D-Link DGS-1005A

Nešto stariji model 5-portnog sviča poznate kompanije D-Link, koja je već dugo prisutna na tržištu mrežne opreme. Ovaj svič je odlične cene i performansi za kućno ili kancelarijsko okruženje gde je potrebno umrežiti do 5 uređaja.

Svičevi su jednostavni i veoma korisni uređaji u mreži, pogotovo ako postoji malo kompleksnija konfiguracija gde treba obezbediti nesmetani prenos podataka između zasebnih uređaja. Ukoliko se preko jednog uređaja koji je priključen na svič, može pristupiti internet, i svi ostali uređaji dobijaju ovu mogućnost, što je vrlo bitna osobina. D-Link spada u red poznatijih proizvođača mrežne opreme, sa dosta dugim iskustvom u ovoj oblasti, pa ne čudi mnogo što se kupci i odlučuju za modele baš ove kompanije. Svičevi spadaju u jeftiniju opremu, tako da sigurno neće biti mnogo razmišljanja kod nabavke.

Ključne karakteristike

  • Auto MDI/MDIX Crossover
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: 5x 10/100/1000Mbps, Auto MDI/MDIX
  • Mac Adress table: 4k unosa
  • RAM Buffer: 128KB po uređaju

D-Link DGS-1005A

Već na prvi pogled vidimo da se radi o nešto starijoj verziji popularnog rutera, što se najbolje prepoznaje po dizajnu kućišta koje je prilično ružnjikavo. Crna plastična kutija sa oznakom proizvođača i modela sigurno neće baš privući mnogo kupaca, no ovo stvarno jeste deo mreže koji se instalira i zaboravi, tako da to i nije neka velika mana. Ono što jeste bitno je da se može zakačiti na zid, pored postavljanja u klasičan desktop položaj. U pakovanju stiže samo eksterni adapter za napajanje, dok će LAN kablovi morati da se posebno nabave. Dobra stvar je to što je podržan Auto MDI/MDI-X crossover na svim portovima, pa mogu da se koriste najobičniji LAN kablovi (nema potrebe za crossover kablovima).

Sa prednje strane vidimo stastusne diode za svih pet portova kao i Power status, stim što će diode signalizirati da li se koristi 10/100M ili 1000M link, kao i kada je transfer podataka u toku. Pozadi je smešteno svih pet portova i konektor za napajanje. Ovaj model ima switching fabric od 10Gbps, kao i 128Kb RAM buffer-a po portu, što bi uz store-and-forward tehniku svičinga trebalo da obezbedi nesmetan rad svih uređaja i pod maksimalnim opterećenjem. Tabela MAC adresa je veličine 4K po uređaju i automatski se osvežava, tako da u suštini ne bi trebalo da bude bilo kakve potrebe za resetovanjem, već se prosto rečeno uključi, poveže i zaboravi na njega, što je obično i najbolji pokazatelj da svič radi kako treba.

Rezime

Cena od oko 20€ nije toliko velika za ono što se dobija, a to je pouzdan svič za povezivanje do pet uređaja, gigabitni interfejs i nesmetan rad i pod većim opterećenjem. Ovaj model može odlično raditi u poslovnom ili kućnom okruženju, bez nekih posebnih ograničenja, stim što moramo pomenuti i da postoji nova verzija ovog modela koja je energetski efikasnija i ima malo unapređen dizajn. Ipak, ima dosta onih kojima to nisu toliko bitni faktori, pa se neće biti prepreke za nabavku "starog" modela.

Conclusion

Price of 20 € is not so high for what you get, a reliable switch for connecting up to five devices, gigabit interface and the smooth operation under heavy load. This model can work in a business or home environment, without any special restrictions. There is a new version of this model that is more energy efficient with improved design. Plenty of users do not care about those factors, so there will be no obstacles to purchase an "old" model.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2012.): 22€

Gigatron ustupio: D-Link DGS-1005A
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com