D-Link DWA-140

D-Link je dosta poznat po odličnim mrežnim uređajima, a ovaj WiFi adapter je odličan primer za to. Kompaktni USB adapter koji podržava 802.11n standard i maksimum od 300Mbps je zgodan za instalaciju i nošenje, a postiže rezultate koji ga svrstavaju u sam vrh kategorije.

Imamo već dosta raznih Wireless adaptera u ponudi, tako da jedan svakako neće praviti neku veliku razliku. Ipak, kako se radi o kompaniji D-Link, sigurno je da će biti onih koji će obratiti malo više pažnje, baš zbog toga što se radi o jednom od poznatijih proizvođača mrežne opreme. DWA-140 je USB Wireless adapter koji zadovoljava poslednji 802.11n standard (i 802.11g), uz maksimalan protok od 300Mbps, biće dobar izbor za one kojima je bitno da u lokalnoj mreži ostvare što bolji protok, pošto Internet linkovi još uvek nisu prišli blizu ovog teoretskog ograničenja. U praksi se pokazalo da će ovako nešto biti dovoljno i za Full HD strimovanje videa.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacije

  • Interfejs: WiFi 802.11g/n, 2.4GHz, 150Mbps
  • Interfejs: USB 2.0
  • Bezbednost: 64/128 bit WEP, WPA-PSK/WPA2-PSK, WPS
  • Dimenzije: 2.8 x 8.6 x 1.27mm

D-Link DWA-140

Ovaj Wireless adapter je u kompaktnoj formi koja najviše podseća na USB flash disk nešto starije generacije, a 2.8 x 8.6 x 1.27mm je dovoljno malo da staje bez ikakvih problema u džep pantalona ako treba. U pakovanju se dobija praktični produžni kabl sa postoljem (koristi se klasičan USB konektor) koji je veoma bitan kada treba postaviti adapter u položaj gde će i prijem signala biti što bolji. Jasno je da je ovde antena integrisana u kućište, te da svakako ne mogu da se očekuju performanse modela sa eksternim antenama, no koliko smo primetili ipak se dobijaju prilično dobre performanse za ovu kategoriju uređaja i definitivno je iznad proseka.

Kao i stariji flash diskovi, i ovaj ima zaštitnu kapicu, koja kada se skine otkriva USB konektor. Na samom adapteru imamo i statusnu diodu i WPS taster (WiFi Protected Setup), tako da će povezivanje sa uređajima koji podržavaju WPS biti dosta jednostavnije i brže. Podržani su WEP, WPA i WPA2 sigurnosni standardi, što je uostalom i očekivano. Da bi sve radilo kako treba, potrebno je instalirati i drajvere, a uvek preporučujemo da se sa sajta proizvođača preuzme poslednja verzija drajvera. Ovaj adapter može da se koristi za desktop ili laptop računar, i jedini preduslov je slobodan USB 2.0 port.

Rezime

Ovakvi USB adapteri su sjajan izbor za sve one kojima treba jednostavan način da računar umreže preko WiFi mreže. Alternativa su recimo samo PCI kartice za desktop konfiguracije, dok će vlasnici laptopa morati da budu zadovoljni ovakvim adapterom ukoliko im iz nekog razloga ne radi ugrađeni WiFi. Performanse ovog modela su među najboljima u klasi i to je vrlo bitno pošto brzine transfera zbog integrisane antene mogu dosta varirati.

Conclusion

USB adapters like these are a great choice for those who need an easy way to connect PC via WiFi network. Alternatively, you could use PCI card for desktop configurations, while the owners of laptops have to be satisfied with this adapter if embedded WiFi is not working for some reason. The performance of this model is the best in the class and that is very important because the transfer speed can vary greatly due to the integrated antennas.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2013.): 24€

Gigatron ustupio: D-Link DWA-140
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com