi dobro znamo da neki od najpopularnijih i najkvalitetnijih modela nose oznaku upravo ovog proizvođača. Ovom prilikom, na stolu nam se našao pravi mamut: 32" monitor sa 4K rezolucijom od 3840x2160 piksela!

Sa slika to obično i nije tako jednostavno videti, ali ovaj monitor zauzima dosta prostora i to treba unapred znati. Sa gabaritima od 482.6 mm ~ 572.4 mm x 749.9 mm x 214.0 mm i težinom od oko 10Kg (sa postoljem), jasno je da treba imati dovoljno prostora na raspolaganju. Realno gledano, 32" monitor sa 4K rezolucijom nije nešto što će biti interesantno prosečnim korisnicima računara, već više onima kojima je veća rezolucija i radna površina potrebna zbog posla. Dobra i loša stvar istovremeno je to što na tržištu nema baš puno ovakvih modela, što će svakako uticati i na cene, a sa preko 2000€, ovaj model je sve samo ne jeftin. O rezoluciji od 4K je već dosta rečeno, a dobro je poznato da se gleda horizontalna rezolucija koja treba da bude između 3800 i 4100 linija, kako bi ekran dobio tu 4K etiketu.

Ključne karakteristike

  • Veoma precizan prikaz boja
  • Odličan odnos rezolucije i dijagonale
  • 4-portni USB 3.0 hub
  • Odlična ergonomija
  • Pokriva AdobeRGB raspon boja

Utisak kvare

  • Prikaz crne boje bi mogao biti bolji

Specifikacija

  • Dijagonala: 32" LED (31.5" vidljivo), Wide 16:9
  • Rezolucija : 3840 x 2160 piksela, (60Hz DP, 30Hz HDMI)
  • Osvetljenje : 350cd/m2
  • Kontrast : statički 1000:1
  • Vreme odziva : 8ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 176°/176°
  • Konekcije: HDMI (MHL), DisplayPort, Mini DisplayPort, 4x USB 3.0 hub, 3.5mm audio out
  • Boje: Adobe RGB 99%, sRGB 100%, 1.074 Billion colors (10 Bits)
  • Dodatno: tilt, sviwel, pivot, podešavanje po visini

Dell UltraSharp 32 Ultra HD UP3214Q

Odmah da nešto kažemo o onome što verovatno muči većinu koji razmišljaju o 4K monitoru, a to je frekvencija osvežavanja. Naime, da bi dobili osvežavanje ekrana od 60Hz, mora se koristiti DisplayPort 1.2 MST interfejs, dok će preko HDMI maksimum biti 30fps-a. Ipak, ukoliko planirate da ovakav monitor koristite i za igranje, frekvencija osvežavanja neće biti problem. Dell se odlučio da u celoj seriji novih 4K modela, pa i ovde, koristi postolje koje nam je dobro poznato, a koje pruža sva moguća ergonomska podešavanja, od uobičajenog Tilt podešavanja ugla nagiba, pa do swivel rotacije u osnovi, kao i mogućnost kačenja na zid pomoću posebnog nosača po VESA 100x100mm standardu. Ovaj monitor dolazi fabrički kalibrisan, i to veoma dobro, i podržava praktično full Adobe RGB opseg boja (pored sRGB-a), a nije izostala ni podrška za Dell UltraSharp Color Calibration softver.

Koriste se touch tasteri raspoređeni uz desnu bočnu ivicu monitora, stim što funkcije postaju vidljive tek kada se pojavi meni. Meni nije doživeo neke posebne izmene u odnosu na prethodnu generaciju i neće biti puno navikavanja u startu. Meni je istovremeno veoma jednostavan i informativan i predstavlja verovatno najbolje rešenje koje smo do sada videli. Kako se koristi IPS panel, uglovi vidljivosti su odlični i nema promene kontrasta niti boja. Statički kontrast je 1000:1 (u praksi je ipak bliže 800:1), što je možda za nijansu slabije od onoga što smo očekivali. Iako je fabrička slika već u startu stvarno odlična, kalibracijom se doteruje praktično do idealnih vrednosti i ovaj monitor je veoma zahvalan za to. Pozadinsko LED osvetljenje je prilično uniformno, i generalno su utisci veoma povoljni za monitor ove dijagonale, gde to ume biti problem. Na početku smo pominjali igranje, no moramo reći i da ovaj model ima solidan lag (preko 40ms čak, koristeći HDMI interfejs).

Rezime

Pošto koristi dva DisplayPort konektora (regularni i Mini) i HDMI port, postoji mogućnost da povežete i dva 4K izvora slike istovremeno ako bude potrebno, i generalno, Dell UltraSharp 32 Ultra HD UP3214Q se nameće kao odlično rešenje za one kojima treba kvalitetan monitor velike dijagonale, AdobeRGB pokrivenost i visoka rezolucija. Cena svakako nije baš mala, ali se na trošak ovakvih stvari više gleda kao na investiciju, a oni koji se bave grafičkim dizajnom ili obradom fotografija i videa će sigurno naći svoju računicu.

Conclusion

Bearing in mind it is using two DisplayPort connectors (regular and mini) and an HDMI port, it is possible to connect two 4K image sources at the same time if needed, and generally, Dell UltraSharp 32 Ultra HD UP3214Q is a great solution for those who need a high quality monitor of large diagonal, AdobeRGB coverage and high resolution. The price is not affordable at all, however, buying products like this is always worthwhile and those involved in graphic design or photo and video editing will surely be satisfied.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2014.): 1760€

EWE Comp ustupio: Dell UltraSharp 32 Ultra HD UP3214Q
maloprodaja: List Computers, Nemanjina 32, 011 / 3619192 ili 011/ 2642096
zvanični sajt: List Computers