D-Link Green Ethernet Switch-evi

D-Link Green Ethernet serija Switch-eva je projektovana tako da dosnosi znatnu uštedu električne energije u odnosu na klasične Switch-eve. Ovo su 5-portni i 16-portni modeli, dakle namenjeni manjim i mrežama srednje veličine. Kvalitetna izrada i jednostavna instalacija su osobine oba modela, kao i dosta dobra cene.

D-Link je jedna od poznatijih kompanija koje proizvode mrežnu opremu, a posle nekih od modela rutera videćemo i switch-eve koji su namenjeni kućnim i poslovnim korisnicima. Prvi model DGS-1005D je 5-portni switch namenjen manjim mrežama u kućnom ili poslovnom okruženju, a ono što ga karakteriše je ušteda energije, dok je model DGS-1016D projektovan za nešto veće mreže i on je Rackmount formata, dakle nije desktop varijanta kao prvi model.

Ključne karakteristike

  • Green Ethernet funkcije doprinose uštedi električne energije
  • Vrlo dobar kvalitet izrade
  • Kompletna rešenja za mreže manje i srednje veličine
  • Gigabitni interfejs koji će izdržati saobraćaj maksimalnog intenziteta

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

D-Link DGS-1005D Desktop Switch - Interfejs: 5x 10/100/1000Mbps

  • MAC Address Table Size: 8k
  • Packet Buffer Memory: 340Kb Buffer Memory Per Device
  • Forwarding Rate: 10Mbps-14,880pps/100Mbps-148,810pps/1000Mbps-1,488,100pps
  • Switch Fabric: 10Gbps Forwarding Capacity
  • Address Aging Timer: Automatic Update
  • RAM Buffer: 112K

    D-Link DGS-DGS-1016D Rackmountable Switch - Interfejs: 5x 10/100/1000Mbps

  • MAC Address Table Size: 8k
  • Packet Buffer Memory: 1MB Buffer Memory Per Device
  • Switch Fabric: 32Gbps Forwarding Capacity

D-Link DGS-1005D i DGS-1016D

Model DGS-1005D je desktop switch kod koga je implementirana Green Ethernet tehnologija koju je razvio D-Link. Ovo u praksi znači par stvari, prva je da switch automatski detektuje da li je port aktivan i ako nije smanjuje utrošak energije. Druga stvar je da switch, takođe automatski, analizira dužine kablova i prema tome i podešava jačinu signala i samim tim i potrošnju. D-Link navodi da u scenariju kada računari rade 10h dnevno i uz prosečnu dužinu kablova od 20m može da se ostvari ušteda do 27%, što svakako nije zanemarljivo. Inače, ovo je gigabitni switch koji filtrira i forward-uje pakete punom brzinom, uz MAC tabelu koja podržava do 8000 adresa. Što se instalacije tiče, većinu stvari će switch sam i podesiti bez potrebe da se nešto posebno bavite podešavanjima što je korisno pogotovo za manje iskusne korisnike.

DGS-1016D je Rackmount model sa 16 portova, Gigabitnim interfejsom i praktično Plug and Play interfejsom. Kako je namenjen malo većim mrežama, kapacitet od 32Gbps bi trebao da podmiri potrebe jedne ovakve strukture, dok Address learning and aging, 802.3x Flow Control i full-duplex mode definitivno i potvrđuju da ovja switch neće pokleknuti pred malo jači saobraćajem. Kako i on spada u Green Ethernet seriju, poseduje iste mogućnosti uštede energije kroz isključivanje podrške neaktivnim portovima i podešavanje jačine izlaznog signala. Po dimenzijama, spada u 1RU klasu, i dosta je kvalitetno napravljen sa prednjim panelom napravljenim od brušenog aluminijuma. Sa prednje strane se nalaze portovi i statusne lampice, dok je otvor za ventilator sa bočne strane. U radu ovaj ventilator nije toliko bučan, a ceo uređaj se ne greje previše.

Rezime

Oba modela nude veoma slične performanse, doduše za mreže različitih dimenzija, a zajedničke osobine se odnose na Green Ethernet funkcije kao i automatsko podešavanje radnih parametara. Kao desktop switch, DGS-1005D ima više nego dovoljno opcija da mrežu od maksimalno 5 računara dobro podrži, dok je napredniji model DGS-1016D odličan izbor za nešto ozbiljnije mreže. Kompanija D-Link nudi prilično kvalitetne mrežne uređaje po sasvim pristojnoj ceni, što je verovatno i razlog popularnosti na našem tržištu.

Conclusion

Both models offer similar performances, for the networks of different dimensions although. Common traits are reserved for Green Ethernet functions and automatic set up of working parameters. As a desktop switch, DGS-1005D has enough options to support network made of five computers while DGS-1016G, an advanced model is excellent choice for advanced networks. D-Link offers rather quality network devices at affordable price, which is the main reason of its popularity at the local market.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, februar 2009.):

D-Link DGS-1005D 32€
D-Link DGS-1016D 150€

KimTec ustupio: D-Link DGS-1005D i DGS-1016D
Prodaja kroz mrežu dilera: spisak na [kimtec.co.yu/gdedakupim]( http://www.kimtec.co.yu/gdedakupim)